Dark Bombastic Evening cu Triarii, Rome, ORE si Spiritual Front in Silver Church

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Orice fan an genului neofolk si martial industrial trebuie sa fi asteptat cu sufletul la gura concertul de aseara din Silver Church, Dark Bombastic Evening, mai degraba un maraton muzical decat un simplu concert - 7 trupe si peste 7 ore de muzica, pe scena perindandu-se cativa dintre cei mai apreciati reprezentanti ai genului.

Ne-a parut rau ca n-am prins TriOre si pe Kim Larsen cu al sau :Of the Wand and Moon:, dar am ajuns la timp pentru Triarii. Sala era deja plina, venisera -cum ne asteptam, caci un asemenea mini-festival e o raritate in Europa de Est- multi fani de prin alte tari, aducand cu ei si exotismul costumatiei de spectacol - am vazut costume martiale foarte elocvente, chipie si capele de inspiratie retro (al doilea razboi mondial), cat si niste femmes fatales foarte bine puse la punct sub bretoanele clasice de pinup girl a anilor '50.

Triarii Triarii Triarii Triarii

Si tot alaiul publicului venit sa asiste la evenimentul neofolk al anului s-a perindat pe rand prin fata scenei, nu la parada, ci in functie de preferintele muzicale, pentru ca desi toate trupele de aseara sunt incadrabile in acelasi gen, stilurile au fost foarte diferite.

Astfel, la Triarii jumatatea din fata a salii era populata de publicul mai... martial in aspect, cuget si simtiri, care a facut mai mult sau mai putin drepti in fata morgii solemne a lui Christian Erdmann, triarul principal, unic membru si motor al proiectului Triarii (nume care face referire la o unitate de infanterie a Romei antice, legiunea soldatilor mai in varsta, cu experienta in lupta). Impresionant - si el pe scena, si proiectiile de pe ecrane, si publicul, in care multi reprezentanti luasera pozitia de sieg heil (sau mai degraba gestul pe care il asociem azi cu sieg heil, dar care poate de asemenea sa reprezinte salutul roman din antichitate).

Triarii Triarii

A fost unul din motivele pentru care toata atmosfera martiala, cu chipie nemtesti, cruci de fier si binecunoscutele bretoane linse intr-o parte n-a fost tocmai pe placul lui Jerome, vocalul de la Rome, care a inceput concertul precizand ca ar vrea sa se disocieze clar de aceasta imagine. Speram ca a fost o neintelegere, sau poate o clarificare... Oricum, dupa Triarii au urmat Rome, pe care noi, cel putin, i-am considerat atractia principala a serii, si nu ne-au dezamagit deloc.

(In paranteze fie spus, sunetul a fost totusi o dezamagire totala, incepand cu Triarii, continuand cu Rome, la care abia distingeai vocea, apoi ORE, la care nici n-am auzit-o pe Rose... si imbunatatindu-se parca la Spiritual Front).

Rome Rome

Inapoi la Rome - au avut o prezenta eleganta si prietenoasa, au comunicat cu publicul intr-o engleza cu un accent impecabil si Jerome a fost primul om care a zambit relaxat pe scena in acea seara. Impreuna cu Jerome si Patrick a venit si noul membru al trupei, Nikos, a carui vioara a fost un element original in acustica serii, si care a dat pieselor de pe Flowers from Exile acea sonoritate Rome-antica noua si neasteptata.

Rome Rome
Rome Rome

Am ascultat, printre altele: The Consolation Of Man, The Torture Detachment, A Legacy Of Unrest,Hope Dies Painless, Odessa, Reversion, Wir Götter Der Stadt, Der Erscheinungen Flucht, Accidents Of Gesture, Der Brandtaucher, Swords To Rust – Hearts To Rust, si desi au incercat sa plece de pe scena de vreo doua ori, au fost adusi cu aplauze inapoi pentru doua bisuri - scurte, pentru ca trebuie sa ne respectam colegii de scena - mai urmau inca vreo 3 ore de muzica. Au plecat deci, dar nu prea departe, ci jos, in sala, spre placerea fanilor, care i-au asaltat pentru poze si discutii.

Ordo Rosarius Equilibrio Ordo Rosarius Equilibrio

Momentul Rome, climaxul serii pentru metropotam, nu ar fi putut fi egalat de prestatiile urmatoare, dar asta nu inseamna ca i-am ascultat cu mai putina placere pe Tomas si Rose de la Ordo Rosarius Equilibrio, care au construit un adevarat altar atmosferic pe scena - lumanari si faclii, si -un element intrigant, dar vizibil numai pentru cei din primele randuri- un fotoliu intors cu spatele la public, pe care se intrezarea o prezenta feminina, destul de sumar imbracata, al carei rol a fost necunoscut -noua, cel putin- pe tot timpul concertului.

Ordo Rosarius Equilibrio Ordo Rosarius Equilibrio
Ordo Rosarius EquilibrioOrdo Rosarius EquilibrioOrdo Rosarius EquilibrioOrdo Rosarius Equilibrio

Ne-am bucurat sa o vedem pe scena si pe cealalta jumatate ORE, Rose - am vrea sa spunem ca ne-am bucurat sa o auzim, insa, dupa cum spuneam, sonorizarea n-a ajutat-o prea mult. Am ascultat si piese de pe albumul nou ONANI (Practice Makes Perfect), dar si piese mai vechi, Remember Depravity And The Orgies of Rome, In High Heels through Nights of Broken Glass, Three Is An Orgy Four Is Forever (cu Simone de la Spiritual Front la tamburina si vocea a doua), When We Murdered The World on the Fourteenth Day.

Spiritual Front Spiritual Front
Spiritual Front Spiritual Front Spiritual Front Spiritual Front

Spiritual Front, ultimii din line up-ul serii, au inceput mult dupa miezul noptii, dar in ciuda orei avansate si a faptului ca ORE ne pusesera intr-o transa interiorizata, au reusit de la primele acorduri sa aduca la viata toata sala, Simone zambitor (al doilea om relaxat aseara pe scena :-) si agitat cu chitara, tachinand prieteneste publicul si cantand The Shining Circle, Bastard Angel, I Walk The Dead Line, Song For The Old Man, No Kisses on the Mouth, Jesus Died in Las Vegas si cateva piese necunoscute noua, dar cu sonoritati noi si promitatoare, de pe -banuim- noul album Roma Rotten Casino.

Spiritual Front Spiritual Front
Spiritual Front Spiritual Front Spiritual Front Spiritual Front Spiritual Front Spiritual Front

Am plecat extenuati de maratonul neofolk pe la 3 dimineata. Nu stim cat de obositor a fost pentru trupe, dar cred ca pentru public -oricat de mult ne-am bucurat cu totii sa vedem o asemenea pleiada de artisti pe scena- a fost un exercitiu putin prea lung, care a necesitat schimbari bruste de atitudine si perceptie - de la martialul triariic la chanson noir-ul Rome, de la erotismul clarobscur rosarian la vulgaritatea dulce-amara pop a lui Hellvis. Un bachet muzical roman la care nu ne-am tras sufletul intre feluri si ne-am ghiftuit pana la prea-plin.

Asculta si vezi pe youtube: Triarii; Rome; ORE; Spiritual Front
4 comentarii vrei sa comentezi?

Dark Bombastic Evening cu Triarii, Rome, ORE si Spiritual Front in Silver Church
snav
#1 -

la moda

Dom'le...daca muzica asta a ajuns sa fie la moda printre fanii metropotam (fara suparare, incercati sa fiti pe plac unui public mult prea larg), atunci ne-am dus de rapa toti astia cativa neofolkisti care sunt prin Romania. Mi se pare ca un eveniment de gen nu 'merita' mediatizat in asa hal, este in schimb un produs de nisa, doar pentru cei interesati, care cu siguranta au sursele lor 'underground' de unde afla despre lucrurile astea.
Asadar, nu-mi place cand undergroundul iese la suprafata, cand este mediatizat de canale precum metropotam (din nou, fara suparare).
M-ar fi mirat tare de tot ca metropotam sa fie fan autentic neofolk/martial industrial etc. Asa ca, in incheiere, "When We Murdered The World on the Fourteenth Day" este de fapt "...Fourteenth of May. Hai salut.

Dark Bombastic Evening cu Triarii, Rome, ORE si Spiritual Front in Silver Church
johndoe
#2 -

vezi ca mai ai pagini de reclamat

595,000 results for "dark bombastic evening" via google.com

Dark Bombastic Evening cu Triarii, Rome, ORE si Spiritual Front in Silver Church
Rin Tin Tin
#3 -

Well...

snav, l-as cita pe Salvatore, de la Spiritual Front, cu o zicere de la sus-numitul concert:

Iti place pula?

Dark Bombastic Evening cu Triarii, Rome, ORE si Spiritual Front in Silver Church
Xaositect
#4 -

Inca o recenzie

Inca o recenzie stufoasa si personala de la eveniment o puteti gasi aici : http://iasirock.digitaverna.ro/viewtopic.php?f=32&t=6740
Metropotam sau nu, se numeste net si e campul de unde ne culegem cunostintele recente. Sa fie primit.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera