DaKino - a treia zi de festival

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

A venit si a treia zi de festival DaKino, cu filme multe si interesante atat in competita pentru documentar cat si in cadrul celei pentru fictiune.

La documentare, "Vise od toga" (More than that), realizat de Nisvet Hrustic din Bosnia Hertgovina, e un scurt metraj destul de sec despre oi, oameni si muzica si despre modalitatile in care aceste elemente se intersecteaza. Mult mai deschis si optimist a fost "What is Love" de Gil Dekel, un fel de vox populi despre ce este dragostea. Peste 300 de oameni au fost opriti pe strada si intrebati ce este dragostea, iar documentarul ne prezinta cateva din raspunsurile lor. 

"Electro" primul dintre cele doua documentare romanesti prezentate in aceasta zi de festival, este un mediu metraj realizat de Matei Mocanu despre comunitatea electro de la noi - despre care am mai vorbit.

Documentarul francez "Love and Words" realizat de Sylvie Ballyot e cel putin ciudat. Ballyot a pornit cu gandul de a realiza un documentar despre o povestea unei femeie din Yemen. Dupa cinci zile de filmare, productia a fost sistata iar tot ce fusese filmat ars de catre autoritatile zeloase din Yemen. Vederile islamiste conservatoare nu au permis ca povestea unei femei considerata mult prea libertina sa fie pusa pe pelicula.

Asa ca in schimb Sylvie Ballyot se plimba prin Yemen si se filmeaza singura pe strazile aglomerate din orase.  Ne sunt prezentate opiniile unor studenti yemeni vorbitori de limba franceza in legatura cu dragostea, casatoria  si modul in care o femeie ar trebui sa se comporte. Documentarul divagheaza brusc si incepe sa consemne povestea de dragoste ce incepe sa se desfasoare intre Sylvie Ballyot si traducatoarea sa - o femeie ce a parasit Egiptul pentru libertatea Parisului. Ne sunt prezentate gandurile celor doua si dificultatea de a  purta o relatie menita din start tainei.

Destul de sensibil, s-ar putea spune, dar in contextul asta feminin si potential emotionant, eu chiar nu am inteles rolul sau mesajul cadrelor close-up cu sanii si fundul lui Ballot. Cadre ce mai apar din cand in cand fara vreun motiv evident. 

"Bongo Bong" de Ken Wardrop e un filmulet irlandez foarte simpatic, de doar 3 minute si 10 secunde ce prezinta barfele vecinilor de pe aceeasi strada in legatura cu barbatul de varsta mijlocie ce locuieste singur intr-o casa de pe acea strada.  Toti il considera ciudat, dar fiecare pentru motive diferite si se pare neintemeiate. Filmul nu da nici o concluzie si este foarte departe de ceea ce te-ai astepta in mod normal de la un documentar. 

Al doilea documentar romanesc prezentat, "Sibiu - Hermanstadt", realizat de Elvis Burlan si Mihaela Dimbean, este exact la polul opus. E un documentar clasic, clar, simetric si plin de informatii in legatura cu orasul Sibiu. Iubesc Sibiul, la fel ca foarte multi altii, si sunt  interesata de tot ce tine de el, dar documentarul asta aproape ca m-a adormit. In esenta - ca si documentar - filmul este bun, nu ii pot fi aduse reprosuri. Dar ca realizare, este mult prea canonic.

"Kohtaamisia Kuubassa" ("Confruntari in Cuba") este un documentar finlandez foarte inspirat, facut despre Cuba, realizat de Ato Halonen. Inca de la inceput ni se precizeaza faptul ca toate cadrele sunt continue si needitate. E pur si simplu filmarea raw si montajul. Filmul ne prezinta o bucata rupta pur si simplu din  viata cubaneza de zi cu zi, in contextul apropierii uraganului Wilma si a deschiderii sezonului de baseball. In ciuda tensiunilor existente, cubanezii pastreaza acelasi ritm obisnuit al vietii. O introspectie inspirata realizata in viata cubaneza obisnuita.

In ceea ce priveste competitia de fictiune, ne oprim doar asupra catorva titluri, din lipsa de spatiu :)

Filmul finlandez "Jarvi" ("Lacul"), de Maarit Lalli, e ca o piesa excelenta de teatru absurd. Cu o idee simpla, originala, filmat foarte bine si cu doua personaje centrale foarte bine construite si interpretate la fel de bine. Doua surori, Mailis si Henna, se plimba cu barca pe un lac intr-o noapte de vara, cautand ceva. Nu ni se spune ce. Treptat, din tonul glumet al filmului, ne dam seama ca este vorba de barbati "uitati" sau "pierduti" de Henna, sora mai mica si mai rasfatata. Filmul pare sa ne spuna ca noi toti plutim in deriva intr-un lac urias, cautand sa fim salvati de cineva. 

"Rock Paper Scissors" este un film american glumet si optimist realizat de Jamie Cussen. Pe durata celor 17 minute si 35 de secunde ne este prezentata povestea a trei copii, doi baieti si o fata, care au diverse aventuri sub soarele nepasator al Folridei, incearcand "to do it" (chiar daca nu stiu ce inseamna asta, sau cum sa obtina ce vor). In urma diverselor incercari nereusite de a emula lumea celor mari, cei trei realizeaza importanta prieteniei lor iar doi dintre doi dintre ei gasesc dragostea asa cum o vad ei, tinandu-se de mana.

In "Menged" de Daniel Taye Workou, urmarim drumul unui tata si fiu, care insotiti de un catar, merg pe jos undeva prin Etiopia rurala, indreptandu-se spre piata. In drumul lor, cei doi primesc tot felul de sfaturi, mai mult sau mai putin bine intentionate, de la oamenii cu care se intalnesc. Ei urmeaza sfaturile primite, ajungand astfel in tot felul de situatii hilare, dar isi dau seama ca nu li se potrivesc si ca nu au nevoie de interventia celorlalti. Tot ce trebuie sa faca este sa isi vada in continuare de drumul lor in viata si sa gandeasca pentru ei insisi. 

Co-productia Spania-Belgia "Matar el tiempu" (Omorand timpul") e un film tacut si sensibil ce prezinta portretul unei femei in varsta, ale carei zile sunt luminate si capata sesns numai atunci cand  se cearta cu vecinul ei. Monotonia zilelor anonime ce se scrug in acel mic  satuc lipsitde viata, e indepartata numai prin micile rautati pe care cei doi vecini si le fac. Se pare ca cei doi poarta un razboi al tachinarilor de aproape 40 de ani. Dar intr-o zi, totul ramane tacut, vecinul numai este, iar tacerea cuprinde ziua.

Cam atat despre cea de-a treia zi de festival, urmand ca in zilele viitoare sa va prezentam in continuare lucrurile cele mai interesante ce s-au vazut sau intamplat la Dakino.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera