Dacia Avgvsti Provincia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
1900 de ani de cand Imparatul Traian i-a civilizat pe daci, asa cum mai glumesc unii profesori de istorie. Altfel, diplomatic vorbind, "106 este anul care marcheaza prima noastra "integrare in Europa" si totodata inceputul unui proces indelungat ce va avea drept consecinta formarea poporului roman." :)

Venerabila varsta pe care o implineste poporul nostru este sarbatorita la MNIR pe 13 si 14 octombrie prin organizarea unei parade militare, a unei expozitii si a catorva conferinte. Azi de pilda s-a vernisat expozitia Dacia Avgvsti Provincia. Crearea Provinciei in prezenta catorva oficialitati romane si italiene.

istorie

istorie

Expozitia foarte ampla si bine pusa la punct este un eveniment educativ in primul rand, de care insa copiii nu s-au putut bucura azi pentru ca nu mai era loc printre multimea de diplomati, oameni de afaceri si vedete stranse la vernisaj. Sirul de pustani veniti cu doamna invatatoare s-au grupat frumos si au pornit inapoi spre scoala urmand sa revina cand va fi mai "aerisit."

La intrare erau aliniati exemplar "soldati romani" -actori imbracati tematic si vorbind o limba complet necunoscuta - prespun un dialect italian. :) Inauntru se agitau cateva persoane in toga, fotografi fascinati de macheta forumului lui Traian, o moni columbeanu se plimba serafic printre sculpturile si basoreliefurile expuse, in timp ce pe fundal se auzea vocea domnului Mirko Coratti [ presedintele Consiliului Comunal al Romei ] vorbind despre prietenia de veacuri romano-italiana si asemanarile dintre cele doua popoare. Ca de exemplu... :))

istorie

istorie

In alta ordine de idei, muzeul gazduieste o colectie impresionanta de obiecte datand din perioada colonizarii dacilor de catre romani - arme de fier, ruginite, sparte, corodate; monede, stauete, cupe din metal pretios - intacte, coifuri, inclusiv o copie in scara naturala a vestitei Columne a lui Traian expusa in Lapidarium-ul muzeului. Exponatele sunt insotite de materiale explicative cu sit arheologic, data de provenienta s.a.m.d.

istorie

istorie   istorie

Sa te zgaiesti la niste fierotanii ruginite sau placi de marmura sculptate n-o fi chiar cea mai interesanta activitate cu care sa iti cheltui o ora doua din zi. Pentru unii. Important este ca o cifra asa rotunda (1900) de la intemeierea mandrului nostru popor vom mai serba cam peste 100 de ani :)

istorie

istorie

Prin urmare merita efortul de a ne aminti primele lectii de istorie din scoala cand ni se povestea despre: castru, stilet, prima moneda batuta, apeducte, zei romani, iar apoi eventual sa mergem sa le vedem la muzeu recuperate, reconstruite, desenate sau sculptate.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera