Dans: "Iluzionistele" sau jocul de-a povestea la CNDB

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Madalina Dan se joaca de-a povestea in cea mai recenta premiera de la Centrul National al Dansului. In Iluzionistele, fetele imparatului se cam plictisesc de viata monotona de sus de la castel si incep sa se ocupe de tot felul de lucruri.

Noi locuim departe de aceste locuri cochete, intr-un castel, la intretaierea drumului de vest cu cel de sus-est, acolo sus, mai in stinga pe harta, pe Tarimul de Nord cu accente citadine, acolo unde stelele cazatoare se numara cu aplomb si maniere alese.

Avem un program foarte exact pe care il respectam ca pe ochii din cap: tricotam, lesinam,
tricotam, lesinam
tricotam, lesinam,
tricotam, lesinam…

Periodic, frunzarim neglijent brosurici pline cu litere lipsa, ne facem manichiura cu iod, dam de mincare la plozi, ne rotim in directia acelor de ceasornic, ne uitam cuviincioase la televizor… totul pentru igiena mentala.


E un fragment dintr-un text scris de coregrafa, publicat in programul de sala al spectacolului. Restul textului il gasiti aici (scroll down).

In Iluzionistele, Madalina Dan se joaca cu gesturi, miscari, cuvinte, obiecte, si mai ales cu sunetul. Pasii pe podea, rotirea unui cub de lemn, zanganitul unui lant sunt la fel de importante ca miscarea. Cuvintele ajung sa isi piarda sensul. Nu mai conteaza ce se spune. Vocile personajelor ajung sa creeze un fel de muzica, in timp ce lumina se stinge incet-incet.

Si sunt vreo 10 minute de spectacol in care tot spatiul ramane in intuneric. Sunt 10 minute in care fiecare mica miscare, amplificata de acustica din Sala Ronda de la CNDB, este de 10 ori mai puternica.

Ca spectacolul e un basm sau o adaptare moderna, ca e o deconstructie a mecanismelor povestii, ca e dans sau o forma de teatru al absurdului nici nu conteaza. Fiecare intelege ce vrea. Nu ramane decat sa vrei le lasi purtat in lumea Iluzionistelor.
Iluzionistele

Precizare: dansul contemporan nu implica neaparat niste oameni care se misca in ritmul unei muzici. Spun asta pentru ca, dupa vizionare, am auzit o discutie in hol in care mai multi spectatori sustineau ca “ n-a fost dans”.

Centrul National al Dansului - Bucuresti
Iluzionistele
Un spectacol de: Madalina Dan
Cu: Maria Baroncea, Carmen Cotofana, Mihaela Dancs, Madalina Dan
Dramaturgie: Rui Catalao
Scenografie: Mara Grigoriu
Pret bilet: 15 lei, 10 lei (redus)
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera