Cum au petrecut prietenii nostri necuvantatori

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ieri a fost o zi cu totul si cu totul speciala. Cu atat mai mult cu cat ne sunt atat de dragi sarbatoritii. Ziua Mondiala a Animalelor, strans legata [la catolici] de celebrarea patronului spiritual al animalelor si al naturii, si fondator al Ordinului Franciscan, Sf. Francis de Assisi. Nu ca sarbatoarea asta ar insemna macar pentru o zi sa devenim cu totii vegetarieni. Nicidecum.

Este un eveniment care ar trebui sa ne aduca aminte de respectul fata de animale, despre importanta pe care o au in viata noastra si de fragilitatea si dependenta lor de om. Nu in sensul ca nu s-ar putea descurca fara noi... ci in acela ca suntem datori sa le respectam mediul. De asta ziua de 4 octombrie a fost si o zi a naturii a mediului inconjurator si a altor cateva chestiuni rezolvabile prin implicare sociala, voluntariat si bun-simt.

La noi ii serbam pe necuvantatori cu ceva mai multa ravna decat in alte dati. La Palatul Copiilor s-a aniversat cu catei si pisici, pe 2 octombrie, poate nu suficient promovat am zice noi... La Zoo animalutele sunt destul de bine ingrijite. Pacat ca initiativele de acest gen poarta mai mult semnatura "companiilor de profil."

Pacat ca doar Pedigree si Whiskas invita lumea sa-si serbeze prietenii necuvantatori, ca nu avem un cult al pet-friend-ului sustinut de oameni simpli cu catel, pisica, pestisor care sa ii serbeze cu tam-tam prin felurite activitati artistice, educative, sociale... Si ca sa fie mai clar ce anume am putea face, sa luam exemplu de la civilizatiile vestice si din alte colturi ale lumii:

- in Croatia s-a cantat. Cateva trupe s-au intalnit intr-un club din Zagreb si au concertat cu ocazia numitului eveniment. :)

- la lituanieni s-a lansat camapnia "nu hraniti lebedele" - apropo de grija excesiva a trecatorilor care in felul acesta incurajeaza pasarile sa nu mai migreze iarna dupa hrana cum "le e datul" si sfarsesc intre gheturile raurilor.

- in Elevtia, la Zurich, s-a organizat un fel de "piata a animalelor" unde au fost aduse: 8 vaci, 33 de porci, 720 de pui, 6 oi, 1 ponei, 2 capre, 25 de iepuri, 4 caprioare si 390 de pesti. Conform unor statistici facute de un institut elvetian atat mananca in medie un elvetian pe parcursul vietii. In plus s-au instalat multe cabine cu informatii legate de si produse pentru vegetarieni. La atata carne, era si cazul... :)

- in Australia s-a organizat (printre altele) un bal de caritate cu $160 (putin, nu?) taxa de participare si multe licitatii in umra carora toti banii stransi au fost donati organizatiilor de ocrotire a animalelor.

- in Madagascar s-au lansat campanii pentru protejarea biodiversitatii insulei, sustinute de conferinte tematice si in Madrid, Spania.

- la englezi s-au strans fonduri pentru cai si s-au organizat o licitatie pentru animalele din sud-estul Europei unde s-au vandut obiecte semnate de diverse celebritati sau care au apartinut acestora.

Revenind la noi acasa, nu cred ca romanii nu respecta animalele, doar ca ingrijirea lor nu reprezinta o prioritate pe lista nimanui. Si cand spun grija nu am minte neaparat pieptanarea vacutelor si hranirea lor din boluri de sticla cum face echipa de specialisti Danone, cu atat mai putin spalarea pe dinti a unui hipopotam.

Am in minte nesfarsita problema a cainilor comunitari a caror raspandire nestigherita pe toate strazile tarii ramane o chestiune de neglijenta, pe de o parte. Iar pe de alta, drama adaposturilor in care sunt surghiunite animalele, explicabila prin vesnicul "nu sunt bani" tine de obrazul gros al autoritatilor care gasesc mereu o utilitate mai buna fondurilor.

In alta ordine de idei, i-am urat "la multi ani" si animalutului nostru urban favorit, metropotamul cel plin de viata, inima si sufletul prea-indragitei noastre urbe.

Thumb picture de aici.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera