Cum s-a ajuns la demolarea Halei Matache si cine este de vina

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Hala Matache, un simbol si monument istoric al Capitalei, este din nou in pericol, in ciuda tentativelor repetate de a fi salvata de la demolare.

Hala Matache, care se afla in Sectorul 1, a fost construita de catre primaria Capitalei intre 1887 si 1899. La acea vreme la Matache Macelaru, jupan pe care voia buna il stia pe de rost, azi piata Matache, era loc de voie buna si de baut adalmasul.

A revenit in atentia publica la sfarsitul anului 2010 cand s-a descoperit ca Hala Matache a fost inclusa pe lista cladirilor care urmau sa fie demolate, pentru ca Primaria Bucurestiului sa construiasca Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus.

Demolarea urma sa fie facuta la inceputul anului 2011. Societatea civila s-a revoltat si a organizat numeroase proteste. De asemenea, Asociatia Salvati Bucurestiul, condusa de Nicusor Dan, a intentat proces Primariei Capitalei. In urma acestor actiuni Hala Matache a fost salvata temporar de la demolare, iar in paralel au inceput negocieri.

Luni seara, 25 martie, au inceput demolarile la Hala Matache. Primaria Capitalei a precizat ca are autorizatia necesara, eliberata conform legii, monumentul urmand sa fie reconstruit, folosind elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu, pe un amplasament din apropiere.

"In cazul de fata decizia Municipalitatii nu a fost una de demolare a imobilului, ci de relocare a acestuia, pe un alt amplasament, reamplasare ce urmeaza a fi realizata ulterior restaurarii elementelor metalice care au fost considerate de catre expertii in materie ca avand valoare de monument istoric", mai sustin cei de la Primaria Capitalei.

Insa Nicusor Dan, de la Asociatia Salvati Bucurestiul, ne-a declarat ca actiunea este ilegala.

"Legea monumentelor si prevederile care au fost adoptate la Conventia de la Granada arata ca nu ai voie sa muti monumentele nu au voie sa fie mutate. Asta se poate face doar in cazuri extreme sau in urma unor catastrofe naturale, dar doar daca este spre binele monumentului, nu pentru ca vor sa contruiasca o strada. De asemenea, nu au PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru mutarea acestui monument. Proiectul a fost suspendat si anulat de instanta pana se judeca recursul", a explicat presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Nicusor Dan a mai spus ca va face o plangere penala impotriva celor care se fac vinovati.

"Voi face o plangere penala impotriva Primarului Capitalei, Arhitectului Sef al Capitalei, Secretarului General de la PMB, Ministrului Culturii, Secretarului de la ministerul Culturii si a celor de la Directia Culturii si Patrimoniului Bucuresti pentru ca au semnat autorizatia. De asemenea, voi contesta PUZ si voi cere sa se reconstruiasca pe acelasi amplasament", a conchis presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
1 comentariu

Cum s-a ajuns la demolarea Halei Matache si cine este de vina
ANDREEA
#1 -

off

"monumentul urmand sa fie reconstruit, folosind elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu" - elementele lasata de izbeliste sa fie furate de persoanele de etnie rroma ?? acele elemente arhitecturare? o intrebare esentiala ar fi de ce au inceput demolarea pe 25 martie la ora 21? de sa grabit domnul Oprescu ? avand in vedere ca a zis ca nu are de ce sa faca o investitie din care nu iese profit puteti extrage dvs raspunsul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera