Cum sa iti faci sorcova si stea de Craciun

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Da, nu ne putem abtine si noi suntem contaminati de spiritul sarbatorilor. Incercam sa ne temperam, sa avem si alte ocupatii, dar cum tocmai ce am aflat ca vom scapa de patima cumparaturilor doar daca ne reintoarcem la traditii si ne reapucam de colindat, nu ne putem abtine.

Dupa un mic brainstorming am ajuns la concluzia ca o buna continuare a experimentelor DIY ar fi sa ne facem singuri ustensilele necesare colindului. In parte si pentru ca suntem oarecum dezamagiti de oferta poleita cu sclipici pe care ne-o amintim din anii trecuti. Plus ca ce faci cu mana ta, merge brici (cel putin in teorie).

Sorcova

In 2-3 pasi simpli ne-am facut cu ustensila perfecta pentru a ne colinda prietenii de Anul Nou, moment in care ne mai rotunjim cu banii de taxi economiile. Cele necesare:

- o crengunta (alegeti una moarta inainte de a despaduri copacii din jurul blocului) sau o bagheta de plastic de circa 30-40 de cm
- panglica colorata, beteala, hartie creponata sau bucati de material
- sarma subtire
- lipici, scotch
- ata colorata
- sclipici daca insistati

Se ia bacheta, se infasoara in sarma. Apoi pe cadrul de sarma se prind alte bucati de sarma, modelate in tulpini, de un capat se prind de bagheta, pe celalalt se pune pamponul. Batonul apoi se infasoara in panglica sau beteala, care se fixeaza cu lipici sau ata. Pentru a face pampoanele sorcovei, se ia hartia creponata sau panza si se impatureste semi-haotic in incercarea de a emita aspectul de floare (initial pe jumatate, apoi se cuteaza laturile). Pentru un pampon se pot folosi 1-2, poate chiar 3 flori legate cu ata sau direct cu sarma, apoi sunt fixate pe bat. Combinatia de culori si texturi ramane la latitudinea creatorului. Douazeci de minute mai tarziu avem in mana o sorcova.

sorcova
cam asa ceva

Sorcova se utilizeaza de Anul Nou si doar atunci, in rest este un bat decorat frumos. In caz ca ati uitat versurile, iata-le:

Sorcova, vesela,
Să trăiţi, să-mbătrâniţi,
Peste vară, primăvară,
Ca un păr, ca un măr,
Ca un fir de trandafir"
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oţelul.
La anul şi la mulţi ani!


Steaua

Ceva mai mult de modelat la sarma aici. Cele necesare sunt:

- o creanga, bat, baton de plastic de 40 de cm
- beteala sua panglici
- sarma ceva mai tare, care sa isi pastreze forma

Si nu, nu punem iconite pe ea. Problema o sa fie in fixarea stelei facute din sarma pe suport. Din experienta am invatat ca trebuie lasate extremitati mai lungi, care sa poata fi incolacite pe suport si nu este cazul sa te incapatanezi sa o fixezi fix in varf. Apoi se decoreaza cu beteala si tot felul de giumbuslucuri.

Steaua se practica in noaptea de Craciun, indiciu clar plasat si printre versuri. Pana atunci si dupa ziua cu pricina, este un colind golit de sentiment.

Steaua sus rasare
Ca o taina mare,
Steaua straluceste
Si lumii vesteste.
Ca astazi Curata,
Prea Nevinovata,
Fecioara Maria.
Naste pe Mesia.
Magii cum zarira
Steaua si pornira,
Mergand dupa raza
Pe Hristos sa-L vaza.
Si daca pornira
Indata-L gasira,
La Dansul intrara
Si se inchinara.
Cu daruri gatite
Lui Hristos menite,
Avand fiecare
Bucurie mare.
Care bucurie
Si aici sa fie,
De la tinerete
Pan’ la batranete.


Si daca tot s-a nascut dorinta de a merge cu colindul in noi, acum ca avem si cu ce, poate nu ar strica daca ne-am imbogati repertoriul si cu alte cantecele. Desi cele cu deschide usa crestine ne aduc fiorii pe spinare si le legam instantaneu de catelusi si copii cu haine jerpelite.4 comentarii vrei sa comentezi?

Cum sa iti faci sorcova si stea de Craciun
florentina
#1 -

tarrre

ce greu faci o sorcova si o stea de craciun

Cum sa iti faci sorcova si stea de Craciun
florentina
#2 -

tare

eu am facut o sorcova si ce credeti nu mia esit la fel cum spune mai sus

Cum sa iti faci sorcova si stea de Craciun
florentina
#3 -

mama

am incercat iar sa fac o sorcova si mia esit va vine sa credeti ce tare o sa spuneti ca mint sa am ce sa postez dar nu e asa eu sunt om de cuvant credetima vaaaaa pup noapte buna paaaaaaaa

Cum sa iti faci sorcova si stea de Craciun
florentina
#4 -

cornerta

va rog datimi si mie cateva laicuri

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera