Cum sa faci o aplicatie pentru master in strainatate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Te-ai hotarat sa iti continui studiile printr-un master in strainatate. Sau poate nemultumit de cei 3/4 ani intr-o facultate din Romania, vrei sa iti mai acorzi o sansa si sa aplici la o alta scoala in afara granitelor mioritice. Procesul de aplicatie este de multe ori laborios, asa ca te sfatuim sa il incepi din timp. Nu uita ca o sa te coste si ceva bani,  pe langa traduceri va trebui sa platesti si testul de limba, iar in cazul unor universitati o taxa pentru aplicatie.

Pentru universitatile din S.U.A deadline-ul este de multe ori in decembrie pentru un an universitar inceput in toamna, iar decizia iti vine undeva prin luna martie-aprilie. Universitatile din Europa au deadline-uri extinse pana in primavara, iar decizia poate lua mai putin timp (uneori si 60 de zile). In Marea Britanie de exemplu poti aplica la unele programe pana in iunie inclusiv pentru a incepe studiile in toamna.

Ce contine o aplicatie:

1. Acte necesare - Daca aplici la un master vei avea nevoie de o copie legalizata si tradusa dupa diploma de licenta. Daca nu ai inca diploma si doar adeverinta te sfatuim sa ii anunti din timp pe cei de la biroul de admitere despre acest aspect. In mult cazuri, mai ales Universitatile din State va cer acte originale chiar din aplicatie. E necesar sa le explicati ca in Romania se emite doar o singura diploma de licenta si ca nu poti sa le trimiteti originalul pana nu te inscrii la facultatea respectiva. Daca inca nu ti-ai dat licenta si vrei sa aplici la un master, trebuie sa obtii o adeverinta de la secretariat in care este specificat ca vei da examenul de licenta in vara. Ulterior le vei trimite si documentatia necesara.

O sa ai nevoie si de foaia matricola, la randul ei tradusa si legalizata. E important sa faci cerere pentru foaia matricola din timp, pentru ca la unele facultati din Romania dureaza cel putin 7 zile pana o primesti.

In Statele Unite - care in opinia mea au cea mai laborioasa procedura de aplicatie (aproape descurajanta) - trebuie sa iti transformi notele din foaia matricola in sistem american. Adica sa treci de la nota 9 la A-. Si asta nu poti sa o faci tu, nu pentru ca n-ai stii, ci pentru ca n-ai avea credibilitate. De aceea unele programe de Master din State o sa iti ceara sa trimiti foaia matricola la un serviciu special care face echivalari si care o sa te costa in jur de 160 dolari.

Orice program, fie el de studii universitare sau post-universitare, o sa iti ceara un test de limba, in general cu un minim de de 6.5-7 la IELTS si 90/100 la TOEFL IBT (internet-based test). La aceste examene trebuie sa te inscrii din timp, cu cel putin doua luni inainte de deadline-ul final al aplicatiei. Este adevarat insa ca unele universitati accepta sa le trimiti rezultatul testului de limba si dupa deadline.

Din experienta mea si a altor prieteni, testul TOEFL este mai simplu. Daca te pregatesti doua saptamani poti lua cu usurinta peste 100. In plus testul TOEFL este recunoscut acum si in Europa asa ca poti aplica in paralel, atat in State, cat si la universitate din Marea Britanie, de exemplu.

Universitatile din State iti vor cere in unele cazuri si testul GRE unde algebra se imbina frumos cu exercitii de vocabular si un eseu.

2. Scrisoarea de intentie - este descrisa de universitati ca fiind punctul cheie al aplicatiei tale. Daca nu ai rezultate extraordinare in timpul facultatii, trebuie sa mizezi foarte mult pe aceasta scrisoare. Scrisoarea de intentie este inclusa uneori in formularul de aplicatie sau este tratata separat.

In general e bine sa punctezi de ce ti-ai ales programul respectiv, cum se leaga programul de educatia ta anterioara si experienta profesionala. Poti sa mentionezi in scrisoare si ce anume te atrage sa studiezi sau pe ce anume ai vrea sa te axezi, iar daca iti ramane spatiu poti sa argumentezi de ce anume iti doresti sa studiez in orasul respectiv (mai ales daca universitatea este localizata intr-un oras prestigios). E important sa reiasa din scrisoarea ta ca esti informat asupra programului.

Incearca sa eviti anumite expresii cliseice si sa ii conferi o structura coerenta scriisorii de intentie. Important este sa le atragi atentia celor care o citesc si sa le mentii interesul pana la ultimul cuvant. Scrisoarea trebuie sa sune ca o poveste bine structurata. 

3. Formularul de aplicatie - este o partea mai putin solicitanta a aplicatiei tale. Pe langa datele personale, va trebui sa completezi un formular cu ce scoli ai urmat, tipul de diploma obtinut si sa punctezi experienta profesionala. Nu trece nici un job care nu are legatura cu programul la care aplici, incearca sa selectezi numai ceea ce este relevant. Pentru programul undergraduate in Marea Britanie poti aplica prin UCAS. Cu o singura aplicatie poti opta pentru mai multe universitati ceea ce iti usureaza enorm din efort.

4. Scrisorile de recomandare - aceasta este partea mai putin placuta a unei aplicatii pentru ca procesul nu mai depinde de tine, ci de profesori. Iar cand vine vorba de profesorii romani, situatia se complica. In general, o scrisoare de recomandare este completata de un profesor (pe un formular sau o foaie simpla in functie de caz) si trimisa direct la Universitate. La noi se merge pe urmatorul mecanism: profesorul iti cere sa iti scrii scrisoarea dupa care ti-o semneaza. Devine si mai neplacut cand ai de trimis doua sau chiar trei scrisori de recomandare in care trebuie sa te descrii singur dupa propria imaginatie. Iar formularea trebuie sa fie diferita ca sa nu te dai de gol ca ti-ai facut autoportretul in trei exemplare. In general o scrisoare de recomandare trebuie sa puncteze in ce context ai interactionat cu profesorul respectiv (curs, seminar si ce anume), daca ti-a coordonat lucrarea sau vreun proiect special, care a fost activitatea ta in timpul cursului si seminarului etc.

Aplicatia nu este un proces usor, dar recompensa poate fi pe masura. Bafta tuturor!6 comentarii

Cum sa faci o aplicatie pentru master in strainatate
Mihai
#1 -

Comentariu nou

Ati uitat sa mentionati ca la mijlocul lui aprilie e destul de tarziu pentru aplicatii in majoritatea tarilor europene. Poate articolul ar fi picat mai bine in februarie :)
-foaia matricola se poate cere direct in engleza. da, dureaza mult sa o primesti, in functie de facultate, cel mai bine e sa nu o ceri cand e sesiune sau aglomeratie la secretara.
-in afara de state si anglia, pentru care nu stiu, universitatile prefera testul IELTS pentru programe de master. examenul nu e deloc greu, se cere minim 6,5 per total si eu am studiat 2-3 zile mai mult la misto. a fost ok, nu e un examen greu. te poti inscrie din timp dar si dupa deadline, in limita locurilor ramase. IELTS se da Academic, daca urmaresti universitati.
-in general aplicatia are un deadline pentru cetateni UE, 1 aprilie, 1 mai, etc, rezultatul testului de engleza se poate trimite mai tarziu, aproximativ cu o luna intarziere; nu contribuie la evaluarea propriu-zisa dar e mai degraba o treapta eliminatorie.
-as zice ca cel mai important lucru e scrisoarea de intentie si cel mai important lucru din scrisoarea de intentie e sa ii convingi ca vrei, sa le arati entuziasmul tau, cat de mult vrei sa studiezi ce ofera programul. competentele si alte chestii oricum se deduc din CV (btw, trebuie si CV). scrisoarea te vinde, trebuie sa fii macar un pic ipocrit, sa-ti ascunzi defectele, gen medii mici.
-srisorile de recomandare sunt prefacatoria suprema. solutia e sa urmezi alte modele, pentru ca altfel imi inchipui ca oricine s-ar da de gol. am eu modele.
Oricine are nevoie de ajutor sau informatii, poate sa ma caute.

PS: verificati si voi textul de greseli... no offense.

Cum sa faci o aplicatie pentru master in strainatate
Mihai
#2 -

Comentariu nou

cred ca e timpul sa-mi stergeti comentariul, deja am adoptat vreo 5 copii :D eu mi-am facut partea pentru emigrarea talentelor din tara!
no, rly.

Cum sa faci o aplicatie pentru master in strainatate
Gina
#3 -

Comentariu nou

Lasa Mihai, ca mai e loc si pentru alti copii. Doar nu vrei sa ii lasi singuri prin hatisurile birocratiei, nu?

Cum sa faci o aplicatie pentru master in strainatate
Mihai
#4 -

Comentariu nou

pfaaa, apare cate unul la doua saptamani! cati mai trebuie sa ajut ca sa ajung in rai?!

Cum sa faci o aplicatie pentru master in strainatate
Octaia
#5 -

Intrebare intrebatoare

Daca se termina in sistemul Bologna, la o facultate particulara ( da, de Spiru este vorba ) si se ia licenta ( Doamne-ajuta! )exista vreo sansa sa fii acceptat la un master in afara?

Multumesc. :)

Cum sa faci o aplicatie pentru master in strainatate
roxana
#6 -

mihai salvatorul romanilor:)

m-am trezit cam tarziu dar sper ca ma vei adopta si pe mine:) lasa-ma sa fiu eu cea mai mica.mi-ar prinde extraordinar de bine un model de scrisoare de intentie mai ales ca la note nu stralucesc...id-ul meu este roxanacristina66@yahoo.com..

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera