Cultura de apartament

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Revistele de lifestyle au inceput deja sa anunte ca, din cauza crizei, in termeni de entertainment, indoor-ul este noul outdoors. Numai ca tendinta a inceput inaintea crizei si, in Bucuresti, ea poate fi pusa pe seama catorva pionieri. Probabil ca in Vest ea a fost inspirata de cultura squat-urilor, locuinte colective in care se si produce arta, iar aici a fost importata de cand cu Casa Tralala si, daca e sa vorbim de un adevarat indoor, de Lorgean Theatre si de OTA.

Ce deosebeste cultura de apartament de ceaiurile dansante la care se strangeau parintii nostri prin casele prietenilor sau de petrecerile in apartamente la care am fost sau am asistat fiecare dintre noi (mai ales daca stam la bloc) e manifestul ei de a fi mai mult decat un gathering agreabil, de a produce cultura.

Daca pe vremea comunismului oamenii nu puteau produce cultura pe care si-o doreau decat strangandu-se in mici "intalniri conspirative" unde se citea literatura sau se asculta muzica obtinuta pe sub mana, ceea ce-i face acum pe oameni sa-si puna casele la dispozitia prietenilor si a necunoscutilor e dorinta de a evita mainstream-ul.

Asta era OTA atunci cand a aparut: tot ce putea fi mai diferit si mai hip decat cluburile cunoscute. Chiar daca inauntru atmosfera e ca intr-un club - muzica, bautura, necunoscuti - erau cateva lucruri care-l fac altfel. De exemplu, faptul ca trebuie sa fii invitat de cineva, fiindca altfel n-ai avea habar ca intr-o casa aparent linistita de pe o strada intunecoasa se intampla ceva, sau faptul ca se gateste supa casei si ca la bar te poate servi OTA insusi, in casa caruia te si afli.

OTA nu e doar un club, ci si un spatiu de galerie. Acolo am vazut cu vreo doi ani in urma o expozitie tare, Girls In The Morning, de Bianca Popp, o expozitie "pentru prieteni, cunoscuti si cunoscatori". In tot cazul, daca va aflati la genul asta de evenimente si va incearca sentimentul ca ati nimerit la o petrecere privata, incercati sa scapati de stanjeneala initiala si sa va bucurati ca faceti parte dintr-un public special si restrans.

Veti avea aceeasi senzatie si daca veti fi invitati la Lorgean Theatre, care se petrece in casa lui Jean-Lorin Sterian. Lorgean Theatre e o experienta diferita de toate felurile de teatru cu care va intalniti in oras, chiar si de cel experimental sau interactiv. Ce-l face atat de special e in primul rand locatia: un apartament intr-un bloc, in casa unui om pe care-l cunosti sau nu, unde urmaresti un performance impreuna cu vreo 15-20 de alti oameni pe care sigur nu-i cunosti (ca asta e regula jocului).

Lorgean Theatre Ota
Lorgean Theatre                                                                           OTA's Place

Galeria 29 reprezinta un spatiu de expunere amenajat intr-o sufragerie micuta in care bibelourile convietuiesc cu lucrari artistice. Initiatorul proiectului si locatarul respectivului apartament a gandit galeria ca un mijloc pentru a expune atat lucrarile lui cat si ale acelor artisti pe care ii admira si doreste sa ii promoveze.

Galeria 29 Galeria 29

Participarea la eveniment se face pe baza unei invitatii. Nu va asteptati insa la un proces elitist de selectie. Daca trimiteti un e-mail la timp, in limita locurilor ramase aveti sansa sa aflati adresa secreta a Galeriei. "Gazda" evenimentului, in calitate de organizator si curator introduce expozitia printr-o scurta prezentare. Expozitia nu are o viata lunga, la sfarsitul vernisajului lucrarile expuse se distribuie participantilor in urma unei trageri la sorti. Daca la evenimente similare reusesti sa te eschivezi interactiunilor, intr-un apartament aglomerat comunicarea cu ceilalti invitati este inevitabila. Constrans de spatiul limitat, pe balcon sau bucatarie vei fi prins in valul social.

Galeria 29

Spiritul culturii de apartament poate fi regasit si intr-un garaj care gazduieste productii de arta contemporana sau intr-un spatiu nomad cum este apartamentul 17 care isi schimba locatia in functie de eveniment. In apartamentul 17 functioneaza Scoala Generala - o alternativa la orele de curs traditionale, ursuze prin natura lor.

La acest articol au contribuit Anca si GruiaNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera