Coroana Reginei Maria expusa la Muzeul National de Istorie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pentru a sarbatori ziua de nastere a Reginei Maria (29 octombrie 1875), Muzeul National de Istorie a Romaniei a scos din intunecimea tezaurului coroana Reginei, pe care aceasta a purtat-o la incoronarea de la Alba Iulia din 1922, si a expus-o in holul de la intrarea muzeului, intr-o mica expozitie dedicata.

Coroana Reginei Maria

Coroana Reginei Maria

Coroana a fost comandata de Parlamentul Romaniei pentru ceremonia incoronarii de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 si a fost realizată la Paris de catre casa de bijuterii Falize din aur masiv din Transilvania, pentru a sublinia importanta acestei regiuni recent alaturata Romaniei.

Proiectul coroanei a fost conceput de pictorul Costin Petrescu, dupa modelul coroanei purtate de doamna Despina Milita, sotia lui Neagoe Basarab, care se poate vedea pe fresca Manastirii de la Curtea de Arges, urmand dorinta Reginei Maria de a da o aura usor medievala infatisarii sale. Coroana si fresca doamnei Despina se pot vedea in imaginea de aici.

Coroana Reginei Maria Coroana Reginei Maria

Panourile explicative din jurul casetei care contine coroana incep cu o descriere tehnico-estetica a coroanei, din care aflam ca pietrele pretioase caboson cu care este decorata sunt smaralde, opale, ametiste, rubine si turcoaze.

Un accesoriu neobisnuit pentru coroana sunt pandativii laterali "prependoulia", specifici diademelor imperiale bizantine, element care se poate remarca si la coroana doamnei Despina. Cele doua pandantive au fiecare cate un scut heraldic, unul reprezentand stema Regatului Romaniei, iar celalalt insemnele heraldice ce arata ascendenta Reginei Maria, Casa de Edinburgh, exprimand noua identitate nationala dobandita de nepoata Reginei Victoria.

Coroana Reginei Maria Coroana Reginei Maria

Cele 7 cruci (una in varful coroanei, si cate trei pe laterale, atarnand de lanturile medalioanelor), de tip gamat, sunt un simbol care, dupa o jumatate de secol 20 aflat sub semnul svasticii, poate ridica intrebari si isca nedumeriri. Cu toate acestea, atat in spatiul nostru geografic, cat si in cel international, simbolul exista, cum cita Lovinescu in Dacia hiperboreana pe un taran batran, "de pe vremea uriasilor". Variatiuni ale acestui semn, numit svastica sau (tetra)gammadion (pentru ca bratele sale seamana cu patru litere grecesti gamma), se pot gasi aici sau aici. Mai multe despre acest semn puteti citi si aici.

Coroana Reginei Maria Coroana Reginei Maria

Coroana Reginei Maria a costat 64.820 de franci si a fost livrata pe 30 septembrie (desi se promisese a fi gata in ianuarie) 1922, cu doar doua saptamani inainte de incoronarea de pe 15 octombrie 1922, zi despre care Regina scrie:

"Ploaie! Aceasta este prima amintire, dar nu o ploaie deasa, doar broderii la fereastra trenului [...]

Am sosit la biserica, acolo unde toti oaspetii isi ocupasera deja locurile. Nando si cu mine ne aflam pe tronuri, unul in fata celuilalt. Slujba a fost deosebita, demna, nu prea lunga, iar corul a cantat excelent [...]


Batranul Pherekyde ca presedinte al Senatului [...] a inaintat spre Majestatea Sa cu coroana de otel [...] Nando a luat coroana de la acesta dupa ce a fost tinut un discurs de credinta si-a pus singur coroana pe cap. A urmat apoi Orleanu (ca presedinte al Camerei) care a venit spre mine cu coroana si a tinut un discurs deosebit de frumos. Am ingenuncheat in fata lui Nando, care mi-a pus pe cap marea si greaua* coroana, timp in care toti cei prezenti au salutat cu toata maretia, iar fanfarele militare au inceput sa cante Imnul national.
" (Din: Later Chapters of My Life: The Lost Memoir of Queen Marie of Romania, Diana Mandache)

*Desi cateva surse sugereaza greutatea de 5 kg, comunicatul de presa o mentioneaza pe cea de 2,8 kg. Una dintre aceste surse este acest blog de istorie, unde puteti vedea si o serie de fotografii ale reginei, purtand coroana, inclusiv la incoronare.

Coroana Reginei Maria este exponatul lunii la MNIR si o puteti vedea acolo de miercuri pana duminica pana pe 27 noiembrie 2011.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera