Cybermental III @ Control - ziua a doua

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Nu am prins prima noapte de Cybermental III din clubul Acolo, dar pentru ca in cea de-a doua era trecut si Yvat  pe afis (impropriu spus, pentru ca pe afis trupele erau trecute haotic si nu aveai de unde sa stii locul si ordinea in care vor urca pe scena), nu aveam de gand sa o ratez. Ca de obicei, am fost punctual si, tot ca de obicei, seara a inceput abia dupa vreo ora si ceva. Clubul Control era gol, dupa cum se poate vede si in unele poze.   

Cybermental III @ Control
Scena 1

Cea mai mare aglomeratie (5-6 oameni) era la scena 2, langa intrare, unde eklipse se pusese deja pe treaba si facea camaruta in care se afla sa bubuie mai mult de drum'nbass decat de IDM. Dar oamenii de acolo apreciau si acest gen, ca si mine, si se simteau deja bine, tragand de beri si miscandu-se pe sunetele cu care eklipse le bombarda urechile. Altii doar dadeau din cap si se holbau la imaginile repetitive si minimale proiectate pe peretele din spate (visuals semnate de Thora Noir & Anemic Cinema).     

Cybermental III @ Control
eklipse (Scena 2)

Pe scena 1 inca nu se intampla nimic, se mai testa aparatura, se mai faceau probe de sunet, se mai auzea din microfon cate un doi-zece etc., asa ca m-am mai plimbat prin club cu ochii pe pereti si am observat ca unii erau decoratii cu alte picturi decat cele obisnuite. E adevarat, erau cam greu de observat din prima, pentru ca majoritatea erau amplasate in colturi intunecate, fara nici un spot luminos pe ele. In dreapta scenei 1 se afla si o expozitie foto continand imagini care sa se potriveasca cu intreaga atmosfera de festival de muzica industriala - creepy si cu denumiri sugestive de genul: Highly Disruptive Ideas, Theory of Ghosts, Introspective Obituaries, Incisions Into Her Soul etc.

Cybermental III @ Control
Expozitie foto de Thora Noir & Anemic Cinema

In cele din urma, a urcat pe scena 1 o trupa cu un nume numai potrivit pentru un astfel de eveniment: Gruparea Industriala, formata din doi oameni, Viorel Ciubotariu si veteranul Liviu Hoisan (probabil foarte multi il stiu din alte trupe sau de la concertele din Club A).  

Cybermental III @ Control
Gruparea Industriala

Un concert Gruparea Industriala inseamna cam asa: doi oameni cu chitari electrice, o compilatie de imagini cu avioane si tancuri din al doilea razboi mondial, dinozauri si cruciati, proiectata peste cei doi, versuri guturale in germana (din care eu nu am inteles decat Achtung!) si romana, pe un sunet heavy de industrial.    

Cybermental III @ Control
Liviu Hoisan

Fanii, nu destui la numar ca sa umple incaperea din fata scenei, au fost incantati de muzica celor doi, au golit beri, au dat din capete, au zbierat si ei Achtung! cat de gutural au putut. Nu a fost chiar genul meu de industrial, dar trebuie sa recunosc ca unele piese au sunat ok. 

A urmat o pauza lunga, in care din boxele de la scena 1 s-au auzit melodii pop comerciale, deloc potrivite cu un festival de muzica industriala, mai ales ca in aceeasi camera sa afla si un stand la care se vindeau tot felul de albume de muzica industriala si alte ciudatenii - ar fi putut imprumuta de acolo cateva pentru a nu fractura atmosfera indusa de Gruparea Industriala. Am plecat spre scena 2, pentru a vedea ce se mai intampla pe acolo, dar acolo nu se schimbase nimic, la pupitru se afla tot eklipse cu aceeasi muzica, dar cu alte visuals pe perete.           

Cybermental III @ Control
Yvat

Intre timp clubul s-a umplut, iar in fata scenei 1 se stransesera destui fani IDM si nerabdarea si tensiunea erau intr-o continua crestere. Toata lumea astepta ca pe scena sa urce Yvat, iar peretele din spatele lui sa fie luminat de proiectiile lui Cut. Chiar daca la noi Yvat este un nume care nu transmite nimic multora, in strainatate (Belgia, Anglia sau Germania) el se bucura de o notorietate mult mai mare si este un artist foarte apreciat. Daca va place acest gen de muzica, probabil ca vi-l amintiti pe Yvat de la editiile mai vechi ale festivalurilor Rokolectiv sau AVmotional. 

Cybermental III @ Control
Yvat

Un show AV Yvat&Cut este de-a dreptul hipnotizant, in timp ce beaturile si sunetele joase te fac sa vibrezi pe dinauntru, imaginile minimaliste neprelucrate pe calculator iti induc o stare de transa, iti "tripuiesc" audio-vizualul, ca sa zic asa. In fata scenei oamenii s-au asezat turceste, pentru ca muzica lui Yvat nu este chiar una care sa te faca sa dansezi, ci una pe care vrei sa o intelegi, la care mai mult asisti. Ca de obicei, show-ul lui Yvat a fost o adevarata bijuterie.     

Cybermental III @ Control

La scena doi era tot eklipse, iar clubul se umpluse pana la refuz, nu doar cu pasionati de muzica industriala, ci cu oameni aflati in cautarea unui club in care sa petreaca. Acestia din urma pareau sa aterizeze aici fara sa stie ce anume se intampla, iar atmosfera din public se transforma mai mult intr-una de party dubios decat de festival de muzica industriala. Am parasit clubul Control cat inca puteam lua cu noi acasa senzatia ca am fost la un festival underground. In orice caz, Cybermental este un eveniment aparte, unde poti descoperi artisti si muzici deosebite.

Mai multe poze pe 100eyes

Line Up Cybermental III: 

Joi (09.10.2008) @ Acolo

Dominus
:  20:00 - 21:00
INDJS: 21:00 - 22:00
eklipse (DJ set): 22:00 - 00:00
AKM: 00:00 - 02:00

Vineri (10.10.2008) @ Control 
Scena 1

Gruparea Industriala:  20:00 - 21.00
Yvat 21:00 - 22:00 (visuals de Cut)
Tanz Ohne Musik:
22:00 - 23:00
Discordless 23:00 - 00.00
Minus si Ion 00:00 - 01.00
Cypher: 01:00 - ...

Scena 2

eklipse: 20:00 - 21:00
Blind Pixel 21:00 - 22.00
CSM 22:00 - 23:00
Olga Bancic 23:00 - 00:00
AKM 00:00 - ...

Sambata (11.10.2008) @ Control 
Scena 1

dyslex 20:00 - 21:00
Brazda Lui Novac: 21:00 - 22:00
Cycler feat Florentina 22:00 - 23:00
Thy Veils 23:00 - 00.00
Silent Bass 00:00 - 01:00 (visuals Dan Basu)
Vania 01:00 - ...

Scena 2

Hypnos 20:00 - 22:00
Moloh 22:00 - 23:00
D-Pression 23:00 - 00:30
AKM 00:30 - ... 
1 comentariu vrei sa comentezi?

Cybermental III @ Control - ziua a doua
Ioan
#1 -

Cronicuta de 2 lei (0.002 RON)

Daca n-as fi fost acolo as fi crezut ca a iesit nasol citind articolul asta.
N-ar trebui sa te apuci sa scrii despre seara de festival atat timp cat ai prins cam un sfert din ea. Ai pierdut un set mai experimental, dar foarte reusit de la Tanz Ohne Muzik printre altele, cat despre Minus si Ion, Discordless.... ca de obicei. Ma bucur ca-ti place Yvat, dar totusi . cam mult subiectivism pentru un jurnalist ;-)

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera