Cool in Bucuresti: Maieurile (Wifebeaters)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Moda verii (nu doar a celei care aproape a trecut) sunt maieurile, cat mai colorate, decoltate in fata si decupate in spate.

In romana se numeste simplu "tricou fara maneci", daca e mai putin rascroit, si maieu, daca are bretele. In engleza se numeste in foarte multe feluri, tank top, A-shirt (athletic) si wifebeater, termen care merita o explicatie, pentru ca aduce o conotatie amuzanta obiectului de imbracaminte.

maieuri

De unde vine termenul wifebeater?

Citim pe atotstiutorul internet cum ca termenul ar origina prin Evul Mediu, intr-o explicatie ceva cam cusuta cu ata alba, bazata pe expresia indepartat omofona "waif beater", care s-ar fi referit la ultimii cavaleri ramasi in lupta (luptator "orfan"), derivat apoi in wife beater... 4-500 de ani mai tarziu. Cum explicatia nu se verifica, banuim ca e doar o broderie originala si amuzanta, nicidecum reala.

Etimologia cuvantului vine de fapt din iconografia aniilor '50, cand imaginea reprezentativa a omului de rand american, muncitor, bautor, care isi mai caftea ocazional consoarta, a fost cea portretizata de Brando in "Un tramvai numit Dorinta", spre exemplu, ca mai jos:

maieuri
Sursa foto

Dupa ce, odata cu vaga emancipare a drepturilor femeii, au aparut in presa imagini cu barbati arestati pentru violenta casnica, majoritatea saltati in maieuri albe, in care obisnuiau sa stea acasa, termenul de "batator de nevasta" s-a extins si la modelul de lenjerie numit maieu.

Wifebeater-ul e un tip de imbracaminte destul de unisex, purtata de barbati si de femei deopotriva.

Daca il poarta un barbat... nu e tocmai cool. Cu cat e mai rascroit in spate, cu atat este mai kitschos. Scopul decuparii largi, derivata din imbracamintea sportiva, este de a permite miscarile largi ale bratelor, aerisirea subratului si... eventual, etalarea muschilor.

maieuri

Daca il poarta barbati parosi, si pe fata, si pe dos, e absolut dezgustator. Daca il poarta slabanogi, atarna ca pe gard. Daca e "de firma" ostentativa, cu sclipici, paiete sau FUBU style, e rizibil. Daca il asorteaza cu pantaloni de panza si pantofi, e cocalar. Wifebeater-ele la barbati sunt cam uncool.

maieuri

Cand e purtat de femei, maieul poate fi "cool", pentru ca dezveleste omoplatii, claviculele si poate avea si un decolteu sugestiv. Din pacate... oglinda n-are voce sa strige si nici picioare, sa-ti arda un sut in fund cand pleci de acasa imbracat anapoda.

Intervine marea problema a asortarii bretelelor sutienului. Teoretic, nu ar trebui sa se vada deloc. Daca totusi nu se poate altfel (desi s-au inventat si bretelele transparente, si cele in cruce), ca sa fii contra valului si complet uncool, se asociaza cu un sutien de o culoare cat mai diferita si neasortabila. Alb cu negru e combinatia clasica. Efectul a la paysanne e garantat. Mai ales daca maieul e si putin transparent si se ridica desupra pantalonilor din care iese eticheta chilotilor de bumbac. Cool, eh?5 comentarii

Cool in Bucuresti: Maieurile (Wifebeaters)
Fen
#1 -

Comentariu nou

prefer sutien decat sa se vada sfarcurile:P.
Si totusi, exista sutiene fara bretele. Wouldn't that be lovely? Bretelele transparente sunt kitchoase si cele in cruce complicate si cu preturi piperate ca na, e diferit.

Cool in Bucuresti: Maieurile (Wifebeaters)
Cristian
#2 -

sfarcuri

@Fen: care-i problema daca se vad sfarcurile? Nu-ti plac femeile? :-)

Cool in Bucuresti: Maieurile (Wifebeaters)
Comentariu nou

Maiouri* de preferat

Cool in Bucuresti: Maieurile (Wifebeaters)
sin
#4 -

:)

@Cristian din ce imi dau seama din comentariul lui Fen, as zice ca este femeie :) i might be wrong though ..

Cool in Bucuresti: Maieurile (Wifebeaters)
Mihu
#5 -

Comentariu nou

@Sin: Sau genul de bărbat care se implică foarte mult în problema bretelelor de la sutien :))

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera