Cum ne luam carnet de sofer?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Satui de masinile care vajaie pe langa voi toata ziua, poate vreti ca de acum incolo voi sa fiti cei care claxoneaza. Nu incurajem neaparat sa aglomeram si mai mult traficul din Bucuresti si nici sa renuntati la plimbarile pe jos sau cu bicicleta, dar la drumuri mai lungi masina iti ofera o mai mare libertate. Inainte sa ne urcam in metro-mobile avem nevoie de permis de conducere. One licence to rule them all - deci ce e de facut?

examene.jpg

Permisele de conducere sunt eliberate de Brigada de Politie Rutiera Bucuresti in urma sustinerii unui examen de conducere compus din doua probe: proba teoretica si proba practica.

Proba teoretica este un examen compus din 26 de intrebari care trebuie terminat in 30 de minute. Trebuie sa raspunzi la minim 22 de intrebari pentru a trece examenul. Proba practica reprezinta parcurgerea (sau incercarea de a parcurge) un traseu stabilit de Politie impreuna cu instructorul, pe poligon sau dupa caz, in trafic. Daca ai trecut proba teoretica, proba practica poti sa o dai in termen de 90 de zile.

Nu poate oricine sa intre in examen. Trebuie sa ai cel putin 18 ani impliniti, sa fii apt din punct de vedere medical si psihologic pentru a conduce masinile din categoria pe care ai ales-o, sa fi terminat cursurile unei scoli auto si sa ai domiciliul stabil in Bucuresti. (daca dai examen in Bucuresti)

Daca indeplinesti aceste conditii, pregateste-te de alergatura pentru ca trebuie sa intocmesti un dosar. Dosarul de examinare se depune la sediu Serviciului, din Bucuresti, strada Obcina Mare nr. 2, sector 6, zilnic intre orele 8:00 si 16:00, iar in zilele de joi intre orele 8:00 si 18:00. Strada Obcina Mare nr. 2 se afla linga statia de autobuz sau troleibuz cunoscuta ca "34". Se afla intre Piata Moghioros si magazinul Favorit, pe partea dreapta.

Examenul se da la 10 zile dupa depunerea dosarului.

Dosarul trebuie sa contina:

  • cerere-tip - se completeaza si se ofera gratuit de la scoala de soferi
  • fisa de scolarizare - se completeaza si se ofera gratuit de la scoala de soferi
  • fisa medicala - gratuit de la scoala sau oferita de una dintre unitatile medicale autorizate
  • fisa detinatorului permisului de conducere - se completeaza si se ofera gratuit la scoala de soferi
  • avizul psihologic - testarea psihologica se ofera la scoala, am auzit ca e placut :)
  • certificatul de cazier judiciar, in termenul de valabilitate (se obtine de la sectia de politie de unde apartine cursantul (dureaza 15 zile lucratoare - aproximativ trei saptamani) sau de la Sectia XX de Politie in regim de urgenta (dureaza 5 zile lucratoare)
  • copia documentului de identitate;
  • document justificativ din care sa rezulte ca solicitantul a urmat o forma de invatamant;
  • chitanta de plata a taxei de examinare (se obtine de la cea mai apropiata unitate CEC de care apartineti)
  • Copie dupa autorizatia scolii

Sursa : Politia rutiera

Din fericire pentru noi exista scoli de soferi care se ofera sa-ti intocmeasca ele dosarul. Si acum ca tot am adus vorba de scoli de soferi, exista in Bucuresti la tot pasul. Oferta este foarte variata. Datorita dotarilor din ce in ce mai bune ale scolilor de soferi, acum si persoanele cu handicap motor pot sa faca rost de permis.


Mai nou, se accepta si plata cu cardul de credit. Luati aminte ca in afara de taxa pe curs, e posibil sa apara tot felul de costuri pentru fisa medicala (intre 50 si 70 de RON), aviz psihologic (intre 25 si 40 de RON) si taxa de admitere in examen (5 RON - e standard). 

Categorie  Ce reprezinta Varsta la care poti sa obtii permis Cat costa cursul (estimativ)
A Motociclete 16 300 - 400 RON
B Automobile a caror masa nu depaseste 3500 kg si care nu pot sa poarte mai mult de 8 pasageri 18 400 - 600 RON
C Autocamioane, TIRuri 18 600 RON
D Autobuze, trolebuze si ce se mai foloseste exclusiv pentru transportul de pasageri 21 600 RON

Cursurile trebuie sa se concretizeze in minim 30 de ore de conducere. Ai de ales intre Dacii Logan, Dacii Berline, Daewoo Cielo, Matiz si alte marci cat mai sigure. Studentii si elevii au in general reduceri de 10% din pretul total al costului de curs, care se poate plati in rate.

Unele scoli de soferi ofera cursurile teoretice gratuit. Aveti grija insa pentru ca ce inteleg unii prin aceste cursuri gratuite este sa te tina la discutii 15 minute rezemat de portiera si sa-ti explice cum ca "red means stop!". Pregatirea pentru proba teoretica se va face mai mult din carti, carti pe care poti sa ti le procuri de aici sau de aici.

Carti avem, oferte avem, dor de duca avem, masina poate. Ramane sa ne vedem peste vreo 3 luni cum ardem cauciucurile pe sosele. Intr-un fel cat mai responsabil, bineinteles. Succes!

foto de aici4 comentarii

Cum ne luam carnet de sofer?
andu
#1 -

vreau sa stiu cand dai de carnet ??? eu am 17 ani si vreau sa fak scoala si sa dau examenul se poate?????astept raspuns kisssssss

no coment

Cum ne luam carnet de sofer?
catalin
#2 -

o intrebare

am si eu o intrebare .... am 18 ani si trebuie sa dau la carnet din toamna ... cand ... intru in masina cu instructorul ... ce trebuie facut prima oara ???

Cum ne luam carnet de sofer?
ionut
#3 -

carnet

eu stiu k ai voie sa dai examenul la 3 luni inainte de a face 18 ani si dak il iei, carnetul tzi-l da la politie cand faci 18 ani.......eu cand m-as sui in masina cu instructorul mi-as pune trage centura si mi-as potrivi oglinzile dupa ce inaltime am.....

Cum ne luam carnet de sofer?
raspuns
#4 -

raspuns

SOC - Scaun, Oglinzi, Centura, (verifici usile sa fie inchise bine intre-timp) apoi pornesti motoru, tragi frana de mana , dai drumu la pozitii si la faruri si stergatoare (bine-nteles daca e nevoie) semnalizezi si apoi pleci :D

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera