Comixfan: Remember Rahan?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sunt un impatimit al desenelor animate, al jucariilor si al comix-urilor, asa ca, si acum Cartoon Network sau, mai nou, Disney Channel sunt 2 dintre posturile TV preferate. Mai am colectia de soldatei din copilarie si revistele cu Pif & Hercule sau Aterix si Obelix. Cum zilele trecute m-am cam saturat de desene animate traduse in limba romana (ce pacat ca nu mai e Cartoon Network in engleza), am cautat printre comics-urile pe care le am in biblioteca si am dat peste un numar din Rahan.

Voi il mai tineti minte pe Rahan? Erau revistele frantuzesti pe care le asteptam in copilarie, care ni-l prezentau pe salbaticul care-si pierduse tribul in urma eurptiei unui vulcan. Dupa catastrofa, Rahan pleaca in lume si intalneste in calea sa mai multe triburi pe care le ajuta si ii invata pe membrii acestora sa colaboreze si sa se ajute intre ei. Toate calitatile tanarului, curaj, loialitate, generozitate, altruism, dorinta de supravietuire si inteligenta, erau reprezentate de pandantivul facut din gheare de urs, pe care acesta il primise de la tatal sau.

Mai mult, dupa ce se "casatoreste", Rahan primeste o a 6-a gheara care simbolizeaza curiozitatea. El se dovedeste a fi vrednic de aceasta ultima calitate pentru ca in mai mult de 100 de povesti foloseste natura in avantajul sau pentru a ajuta oameni sau animale. Astfel, Rahan inventeaza catapulta, plasa, undita si lentilele, schimba cursul apelor pentru baut sau pentru agricultura, sau foloseste oglinzi pentru a muta lumina soarelui.

rahan rahan
Sursa: it's deadlicious.com

Rahan este o revista foarte reusita, incapand chiar cu felul in care este desenata. La inceput alb negru, si abia mai tarziu color, personajele, animalele si monstrii pe care ii intalnim sunt cat se poate de bine realizate. Nu exista stilul manga, pentru ca pe vremea aia nu se purta, insa trasaturile fetei, formele corpului, si toate umbrele si culorile ajuta extrem de mult la expresivitate. Chiar daca unii ar spune ca Rahan seamana destul de mult cu Tarzan, cu exceptia ca primul e din Franta, acest lucru nu este neaparat adevarat. Cele doua personaje sunt desenate similar, insa nu prea ai cum sa desenezi un erou care traieste intr-o lume bazata mai mult pe forta fizica, altfel decat cu muschi, sau trasaturi ale fetei puternice care sa denote si un caracter pe masura bicepsilor.

Un alt lucru care este interesant in revista Rahan este povestea. Tanarul care pleaca in lume incercand sa-si uite trecutul nu tocmai placut si care, chiar daca a avut o copilarie grea, ajunge sa faca fapte mari si sa fie o persoana buna la suflet care ii ajuta pe ceilalti. Mai mult, daca la o varsta ceva mai inaintata incepi sa observi si alte mesaje transmise de povestea lui Rahan, cum ar fi compasiunea sau loialitatea, un copil isi schimba comportamentul in bine incercand sa-l imite pe cel al eroului. Iar din povestea lui Rahan, orice copil are ce sa invete, pentru ca salbaticul  avea o gramada de calitati. Pe langa ce-ar putea invata, eu unul tin minte ca-mi placeau foarte mult si scenele de lupta cu tot felul de animale preistorice si ma uitam cu suflarea taiata chiar la coperta, care il prezenta pe Rahan in coltii vreunui mamut sau fiind urmarit de un dinozaur.

rahan rahan
Sursa: it's deadlicious.com

Am vazut ca si cei de la Adevarul vand acum revista Rahan, insa mi-e teama ca nu mai e acelasi lucru. Si nici nu sunt sigur ca sunt povestile scrise de Jean-Francois Lecureux, care continua acum munca tatalui sau, Roger Lecureux. Din pacate, revistele Rahan nu mai sunt de interes nici pentru cei mici, cei carora le sunt de fapt adresate, fiind preferate noile povesti Disney. Totusi, Rahan va avea mereu un loc de onoare in amintirile despre copilarie.4 comentarii vrei sa comentezi?

Comixfan: Remember Rahan?
Florin
#1 -

Comentariu nou

in primele 10 numere din editia romaneasca povestile sunt exact aceleasi ca in editia originala, doar ca sunt traduse in romana. in plus mai au si niste articole educative pentru copii pe teme scoiale, ecologice, etc, deci merita din plin

Comixfan: Remember Rahan?
Florin
#2 -

Comentariu nou

vroiam sa spun ca cel putin in primele 10 numere, deoarece nu le-am citit inca si pe celelalte :))

Comixfan: Remember Rahan?
Rares
#3 -

Comentariu nou

Le am eu pe toate si le-am si citit...sunt intr-adevar povestile scrise initial de Jean-Francois.

Comixfan: Remember Rahan?
betino31
#4 -

Rahan & Pif

Data de 16 iulie care apare pe spatele fiecarei reviste Pif si Rahan m-a facut sa imi doresc din copilarie, din primele clase de scoala, anii 1983-1987 sa colectionez Rahane si Pifuri. Din Rahane am destule numere, mai ales din seria noua aparuta intre 1978 si 1983, am 25 de numere din primele 31. De la 32 la 36 nu mai am niciunul si sunt foarte greu de gasit, desigur in afara de nr. 35 pentru care se cer mii de euro pt. ca a aparut doar in 2500 exemplare. Din seria veche am doar nr. 19, 24 si 26.
De ce e importanta data de 16 iulie pt. mine ? Pt. ca e data mea de nastere si tot pe aceasta data, in anul 1949 in Franta s-a dat legea 49956 pentru publicatiile destinate copiilor si tinerilor. Eram mandru inca din scoala ca data mea de nastere apare, deci, pe fiecare Rahan si Pif, pe ultima coperta, ce-i drept, chiar daca difera numai anul !
Tocmai de aceea pe data de 16 iulie 2017 voi posta pe blogul meu un articol despre Rahan si Pif si sper sa nu va suparati pe mine daca ma inspir putin din ideile din postarea dv. Oricum in postarea mea vor aparea toate copertele din colectia mea si as fi dorit sa fac o paralela cu editia din romana de la Adevarul din ultimii 7 ani.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera