Cum se fac legile in Romania - care sunt pasii si procedura de adoptare a unei legi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Unde-i lege nu-i tocmeala" spune un vechi proverb romanesc, si cel putin asa ar trebui sa fie in orice tara normala. Insa realitatea de la noi, cu care probabil multi dintre voi v-ati identificat, este cu totul alta.

In Romania avem o legislatie care permite interpretari, de aici si hatisul birocratic si incoerenta guvernelor, din '90 pana astazi, de a face viata cetatenilor mai usoara.

Daca este asa, in mod intentionat sau nu, nu avem de unde sti insa credem ca de multe ori v-ati spus in gand, atunci cand erati nevoiti sa respectati legea, ca este absurda sau ca a fost facuta pe genunchi.

Avand lucrurile astea in minte, ne-am gandit sa va spunem, mai exact, despre cei care fac legislatia si despre care sunt pasii prin care o idee devine litera de lege.

De ce? Pentru a pune si mai mult context la motivele pentru care politicienii lucreaza la modificarea Constitutiei in aceasta perioada.

Cine poate face o propunere legislativa...?

1. Oricine dintre noi, ca simpli cetateni romani. Insa, mai departe de idee, este nevoie de 100.000 de semnaturi ale romanilor care au domiciliul din cel putin un sfert din judetele tarii, (minim 14 judete) iar in fiecare din acestea, plus din Bucuresti, trebuie sa semneze cel putin 5.000 de persoane in sprijinul initiativei.

E de retinut ca nu puteti avea initiativa legislativa in probleme fiscale, probleme cu caracter international sau cu privire la amnistii ori gratieri.

2. Guvernul. Membrii guvernului pot face initiative legislative pe care le vor transmite Parlamentului.

3. Deputatii si senatorii care au fost alesi de noi, la fiecare 4 ani.

4. Presedintele tarii dar doar in cazul legilor de modificare a Constitutiei, la propunerea Guvernului, a cel putin un sfert din numarul deputatilor sau senatorilor sau 500.000 de cetateni din cel putin jumatate din judetele tarii (minim 21 de judete), si in fiecare dintrea acestea trebuie stranse cel putin 20.000 de semnaturi.

Ce fel de propuneri legislative poate face Guvernul si parlamentarii...?

Propunerile de lege ale Guvernului sunt trimise spre analiza parlamentarilor, care, mai departe, le analizeaza si iau o decizie in privinta lor. Guvernul adopta doar hotarari si ordonante, simple sau de urgenta.

Aceste acte devin valabile doar dupa ce sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare.

Legile constitutionale sunt cele de revizuire a Constitutiei.

Legile organice pot reglementa urmatoarele:

1. Sistemul electoral; organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente

2. Organizarea, functionarea si finantarea partidelor politice

3. Statutul deputatilor si al senatorilor, stabilirea indemnizatiei si a celorlalte drepturi ale acestora

4. Organizarea si desfasurarea referendumului

5. Organizarea Guvernului si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii

6. Regimul starii de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si al starii de razboi

7. Regimul starii de asediu si al starii de urgenta

8. Infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora

9. Acordarea amnistiei sau a gratierii colective

10. Statutul functionarilor publici

11. Contenciosul administrativ - Cand cetatenii depun plangeri cu privire la actiunile ilegale ale autoritatilor de stat cum ar fi primarie, minister, consiliul judetean sau o societatilor care presteaza servicii de interes public.

12. Organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi

13. Regimul juridic general al proprietatii si al mostenirii

14. Organizarea generala a invatamantului

15. Organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala

16. Regimul general privind raporturile de munca, sindicatele, patronatele si protectia sociala

17. Statutul minoritatilor din Romania.

18. Regimul general al cultelor

Legile ordinare sunt cele care reglementeaza domenii sociale de importanta mai redusa, respectiv cele care nu intra in sfera legilor organice.

Exemplu de lege ordinara (PDF): proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.80/2012 privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii, care a fost adoptat de Senat pe 11 martie 2013.

Unii specialisti sustin ca impartirea legi organice/ordinare produce confuzie chiar si in randul parlamentarilor, de aceea odata cu modificarea Constitutiei ar trebuie eliminata aceasta clasificare.

Cum se adopta legile si hotararile...?

Initial proiectele de lege parcurg un traseu complicat fie in Camera Deputatilor sau la Senat. Sunt discutate de parlamentarii care fac parte din comisiile de specialitate, dupa care se acorda in plen vot pe articole.

Cel mai important vot este cel pe proiectul final de lege, dupa ce a fost dat votul pe toate articolele care o compun.

1. Legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor Parlamentului, (Camera Deputatilor si Senat) se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere

2. Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera

3. La cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilita potrivit regulamentului fiecarei Camere

Dupa vot, daca este aprobata, legea trebuie promulgata.

Cum se face promulgarea legii...?

1. Dupa votul din Parlament legea se trimite, spre promulgare, presedintelui Romaniei. Promulgarea legii se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire

2. Inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii

3. Daca presedintele a cerut reexaminarea legii sau daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, la Curtea Constitutionala, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.

Cand intra in vigoare o lege...?

Daca presedintele promulga legea, ea trebuie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul legii.

Ce trebuie sa mai stiti...?

Exista si un Consiliu Legislativ care este organ consultativ de specialitate al Parlamentului. Consiliul Legislativ avizeaza proiectele de acte normative care aduc coerenta in intreaga legislatie si tine evidenta oficiala a legislatiei Romaniei.


In concluzie...

Procesul de adoptare a unei legi este complicat si de multe ori la forma initiala se fac modificari sau alte completari necesare.

Dupa cum vedeti, este un proces politic, cu foarte multe parti implicate, care, de cele mai multe ori, necesita compromisuri ce se reflecta, de altfel, in caracterul ambiguu al legilor.

E destul de evident ca, daca aveti nemultumiri de forma unei legi sau de ritmul in care se adopta o lege, din pozitia de simpli cetateni e destul de dificil si complicat sa initiati un asemenea proiect. Sau cel putin asa ni se pare noua. Nu credem ca e simplu sa strangi 100.000 de semnaturi, luand in considerare ca trebuie sa gasesti cetateni dispusi sa sustina legea, din 12 judete, plus Bucuresti.

Deciziile cele mai importante cad pe umerii Parlamentului. Din acest motiv, procesul de vot al parlamentarilor este extrem de important - acesti oameni ar trebui sa va reprezinte interesele si sa corecteze, atunci cand este cazul, anomaliile din viata noastra de zi cu zi.

Este lucrul pe care va rugam sa il tineti minte de fiecare data atunci cand va plangeti ca ceva nu este bine in Romania.

Sursa foto 1, 2
3 comentarii

Cum se fac legile in Romania - care sunt pasii si procedura de adoptare a unei legi
Alin
#1 -

Costurile unui proiect de legi Organice ;;

1 -Va rog daca stie cineva cheltuielile care trebuiesc facute, pentru strangerea celor 100.000 de semnaturi vor fi compensate sau rambursate intr-un fel ???,
2 -Dupa aprobarea legi, cel ce a initiat-o ca autor, i se va recompensa cheltuielile ce s-au facut, ????

Multumesc anticipat,

Cum se fac legile in Romania - care sunt pasii si procedura de adoptare a unei legi
Chitu Emilian
#2 -

Elaborarea legii,'' “Lege privind munca, protectia sociala a muncii si protectia de stat a capitalului privat autohton, generator de munca”,

Stimate Doamne, stimati Domni care o sa cititi acest mesaj, pentru a intelege mai bine ceea ce cred ca vor toti romanii care mai sunt in stare sa creeze un loc de munca, participa la realizarea PIB in acest moment, va rog sa accesati www.petroltub.ro Avem doua surse de provenienta a banilor necesari existentei noastre ca natie, care aproape jumatate traieste in conditii de saracie in marea familie UE, una interna si una din imprumuturi. De preferat este cea interna, poate reusim sa nu lasam pe umerii urmasilor, urmasilor nostri, datoriile care in acest moment trec suta. Dumneavoastra stiti mai bine decat mine. In acest moment avem masuri de protectie a pasarilor, a animalelor, a mediului, a consumatorului, etc, etc, dar a producatorului de bunuri si prestatorului de servicii, avem ? Dati-mi exemplu de o astfel de masura ! Spunandu-i unui mare profesor de economie, pe care vreau sa-l rog sa accepte a fi Presedinte de onoare al asociatiei noastre, ca a ajuns cutitul la os, si ca fara promovarea unei legi ca cea prezentata, in care sa se regaseasca masuri concrete de protectie a mediului privat, prin exemplul celor doua masuri expuse in 4 martie, nu vom reusi sa facem mare lucru in aceasta tara, acesta mi-a spus, ca este pentru prima oara cand aude de o astfel de initiativa dupa revolutie. Acest proiect de lege vrem sa-l promovam prin ASOCIATIA SOS MEDIUL PRIVAT, al carui nume l-am
rezervat chiar astazi la MINISTERUL JUSTITIEI.
Am nevoie de sprijin, de recomandari si daca puteti si dumneavoastra sa-mi dati o mana de ajutor, va sunt recunoscator. Practic ce vreau, vreau ca pana la alegerile parlamentare, acest proiect de lege sa fie pus in dezbaterea opiniei publice, iar la alegerile parlamentare sa fie aprobat. Intr-un cuvant, ne alegem conducatorii, sa le dam si obiectul muncii. Daca puteti raspunde acestei solicitari, va rog sa ma contactati pe aceasta adresa, sau sa-mi comunicati o persoana cu care pot colabora. Va multumesc si astept un raspuns. Emilian Chitu.

Cum se fac legile in Romania - care sunt pasii si procedura de adoptare a unei legi
Florin
#3 -

Comentariu nou

Domnul Emilian Chitu,

Ce doriti sa intreprindeti e un lucru mare. Parlamentarii sunt alesi de cetatenii romani si sunt obligati de constitutie sa lucreze pentru romani nu pentru interesele lor personale.
O initiativa demna de urmat si la care ma alatur.
Curaj in continuare si inca o data bravo.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera