Concert: Sting la Sala Palatului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Atunci cand am ascultat Songs from the Labyrinth primul lucru care mi-a venit in minte a fost ca Sting s-a scrantit. Dupa ce a ajuns the rock star of all rock stars, dupa aproape 30 de ani de cariera muzicala, ce credeti ca s-a apucat maestrul sa cante? Muzica din epoca Angliei Elizabetane. De fapt, cantecele scrise pentru lauta de John Dowland, un muzician care a trait in secolele 16-17.

Despe album, am vorbit insa deja. De faptul ca Sting era decis sa cante in primul rand piese de pe Songs from the Labyrinth, se stia deja. Numai ca... nu eram prea siguri cum ne va pica o ora de cantece medievale.

sting

foto: Gabriel Olteanu

De fapt, a picat surprinzator de bine :) Sting este un artist complet, iar experimentele lui muzicale, oricat de excentrice ar parea, nu par deloc nefiresti pentru un om care, de-a lungul timpului, nu s-a multumit niciodata doar cu prezenta in grupul select al rock-star-ururilor nascute in epoca stadioanelor suprapline.

Concertul a inceput la 8 jumate, dupa 3 batai de gong, si a durat cam o ora si un sfert. Sting s-a urcat pe scena, a spus politicos "buna seara" in romaneste si a inceput concertul.

sting

foto: Gabriel Olteanu

A fost clar din primele momente ca nimic nu se petrece la intamplare. Show-ul a fost pregatit pana la cel mai mic detaliu, nimic nu a parut improvizat. Vocea lui Sting a fost impecabila pentru un om de 57 de ani. Nu a avut nici o ezitare, nu a pierdut controlul vreunei note mai lungi sau atunci cand trebuia sa urce. La fel a fost si interpretarea lui Karamazov.

sting

foto: Gabriel Olteanu

Iar cantecele elisabetane, desi intampinate cu un "WTF?" general - destui dintre cei prezenti in sala nu ascultasera albumul si nu prea se asteptau la un Sting unplugged, cantand la lauta - au sunat exact asa cum trebuie.

Au fost redate fidel, in spiritul vremii, incepand cu intonatia si pana la combinatia cu lectura din corespondenta lui John Dowland. Pana la sfarsit, sunt convinsa ca a cucerit pe toata lumea, chiar si pe sceptici.

In afara de asta, prezenta lui a fost extrem de placuta. Cald si comunicativ, dar usor rezervat si sobru, ca intotdeauna, Sting a dat tuturor impresia ca apreciaza cu adevarat loialitatea si rabdarea oamenilor ce au ramas pana la sfarsit si au aplaudat pana li s-au incins palmele.

sting

foto: Gabriel Olteanu

Inclusiv felul in care s-a prezentat a fost simplu si fara mari pretentii: "This is Edin Karamazov. And behind the beard, it's Sting" - referindu-se desigur la podoaba lui faciala (asta ca tot mustatile sunt in din nou). Tot din povestile lui am aflat ca lautele sunt opera unui roman stabilit in Statele Unite, Cezar Mateescu.

Dupa aproape 40 de minute de cantat piese de pe noul album, pana la urma si cei are venisera de dragul vremurilor bune au primit ceva cu care sa plece multumiti acasa: cateva dintre piesele cele mai cunoscute ale lui Sting, cantate la lauta si chitara clasica, cu sprijinul corului londonez Stile Antico.

Am auzit: Fields of Gold, Message In A Bottle, inca doua piese din Anglia sfarsitului de secol 19, Every Breath You Take - the stalker song :) - Roxanne, Fragile. Ultima piesa a fost tot de pe Songs from the Labyrinth, insa Sting a revenit pe scena pentru un blues, piesa Hellhound On My Trail a lui Robert Johnson.

sting

foto: Gabriel Olteanu
 
Indiferent ca ti-a placut sau nu Songs from the Labyrinth, concertul de aseara nu avea cum sa nu te convinga de valoarea lui Sting ca muzician. Fara pretentia de a fi scos urmatorul mare hit al carierei lui, cu modestie si indulgenta fata de publicul ce izbucnea in fluieraturi doar la piesele arhicunoscute, si mai ales cu o mare dragoste fata de muzica in general si respect fata de oamenii care il asculta, Sting a venit si pur si simplu a cantat ceea ce isi dorea sa cante.

La urma urmei, dupa o cariera ca a lui, are privilegiul asta. Ca toti batranii generatiei lui, asa cum a facut si Mark Knopfler. Si, sa fim seriosi, nu in fiecare zi ai ocazia sa asculti Fields of Gold cantata de Sting la lauta, nu?Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera