Cu cartile la stand la Gaudeamus 2008

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ma tot gandesc ce-as putea sa scriu despre Gaudeamus 2008. Mergand acolo an de an de mult timp, am de fiecare data un deja-vu, cu mici modificari. Targul de carte e mereu la fel, oamenii sunt cam aceiasi, lansarile nu sunt cu mult diferite intre ele.

Gaudeamus 2008

Poate asta e totusi un lucru bun. Stiu la ce sa ma astept, stiu unde sunt standurile editurilor fara sa le mai caut, sunt la locul lor, la lansari nu am de obicei surprize majore. Editurile isi ruleaza vorbitorii, principiul autor plus un critic-doi sau un critic-un scriitor plus un reprezentant al editurii e acelasi. E o rutina, dar care iti da si un sentiment de familiaritate.

Gaudeamus 2008

Bineinteles, fiecare targ aduce carti noi, iar o plimbare prin Gaudeamus e o radiografie foarte buna a ceea ce se citeste. In primul rand, ai la un loc cea mai mare parte din oferta editurilor, poti gasi carti care de obicei nu mai sunt prin librarii, beneficiezi de reduceri, e un prilej bun sa-ti completezi biblioteca.

Gaudeamus 2008

Ce se citeste? Mai multe decat ne-am astepta. La targ gasim o gramada de maculatura, pe langa cartile ok, bineinteles, de cele mai mult eori aparute la edituri mari. Vanzand mormanele de carti pe care nici nu stii de unde sa le iei, incepe sa-ti para rau ca bietii copaci nu au ramas la locul lor si s-au transformat in hartie.

Gaudeamus 2008

Dar... partea plina a paharului e ca se citeste, fie ca e vorba de teorii ale conspiratiei, de metode miraculoase de a face bani, de bla-bla-uri sectante sau de alte carti pe care cultura, in general, le ignora gratios.

Gaudeamus 2008

Gaudeamus 2008

De obicei avem un instinct special sa gasim ce ne intereseaza. Scanam rapid totul, ne apropiem de cartile care ne fac cu ochiul, citim coperta a patra, cumparam. Cea mai mare inghesuiala era, cand am fost noi, la standul editurii Paralela 45, unde toata lumea se inghesuia sa cumpere Istoria literaturii de Manolescu. Ma intreb daca programele scolare vor inlocui caramida lui Calinescu cu noua caramida, mult mai la zi si, probabil, tratata in stilul inconfundabil al lui Manolescu.

Gaudeamus 2008

In rest, targul e si un bun prilej de socializare in jurul cartilor. Scriitorii stau la o cafea sau la o friptura in spatiile special amenajate (mai dragute anul asta), ii poti agata pentru un autograf sau pentru o intrebare pe amrginea ultimei carti.

Gaudeamus 2008

Puteti merge la Gaudeamus pana duminica.

sambata - 10.00-20.00

duminica - 10.00-16.00

Programul evenimentelor
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera