Cum ar schimba Metropotam Teatrul National din Bucuresti?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Astazi am ales sa punem un semn de intrebare la titlul devenit deja o marca personala pentru metropotam. Initial porniseram la drum cu ganduri mari, cu sugestii fezabile 99%. Ne avantam in propuneri precum calitatea spectacolelor care se joaca, dramaturgii pusi in scena (unde sugestia principala ar fi fost Cehov) si echipa intreaga a Nationalului bucurestean, pana la reamenajarea Salii Mari, aducerea inapoi a Laptariei, raderea de pe fata pamantului a Cafenelei Actorilor si reconditionarea cabinelor actorilor.

Insa de cand am fost sa facem fotografiile care sa insoteasca propunerile ante-mentionate, ne-am schimbat total parerea. Asadar titlul este o intrebare, iar raspunsul se regaseste in alta interogatie dichisita: In puterea CUI ar trebui sa stea schimbarea TNB-ului?

Teatrul National Bucuresti Teatrul National Bucuresti

Esti sau nu bucurestean, daca vrei sa iti dai loc de intalnire in capitala spui Piata Universitatii. De ceva vreme insa, kilometrul 0 este un lant de santiere. Fie ca vorbim de zona Lipscaniului, ale carei strazi daramate au fost motivul inventarii de noi vorbe de duh in vocabularul romanesc, fie ca ne avantam spre sediul central al BCR si ne cade privirea asupra mormanului "fost cimitir-viitoare parcare", centrul Bucurestiului a devenit incet, dar sigur, o priveliste dezolanta. Ce este mai trist este ca nu banuim nicio imbunatatire in viitorul urmator. Iar pentru ca romanului ii este dat sa mearga din gropi in gropi (literalmente), ansamblul a fost completat recent de "modernizarea" Teatrului National.

(Ghilimelele ar trebui sa justifice ironia - pana la modernizare, vom avea multa paine de mancat. Pana una alta, ne-am ales cu un nou set de schele impanzite in Piata Universitatii.)

Teatrul National Bucuresti Teatrul National Bucuresti

Pentru a reveni la fotografiile buclucase, ce au rebrand-uit pentru moment formatul articolelor precum cel de fata, trebuie redat (din memorie, ce-i drept) un dialog purtat cu unul din muncitorii (din nou un termen gresit folosit in Romania: te-ai astepta de la un muncitor sa munceasca, nu?) care palavrageau de zor in dreptul Salii Amfiteatru.

"Alo, nu aveti voie sa faceti poze!
- Nu va suparati, dar de ce?
- Pentru ca este santier si nu aveti voie.
- Din nou: de ce? Doar nu m-am urcat pe schele. Si din cate stiu sunt pe spatiu public, in afara gardului. Daca nu ma insel, TNB-ul este in santier din bani publici...
(n.r. executia lucrarilor este estimata la 51 milioane de euro)
- Nu aveti autorizatie, deci nu puteti sa faceti poze.
- Serios? Pot sa va citez intr-un articol? Cum va numiti?
- Nu este treaba dumneavoastra!
"

Teatrul National Bucuresti Teatrul National Bucuresti

Noi, sincer, am pune muncitorii in fruntea lucrurilor ce trebuie schimbate. Insa dupa ce ne-am calmat, am realizat un lucru foarte important: cati dintre mandrii cetateni ai Capitalei isi doresc schimbarea Teatrului National? Cati va bucurati de faptul ca Laptaria lui Enache si Motoarele nu vor mai exista? Cati artisti plastici, dansatori, actori considera ca aceasta modernizare (propusa de ceva timp, insa demarata abia recent) va fi de bun augur pana la sfarsitul stagiunii viitoare, iar pretextele folosite in demararea proiectului sunt motive reale?

Cati dintre voi, spectatori veterani, riscati sa va cada diverse materiale de constructie in cap la intrarea cu pompa intr-una din sali? Si apropos de intrare: va intrebati cumva daca accesul in Sala Mare mai este posibil? Ei bine, aflati ca da. Pe o modesta foaie A4, zace lipit de gard, tocmai in dreptul intrarii principale in teatru, mesajul: "intrarea spectatorilor se deschide cu o ora inainte de spectacol". Un labirint mai ceva ca in Legendele Olimpului, care se deschide precum in Ali Baba si cei 40 de hoti - iata ce a devenit TNB! Cum sa schimbi o unitate multi-culturala ca aceasta?

Teatrul National Bucuresti Teatrul National Bucuresti

Lasand ironia la o parte, numarul spectacolelor programate in Sala Mare este cam de 2/saptamana (puteti vedea programul TNB aici). Asadar Macbeth, anuntat cu pompa nu demult, a fost montat in zadar, fara macar sa apuce in viitorul imediat sa isi scoata costurile din vanzarea de bilete? Stagiunea se va incheia in maxim 2 luni... Voi ce credeti?

Deci, cine ar trebui sa ia astfel de hotarari? Noi am votat un primar, un guvern, un presedinte si alte figurine politice, tocmai pentru a ne reprezenta interesele. Insa atata timp cat fiecare decizie a lor este contestata de majoritatea societatii... avem o problema mare. Pardon, multe probleme. TNB-ul este doar una dintre ele.

P.S.: Cat de trist este sa vezi afisul unui spectacol dosit dupa un gard de metal?

Teatrul National Bucuresti
1 comentariu

Cum ar schimba Metropotam Teatrul National din Bucuresti?
estropy
#1 -

Comentariu nou

TNB nu trebuia "schimbat", ci lasat asa cum e.
51 de milioane de euro puteau fi investiti intr-un nou TNB in alta locatie, cu alt concept arhitectural and so on.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera