Control de Leonard Ancuta, un roman dezlantuit si-o lansare pe masura

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
control

Dupa primele pagini ale romanului Control m-am luat cu mainile de cap. Nu inca un exemplar de flux al constiintei, revarsat in cascade pe altarul realismului postmodernist, arzand pasional-erotic si urban trashy, emanand ridicand miasme metaforice abstracte catre narile pofticioase sau indispuse ale cititorului.

esti doar o regina de praf, una care te nasti doar când desertul traverseaza crize de epilepsie aceste crize ne-au mascat oaza unde trebuia sa ne conducem destinele, sa le îngropam într-o mina din care sa le extragem peste timp, capodopere ale batrânetii. [...] negura ne-a acoperit pleoapele si am murit de sete în timp ce cascada ne spala ranile pe care ni le-am facut singuri.

Totusi n-am lasat-o deoparte si nu mi-a parut rau. Leonard Ancuta face un tur de forta destul de impresionant cu al sau Control, lipsit paradoxal de orice urma de ordine si disciplina. Dupa lungi momente suspendate intr-un timp narativ faulknerian, in care te sufoca zgomotul si furia constiintei, apare o interesanta gaselnita postmodernista si suprarealista: autorul se despica in propria sa persoana si cea a personajului sau. Metafictiune! Favorita mea. Din pacate stilul alambicat se pastreaza si chiar escaladeaza varfuri noi de incomprehensibilitate lirica, astfel incat tertipul scindarii intr-un dublu autor si personaj in personaj se pierde putin.


Treptat te obisnuiesti cu discursul filthy-flamboaiant si incepi sa urmaresti febril actiunea. Nu a romanului, pentru ca e destul de laxa, ci actiunea autorului in duel cu sine insusi si cu tine, cu mine, cu celalalt. Si inevitabil te intrebi -poate e o greseala, poate e o intuitie- unde se opreste metafictiunea si unde incepe spleenul real autobiografic.

Asa m-am trezit în pielea unuia, un scriitoras alcoolic labartat peste un site literar, care avea o bruma de talent si ducea o viata de proaspat burlac, izolat în nepasare si la o oarecare distanta de toate femeile, pregatit sa muste daca se întâmpla cumva sa fie agasat – sa n-o mai lungim, omu’ traia post-depresia lasata de o gagica [...] pe care prostovanu’ de el o cam iubise în naivitatea lui si ale carei sechele îl înconjurasera ca un gard de sârma ghimpata...


Lansarea romanului Control, de Leonard Ancuta

In afara de lirica pre si post-coitala, bolnavicios (bolnav?) de realista, un curent destul de raspandit in ultimii ani atat in literatura tiparita, cat mai ales in cea "neconventionala" online, si pe langa stratagemele literare inspirate, Leonard Ancuta dovedeste si un simt al umorului la fel de maladiv si grotesc, construind o lume absolut ireala (dar despre care poti sa juri ca e adevarata), viciata pana in maduva mustind si ea de alcool si traznind a tutun, un carusel snorricamic tulburator si naucitor.

De la o vreme traiesc asa, fara sa fac nimic deosebit, ca si cum viata mea ar fi un tricou agatat la uscat pe o sfoara între azi si mâine. Nu mi se întâmpla nimic special, nu mi se arata nimic suficient de interesant ca sa îmi atraga atentia. De exemplu, un accident tragic, ceva de genul o blonda care asteapta pe calea ferata ca sa vada pe ce parte o ocoleste trenul. Sau, ceva exagerat si hilar. De exemplu o septicemie a unui homosexual activ care s-a taiat cu un ciob de bec din anusul unui proaspat agatament, uitat din neglijenta de un medic alcoolic, sunat în mijlocul operatiei de blonda de nevasta-sa care vrea sa stie pe ce parte au volanul trenurile.


Lansarea romanului Control, de Leonard Ancuta Lansarea romanului Control, de Leonard Ancuta
Leonard Ancuta, Bogdan Hrib si Octavian Soviany

Lansarea romanului a avut loc aseara in clubul Control, in prezenta editorului Bogdan Hrib de la Editura Tritonic si a scriitorului Octavian Soviany, care au spus cateva cuvinte elogioase despre debutul literar al lui Leonard. Au mai luat cuvantul prieteni de-ai lui Leo, amintindu-si pozne din "tinerete" si facultate (Leonard Ancuta nu e o personalitate tocmai... ortodoxa, deducem din povestiri :-). Lansarea a continuat cu doua momente artistice, un happening teatral dirijat de Marcel Top si un concert cu trupa Warganism.

Lansarea romanului Control, de Leonard Ancuta Lansarea romanului Control, de Leonard Ancuta Lansarea romanului Control, de Leonard Ancuta

Leo, destul de emotionat la inceput, sudand tigara de la tigara, a vorbit si el in cateva randuri despre carte, multumind printre altele asistentei pentru prezenta si multelor foste prietene pentru inspiratie, adaugand cu o ingenua indelicatete "oricum nu sunteti toate aici".

Si mi-am adus aminte de ce imi spunea un prieten bun de-al sau: "Leo scrie cum traieste". Cred ca e un motto potrivit pentru editia a doua a romanului Control de Leonard Ancuta, o carte indigesta, dar indiscutabil o lectura interesanta, senzuala si vie.

Se gaseste la editura Tritonic, 188 de pagini, 14 lei

Lansarea romanului Control, de Leonard AncutaLansarea romanului Control, de Leonard Ancuta


...o nuvela în care personajul principal avea niste tulburari de personalitate, crize de dedublare, viziuni cu porumbei ucigasi, totul sfârsind cu o crima abominabila a unui scriitor despre care credea ca este el însusi. A fost internat pe viata într-un centru de recuperare cu smintiti, unde, neavând ce face, s-a lasat definitiv de fumat.
[...]
în realitate nu e decît un gainar. un gainar care se crede filosof, nemuritor si iubitor. ai vrea sa fie cald, însa e rece.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera