Costul uman al catastrofei nucleare in fotografii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Multi dintre voi s-ar putea sa stiti ca acum vreo 20 de ani la Cernobal s-a intamplat un accident nuclear destul de nasol ce ne-a afectat pe noi toti cei din partea asta de Europa.

Cum anul asta se face o aniversare rotunda, la Carturesti-ul de pe Magheru, la parter si deasupra rafturilor cu carti, am gasit niste fotografii destul de sugestive care apartin lui Robert Knoth. Tipul este un fotograf care, impreuna cu Antoinette de Jong, a mers la Cernobal si a realizat un reportaj interesant despre ce a insemnat si ce inseamna riscul nuclear, situatia actuala si masurile care ar fi trebuit luate pentru a proteja victimele dezastrului.

Cernobal

Din pacate, fotografiile de la Carturesti nu sunt insotite de text sau de vreo explicatie si, desi apreciem imaginile care valoreaza cat o mie de cuvinte, suntem convinsi ca nu ar fi stricat cateva vorbe in plus sau, mai exact poate, povestile originale care insoteau fotografiile, pe care noi le-am gasit aici, aici si aici.

Intreband pe cineva de acolo, aflat in fata unui computer, ale cui sunt fotografiile sau daca exista un material de prezentare, ne-a spus ca nu stie, ca primise ceva de la un piarist, dar ca a sters email-ul.... Din fericire, ne-am descurcat singuri sa ne gasim informatiile relevante, dar nu suntem siguri ca toti cei care vad fotografiile la Carturesti vor face asta pentru a intelege mai mult.

Este impropriu sa spui ca ti-a placut o expozitie despre suferinta umana, despre distrugere, care contine imagini dure in spatele carora intrevezi povesti socante (de exemplu, vedem o poza cu un rau ce pare normal. Vedem apoi cum un copil sare in apa. Citim povestea in care se spune ca raul era puternic radioactiv, dar ca locuitorilor nu li s-a spus acest lucru).  Fotografiile, toate alb-negru, cu chipuri triste, corpuri distorsionate sau peisaje goale, arse pur si simplu, sunt expresia unei catastrofe atat fizice, cat si morale si acest lucru le face cu atat mai expresive si impresionante.

Mai multe nu putem spune, va lasam sa vedeti expozitia si sa cautati povestile de pe alte situri (ca asta de exemplu). Nu uitati insa ca in cazul de fata literatura, arta sau fotografie ca moduri de exprmiare au mai putin impact decat o experienta umana greu de imaginat.
1 comentariu

Costul uman al catastrofei nucleare in fotografii
Ana
#1 -

Copii

Am 14 ani si voi avea copii mutanti.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera