"Cu lautarii in stravechea mahala"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Sursa foto

"Folclorul preurban de la inceputul secolului al XIX-lea inregistreaza o anume aplecare catre viciu si usuratate. Bogate in descrieri ale legaturilor extraconjugale, cantarile de petrecere ironizeaza esecurile amoroase si adesea incurajeaza viciul. Lautarii bucuresteni stiau ca astfel de versuri erau jinduite prin carciumi, pe la nunti si sindrofii private ale lumii de margine, inca puternic rurala.

In tabloul comportamentului erotic al societatii preurbane, bucuresteanca inceputului de secol XIX, botezata generic Anicuta, era renumita pentru infidelitatile ei: "Anicuta neichii draga, / Ti-a facut primarul salba / Si notarul fusta alba / Perceptorul haina neagra, / Tranti-m-as cu ea pe nalba. / Anicuto pentru tine / As da inima din mine / Si portofelul cu ruble... "

In jurul anului 1868 multi lautari bucuresteni intretineau fantasmele virile cantand "Calugaritul": "Si ma duc la manastire / Cu mainile pe psaltire / Cu ochii dupa copile / Sa ma-nchin pe la icoane / Cu ochii dupa cocoane." Camuflarii donjuanului in calugar ii succeda pe la 1873 asumarea unui adulter: "Cat oi fi si-oi mai trai / Fata-mare n-oi iubi / Ci-oi iubi o nevestea / S-o am de ibovnicea..."

Folclorul lautaresc precitadin exceleaza in povesti despre iubirea jinduita, neimplinita, grabita, inisistenta intre vecinii de strada, tintele pasiunii fiind nevestele unora sau copilele altora. In nici un cantec nu se afla vreun vers care sa celebreze rostul casatoriei, iubirea bazata pe incredere si cultivarea sentimentelor. Poftele si simtirile au toate un ritm precipitat - in drum spre biserica, spre casa, la piata etc."


Sursa: Adrian Majuru, Bucurestii Mahalalelor (p 157)

Este oarecum la fel ca in zilele noastre, nu vi se pare? Teme, simboluri, obiceiuri. :)
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera