Cum afecteaza Facebook-ul relatiile de cuplu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Articol semnat de Ramona M. Covrig care este psihoterapeut de cuplu.

Nu e important ce detii, ci este mai important ce faci cu ceea ce detii.

Acelasi lucru putem gandi si despre reteaua de socializare Facebook. Nu este atat de important contul de Facebook, ci cum il folosesti.

Am vazut oameni care au invatat sa spuna multumesc ( dand like), sa socializeze, sa dialogheze, sa fie mai asertivi sau sa isi sustina punctual de vedere, la fel de bine cum altii au ales sa dezvolte relatii multiple, sa isi ascunda profilul real dintr-un complex de inferioritate pentru ceea ce sunt sau gandesc ca sunt, si care nu concorda dupa standardele lor, cu o imagine ce poate fi afisata la vedere.

Modul facil in care oamenii pot intra astazi in legaturi, poate fi o forma de progres, la fel de bine cum poate fi considerat un mod de a regres din punct de vedere al interactiunilor sociale. Acolo unde exista deja fisuri in relatia de cuplu si o defectuoasa comunicare intre cei doi parteneri, Facebook poate fi un factor de stres si un motiv de perpetue conflicte si discutii, pana la punctul la care unul dintre cei doi poate ameninta cu divortul.

Partenerii pot ajunge sa joace un joc patologic in cuplu "jocul de-a soarecele si pisica" care se joaca in general cu acordul ambilor, si in care intreaga energie este utilizata in zona neutila a vietii. Unul dintre cei doi are ca scop sa se camufleze in timp cel celalalt isi ia ca misiunea sa faca pe detectivul facandu-si adeseori profil fals pentru a putea accesa contul partenerului.

Din acest vartej rezulta o patologie a cuplului si a familiei in intregimea sa. Daca exista copii, acestia pot asista neputinciosi la lupta de gherila dintre cei doi, indiferenta si neglijarea atingand-I in asa masura incat sa simta izolarea si nesiguranta la adresa apartenenetei la familie.

Ca orice lucru din lumea aceasta, retelele de socializare pot ajuta la fel de bine cum pot incurca. Avand in vedere usurinta prin care se pot accesa relatii, acelasi profil de socializare poate mai tarziu ( cand relatia de cuplu este neglijata, sau sunt probleme financiare sau dificultati de viata in general) sa fie un motiv de suspiciune de bine ce aminteste de modul in care cei doi s-au cunoscut si s-au apropiat. Cei doi daca s-au cunoscut prin intermediul retelelor de socializiare isi cunosc "schema de lucru" .

Oamenii sunt foarte curajosi si dispusi astazi sa experimenteze pe "pielea lor" relatii complexe ( ex.concubinajul, relatiile la distanta), in scopul de a gasi formula perfecta de relationare in cuplu.Si totusi o formula nu exista, sau exista atatea formula cate cupluri sunt.

Cativa indicatori  de relatie sanatoasa pot fi- respectul mutual, incurajarea egalitatii, sentimentul comuniunii sociale dezvoltat, empatie, interes social, crearea unui mediu de siguranta, dispozitia spre a te lasa influentat de partener, dispozitia spre a veni in intampinarea nevoilor partenerului si gandul ca o relatie de cuplu se intretine de dimineata pana seara si de seara pana dimineata.

Si mai ales ca intr-o relatie de cuplu Noi este inaintea lui Eu.

Sursa foto 1, 2
 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera