Cronica de film - California Dreamin (nesfarsit)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intoarcerea prodigioasa a americanilor are loc saptamana aceasta pe marile ecrane bucurestene, odata cu premiera filmului California Dreamin' (nesfarsit). Nu este vorba nu de regizorii americani, marile studiouri americane si marile vedete de la Hollywood... din nou americane.

Este vorba de mitul salvatorilor americani, cei care vin sa ne salveze de "rusi, nemti, Ceausescu" si intr-un final, de noi insine. In filmul neterminat al lui Cristian Nemescu, premiat la festivalul de la Cannes, un tren care transporta un radar in Iugoslavia, in timpul razboiului din Kosovo, este oprit in localitatea Capelnita.

cali

Seful garii de aici, Doiaru (Razvan Vasilescu), refuza sa lase trenul sa treaca fara acte de vama. Soldatii care pazesc radarul de la NATO sunt astfel siliti sa petreaca cinci zile in satul Capelnita. Nici un personaj participant al povestii nu ramane nemarcat de experienta.

Comandantul american, Doug Jones (Armand Assante) se simte din ce in ce mai frustrat, in vreme ce soldatii sai profita din plin de pauza si de oferta locala de fete. Sergentul David are o aventura cu fiica sefului Garii, Monica (Maria Dinulescu). Soldatul Marian (Andi Vasluianu), singurul om al Armatei Romane care stie engleza aparent, se da drept american pentru a atrage la randul sau fetele de prin partile locului.

Cel mai ciudat personaj insa ramane Doiaru. Nici prea bun, nici prea rau, cred ca este personajul cu care publicul roman va tine cel mai mult. Asta pentru ca in afara de a fi cel mai inteligent personaj al filmului, el este cel care ii tine in sah pe americani

Refuza sa se incline in fata lor si pare ca detine toata puterea. Ajunge sa-l aduca pe Jones in culmea disperarii, acesta din urma plantand semintele unei mini-revolutii printre sateni. Aceasta comedie neagra neo-realista are parte de un sfarsit destul de brutal, dar intr-un fel, potrivit.

Toti o sa ne regasim in filmul asta si personajele sunt realiste. Cel putin cele jucate de actorii cu experienta. Actorii mai tineri nu au intotdeauna succes cu replicile pe care trebuie sa le spuna, dar cel putin Maria Dinulescu se descurca in rolul ei de ispititoare balcanico-electrica (you'll see what I mean).

Cristian Nemescu a construit o lume familiara, cu anumite trasaturi exagerate. Capelnita este un loc al coruptiei si al lipsei de sperante. California Dreaming ofera o imagine a societatii romanesti de la turnura mileniului, in acelasi fel in care ofera o imagine a soldatului american tipic.

Americanii vin, pun pe jar o comunitate intreaga, apoi pleaca fara sa se gandeasca la consecinte. Este un film lung la doua ore jumate si se simte. In ciuda faptului ca povestea este nefinisata, ea ramane o poveste interesanta.

Parafrazandu-l pe Armand Assante: "O societate in progres este o societate care poate sa rada de ea insusi" Daca asa stateau lucrurile intr-adevar, Romania era prima putere a lumii. :)
4 comentarii

Cronica de film - California Dreamin (nesfarsit)
Patrick Bateman
#1 -

Tare, Diana!

Meahehehe, "parafrazandu-l pe Armand Assante".
E de topic.

Cronica de film - California Dreamin (nesfarsit)
Oana
#2 -

nume sat - gresit
Satul e Capalnita nu Capelnita.
Cronica de film - California Dreamin (nesfarsit)
mayra
#3 -

Alta cronica, acelasi film
http://mayra.ro/timp-liber/cronici/pe-ecran/endless-california-dreamin-nesfarsit.html
Cronica de film - California Dreamin (nesfarsit)
adi
#4 -

Comentariu nou

Extraordinar filmul...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera