Costul vietii - Bucuresti versus alte 10 capitale din Uniunea Europeana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Viata e scumpa, atat la propriu, cat si la figurat. Costul vietii variaza de la o localitate la alta si depinde de fiecare dintre voi unde alegeti sa traiti.

Dupa ce v-am facut liste cu De ce sa ramai in Romania - 20 de motive si De ce sa pleci din Romania - 20 de motive, daca ati ales ultima varianta sau sunteti pe cale sa faceti asta poate ar fi bine sa stiti care sunt costurile vietii in alte capitale ale statelor din Uniunea Europeana comparate cu cele din Bucuresti, ca sa stiti cum sa va faceti bugetul lunar si cel de zi cu zi.

Cu ajutorul site-ului numbeo.com am facut comparatii ale costului vietii intre Bucuresti si alte 10 capitale europene - Budapesta, Sofia, Praga, Roma, Berlin, Amsterdam, Viena, Lisabona, Londra si Madrid.

1. Bucuresti - Budapesta


Sursa: www.touristmaker.com/european-union

Pretul vietii in Budapesta este mai mare decat in Bucuresti: preturile la restaurant sunt mai mari cu 7,36%, dupa cum si costurile pentru cumparaturi sunt mai mari cu 4,68%.

De exemplu, pentru o masa de 2 persoane veti plati la Bucuresti 100 de lei in timp ce la Budapesti veti plati 119 lei. In schimb veti da mai putini bani pe berea de import (6,7 lei), pe o ceasca de capuccino, pe bauturile racoritoare (3,7 lei) si pe apa (2,7 lei).

Un abonament lunar pe toate liniile de transport in comun este costa triplu in Budapesta (150 de lei), iar km la taxi (3,29 lei).

Si la cheltuieli sa va asteptati sa scoateti mai multi bani din buzunar, in schimb chiria e mai mica. De exemplu, pentru un apartament cu doua camere veti plati lunar aproximativ 1.000 de lei.

Asta in conditiile in care salariul mediu lunar este la Budapesta de 2.243 de lei.

2. Bucuresti - Sofia

Se pare ca este mult mai ieftin sa traiesti in capitala Bulgariei decat in cea a Romaniei: preturile la restaurant sunt mai mici cu 10.09% in Sofia, iar cel al cumparaturilor cu 0.13% mai mici decat la Bucuresti.

De exemplu, pentru o masa de 2 persoane veti plati in medie 95 de lei, pentru racoritoare 3.5 lei iar pentru bere la 0.5 litri - 4.5 lei.

Insa transportul in comun e mai scump, un abonament lunar este de 113 lei, iar un km la taxi este 1.73 lei.

Si hainele sunt mai ieftine, in medie cu 20 de lei, in timp ce pentru chiria unui apartament cu 2 camere veti plati pe luna 800 de lei.

Salariul mediu lunar in Sofia este de 1.936 lei.

3. Bucuresti - Praga

La Praga se pare ca e mai ieftin sa mananci la restaurant decat la Bucuresti, unde consumatia pentru o masa de 2 persoane costa in medie 100 de lei.

O bere la 0.5 litri este 5.16 lei, bauturile racoritoare aproximativ 5 lei, dar (de exemplu) 12 oua sunt mai ieftine la Praga, in comparatie cu Bucuresti, cu aproximativ 2 lei.

Si abonamentul pentru transport in comun este dublu, lunar veti scoate din buzunar 95 de lei, iar un km la taxi costa 4.3 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veti plati lunar o chirie de 2.000 de lei, iar salariul mediu este de 3.700 lei.

4. Bucuresti - Roma

Sursa foto

Aparent nu este o solutie foarte buna sa va mutati la Roma, asta daca nu castigati un salariu mare.

De exemplu, daca mergeti la restaurant cu cineva veti scoate din buzunar 220 de lei, iar pentru o bere la 0,5 litri veti plati suma de aproximativ 22 de lei.

Abonamentul lunar pentru transportul in comun costa tripul in capitala Italiei (150 de lei) , iar un km la taxi este in medie 4 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veti plati lunar o chirie de 3.000 de lei, iar salariul mediu este de 6.500 lei.

5. Bucuresti - Berlin

Berlinul este un oras frumos, dar daca e sa ne uitam la costul vietii putem spune ca e piperat, luand in considerare ca 2 persoane vor plati pentru a manca in oras suma de 170 de lei.

O bere la 0.5 litri este in medie 13 lei, bauturile racoritoare aproximativ 9 lei, dar (de exemplu) 1 litru de lapte este mai ieftin la Berlin, in comparatie cu Bucuresti, cu aproximativ 1.5 lei, precum si berea la draft cu 1 leu.

Si abonamentul pentru transport in comun este foarte scump, lunar veti scoate din buzunar 350 de lei, iar un km la taxi costa 7.3 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veti plati lunar o chirie de 2.200 de lei, iar salariul mediu este de 7.370 lei.

6. Bucuresti - Amsterdam

 

La Amsterdam costul vietii este mediu. Doua persoane vor plati pentru a manca in oras suma de 260 de lei.

O bere la 0.5 litri costa in medie 20 de lei si bauturile racoritoare aproximativ 8 lei.

Si abonamentul pentru transport in comun este foarte scump, lunar veti scoate din buzunar 350 de lei, iar un km la taxi costa 8.7 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veti plati lunar o chirie de 3.500 de lei, iar salariul mediu este de 9.000 lei.

7. Bucuresti - Viena

Sursa foto

La Viena pentru o masa de 2 persoane la restaurant veti plati suma de 180 de lei.

O bere la 0.5 litri costa in medie 15 lei si bauturile racoritoare aproximativ 8 lei.

Abonamentul pentru transport in comun este scump, lunar veti scoate din buzunar 200 de lei, iar un km la taxi costa aproximativ 6 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veti plati lunar o chirie de 2.200 de lei, iar salariul mediu este de 8.700 lei.

8. Bucuresti - Lisabona

La Lisabona pentru o masa de 2 persoane la restaurant veti plati suma de 150 de lei, in timp ce pentru o bere la 0.5 litri in medie 8 lei si pentru bauturile racoritoare aproximativ 5 lei.

Abonamentul pentru transport in comun este scump, lunar veti scoate din buzunar 150 lei, iar un km la taxi costa aproximativ 2,2 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veti plati lunar o chirie de 1.800 de lei, iar salariul mediu este de 3.500 lei.

9. Bucuresti - Londra

Londra, unul dintre orasele noastre preferate, este o capitala scumpa, din punct de vedere al costului vietii.

Acolo pentru o masa de 2 persoane la restaurant veti plati suma de 260 de lei, in timp ce pentru o bere la 1.5 litri in medie 18 lei si pentru bauturile racoritoare aproximativ 5 lei.

Abonamentul pentru transport in comun este scump, lunar veti scoate din buzunar 600 lei, iar un km la taxi costa aproximativ 11 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veti plati lunar o chirie de 5.000 de lei, iar salariul mediu este de 10.600 lei.

10. Bucuresti - Madrid

Sursa foto

La Madrid pentru o masa de 2 persoane la restaurant veti plati suma de 200 de lei, in timp ce pentru o bere la 1.5 litri in medie 13 lei si pentru bauturile racoritoare aproximativ 8 lei.

Abonamentul pentru transport in comun este scump, lunar veti scoate din buzunar 200 lei, iar un km la taxi costa aproximativ 5 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veti plati lunar o chirie de 2.600 de lei, iar salariul mediu este de 5.800 lei.

Din ce putem trage noi concluzia pare ca tot la Bucuresti e mai ieftin sa traiesti, daca ai un loc de munca decent si un salariu mediu pe economie. Mai ales cand e vorba de transportul in comun asa ca ne vine sa va spunem sa platiti abonamentul lunar si sa nu faceti blatul, pentru ca nu merita.

Probabil nu va veti face toate poftele, dar veti avea un trai acceptabil.

*Nota: Costurile au fost calculate pe baza indicelui preturilor de consum care se calculeaza luand in considerare bunurile de necesitate, de larga utilizare.

Sursa thumb
5 comentarii

Costul vietii - Bucuresti versus alte 10 capitale din Uniunea Europeana
Cosmin
#1 -

Trai de viata ??!?!?!?!?

Stau si ma intreb ce este acela 'trai de viata'?! Nu am auzit in viata vietilor mele o asemenea formulare...'nivel de trai', 'costul vietii', da, dar 'trai de viata'....trai este sinonim cu viata :)

Costul vietii - Bucuresti versus alte 10 capitale din Uniunea Europeana
iUrsul
#2 -

@Cosmin

Multumesc pentru vigilenta si atentionare. Am corectat

Costul vietii - Bucuresti versus alte 10 capitale din Uniunea Europeana
Simona
#3 -

Costul vietii

Ar fi fost interesant si Paris.

Costul vietii - Bucuresti versus alte 10 capitale din Uniunea Europeana
Caelea
#4 -

Comentariu nou

Asta in teorie, pe teren situatia este cu totul alta. In Praga (abia ce am revenit) masa la un restaurant e mult peste 100 de lei pentru 2 persoane, si nu ma refer fix in buricul targului. Taxiul costa si el muuult mai mult. Undeva pe la 10 lei (astia care merg cu aparatul).

La fel si in Lisabona, masa este mult mai scumpa, desi nivelul lor de trai nu e chiar atat de bun.

Costul vietii - Bucuresti versus alte 10 capitale din Uniunea Europeana
Eu
#5 -

realitate cibernetica...

Pentru o statistica on-line merge... realitatea este cu totul alta in oricare din orasele astea.
Daca esti turist japonez , este scump pana si la Medgidia...
Berlin, Praga , Budapesta ,Lisabona sunt asemanatoare cu Bucuresti la preturi , de mult ori chiar iti ofera suprize placute...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera