Coming out-ul: un ritual de trecere modern pentru persoanele LGBTQ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Autor: Theodora Nagyvarad
fotograf: Andreea Chitan

11 Octombrie este Ziua Nationala a Coming Out-ului, un eveniment anual avand ca scop celebrarea persoanelor LGBT care isi asuma public orientarea sexuala sau identitatea de gen, sensibilizarea opiniei publice in legatura cu problematica coming out-ului, precum si cresterea vizibilitatii comunitatii LGBT.

Coming out-ul reprezinta asumarea si afirmarea publica a orientarii sexuale si/sau a identitatii de gen, de catre o persoana gay, lesbiana, bisexuala, transgender, queer sau asexuala. Denumirea de „coming out” face aluzie la sintagma „coming out of the closet” („iesire din dulap”), utilizata in tarile anglofone, pe baza unei analogii intre asumarea orientarii sexuale si parasirea metaforica a unei ascunzatori.

Ideea de a dedica ziua de 11 octombrie celebrarii procesului de coming out a fost propusa si promovata pentru intaia data in 1988, de catre Robert Eichberg, un psiholog din New Mexico, si de catre Jean O'Leary, activista pentru drepturile LGBT din Los Angeles. In doar doi ani, Ziua Nationala a Coming Out-ului a ajuns sa fie celebrata in toate cele 50 de state americane si in alte sapte tari.

Coming out-ul: un ritual de trecere modern pentru persoanele LGBTQ?

Data a fost aleasa pentru a marca aniversarea celui de-al doilea Mars de la Washington pentru Drepturile Persoanelor Gay si Lesbiene, un protest politic de mare amploare desfasurat in 1987, la care au participat peste 200.000 persoane, revendicand drepturi egale pentru persoanele LGBT, recunoasterea legala a relatiilor de cuplu gay, precum si eradicarea discriminarii, rasismului si a sexismului. In prezent, Ziua Nationala a Coming Out-ului este celebrata in numeroase tari, precum Australia, Canada, Croatia, Germania, Olanda, SUA, Noua Zeelanda, Polonia, Elvetia si Regatul Unit.

Cu ocazia acestei zile, va propunem o reflectie asupra naturii si importantei procesului de coming out pentru persoanele LGBTQ...

Cum este sa fii persoana LGBTQ intr-o lume heteronormativa

Coming out-ul este un concept esential pentru a intelege experienta de viata a persoanelor LGBTQ. Vom analiza in cele ce urmeaza motivele pentru care facem aceasta afirmatie.

Traim cu totii intr-o societate heteronormativa, o lume in care asteptarea sociala implicita este de a fi cu totii heterosexuali. La nastere, suntem clasificati dihotomic in doua sexe. Crestem, suntem educati, atribuindu-ni-se o imagine de sine ca baieti si fete, viitori barbati si femei, sexe opuse, viitori heterosexuali, meniti sa formeze cupluri si sa se insereze in lungul lant reproductiv al speciei. Nu avem alte modele. Nu se asteapta altceva de la noi.

Nu avem vreo libertate de a alege. Presiunea sociala este veche de mii de ani. Dar ce se intampla cu noi, cei care simtim atractie fata de amandoua genurile, cei care ne indragostim de persoane de acelasi sex cu noi sau cei care nu suntem atrasi de nimeni? Ce se intampla cu noi, daca nu ne identificam cu genul desemnat pentru noi la nastere sau nu simtim ca apartinem vreunui gen anume? Cum ne raportam la noi insine? Si cum comunicam lumii ca suntem gay, lesbiene, bisexuali, transgender, queer sau asexuali?

In clipa in care incepem sa ne indoim de imaginea de sine heterosexuala care ne-a fost impusa din exterior, ne angajam in procesul de coming out. Este un proces indelungat, derulat in stadii inlantuite, ale carui elemente fundamentale sunt renuntarea la aceasta imagine falsa si asumarea unei noi identitati.

Coming out-ul: un ritual de trecere modern pentru persoanele LGBTQ?

Coming out-ul, un proces central, dinamic si unic pentru fiecare persoana

Au fost elaborate numeroase modele ale procesului de coming out, de catre psihologi. Aparent diferite intre ele, toate surprind, in esenta, aceeasi procesualitate. Coming out-ul este diferit pentru fiecare persoana in parte, depinzand de factori personali, familiali si sociali, dar implica, cel mai adesea, doua stadii succesive. Initial, este necesar ca persoana sa isi descopere orientarea sexuala sau identitatea de gen, sa o recunoasca si sa o accepte fata de sine insasi. Acest prim stadiu poarta denumirea (relativ paradoxala la nivel semantic) de „coming out interior”.

Abia dupa incheierea acestui proces de auto-asumare si auto-cunoastere, identitatea poate fi impartasita cu cei din jur si afirmata in mod public. Este vorba de „coming out-ul exterior”. Destainuirea orientarii sexuale are loc gradual, pe masura ce fiecare dintre noi capata mai multa incredere in sine insasi si in cei din jur. Adesea, primele persoane carora le este dezvaluita identitatea LGBTQ sunt prietenii apropiati sau fratii/surorile, persoane de aceeasi varsta, pe al caror sprijin emotional se poate conta. Coming out-ul fata de parinti are de multe ori o puternica incarcatura emotionala, mai ales in cazul adolescentilor si a celor care depind financiar de parinti si care se tem de posibile repercusiuni.

Si familiile persoanelor LGBTQ au parte de propriul coming out...

Nu numai persoanele LGBTQ isi fac coming out-ul. Si familiile de origine, prietenii apropiati si alte persoane aflate in relatii semnificative cu acestea trec printr-un proces de coming out similar. Parintii copiilor gay si lesbiene nu se confrunta doar cu necesitatea renuntarii la imaginea de viata heterosexuala pe care o atribuiau copiiilor lor, ci si cu asumarea unei noi identitati, cea de parinti ai unor copii LGBT.

Coming out-ul: un ritual de trecere modern pentru persoanele LGBTQ?

Ca si copiii lor, si parintii sunt pusi acum in situatia de a dezvalui noua lor identitate si identitatea fiiilor sau fiicelor lor, in relatie cu familia extinsa, cu prietenii si cunostintele lor, precum si cu comunitatea sociala din care fac parte.

Un ritual de trecere?

In societatile traditionale, momentul adolescentei era marcat de un ritual de trecere, care simboliza renuntarea la identitaea de copil si inserarea in ordinea sociala a adultilor. Acest ritual presupunea un proces de initiere, desfasurat in trei etape. Mai intai,  in cadrul unei ceremonii formale, adolescentului ii era revocat statutul de copil si de membru al societatii in care se nascuse. Urma o etapa liminala, de confuzie, in care adolescentul era singur, in afara ordinii sociale prestabilite, si in care era supus unor probe simbolice, menite a-i testa calitatile. La final, in cadrul unei noi ceremonii, tanarul era primit din nou in sanul comunitatii, acordandu-i-se acum un nou statut, cel de adult...

Ritualurile de trecere exista, sub o forma sau alta, in toate societatile arhaice si traditionale. Societatea occidentala, moderna, s-a dispensat in mod formal de ritualurile de trecere, dar, la nivel individual si comunitar, s-a pastrat o tendinta inconstienta de a pune din nou in act ritualuri similare informale. Astfel, pentru multe persoane heterosexuale, momentul pierderii virginitatii si al inceperii vietii sexuale constituie un ritual de initiere, care marcheaza simbolic trecerea la varsta adulta.

Dar pentru persoanele LGBTQ? Ritualul nostru de trecere este insusi procesul de coming out.

La fel ca si in ritualurile initiatice din societatile stravechi, si noua ne este revocat statutul de membri deplini ai comunitatii, in momentul in care renuntam la identitatea heterosexuala falsa. Nu ne mai putem identifica drept persoane heterosexuale, insa nu reusim, de la inceput, sa ne asumam noua identitate LGBTQ.

Coming out-ul este un proces treptat, de pierdere si de regasire a imaginii de sine, un proces de „moarte” si de „renastere” spirituala. Cu alte cuvinte, indeplineste intocmai functiile unui ritual de trecere. Iata de ce coming out-ul este, pentru noi, un proces esential, central pentru viata noastra si pentru experienta noastra de persoana LGBTQ, dar si de fiinta umana.

Dupa ce parcurgem toti pasii si ne asumam identitatea de gay, lesbiana, bisexual(a), transgender sau asexual(a), capatam, in sfarsit, puterea de a relationa cu lumea, stiind cu adevarat cine suntem. Putem sa celebram curajul nostru de a trai potrivit cu ceea ce este adevarat pentru noi.

Coming out-ul: un ritual de trecere modern pentru persoanele LGBTQ?

Sfaturi pentru coming out?

In incheiere, dorim sa oferim cateva sugestii celor care doresc sa isi faca coming out-ul. Nu exista un „indreptar” predeterminat, un manual de coming out valabil pentru toate persoanele LGBTQ. Procesul de coming out este unic pentru fiecare persoana in parte si decizia dezvaluirii orientarii sexuale sau a identitatii de gen trebuie luata in momentul in care fiecare dintre noi se simte pregatit pentru acest pas si nu din motive exterioare.

Cateva informatii relevante pentru cei care doresc sa-si faca coming out-ul:

-    Este important ca motivatia pentru dezvaluirea identitatii LGBTQ sa fie una pozitiva (de exemplu, pentru mai multa onestitate in relatiile semnificative sau pentru ca o relatie de afectiune nu poate fi bazata pe ascunderea unui aspect esential al identitatii persoanei) si nu din dorinta de razbunare, de a pedepsi parintii s.a.m.d.;
-    Este esentiala o comunicare deschisa si calda cu cei apropiati;
-    Aluziile nu sunt indicate – cea mai buna abordare este afirmarea deschisa si calma a identitatii;
-    Acordati-le timp celor apropiati sa se obisnuiasca cu cele aflate;
-    In cazul confruntarii cu reactii negative si daca exista riscul pierderii locuintei si/sau a sursei de venit, este importanta existenta unei retele de suport (de exemplu, prieteni sau rude cu care puteti locui temporar);
-    O reactie negativa initiala nu inseamna neaparat pierderea unei relatii semnificative. Pe masura ce parintii, rudele sau prietenii afla mai multe despre identitatea LGBTQ, atitudinile sunt supuse schimbarii.
    
Coming out-ul este un proces continuu, care se intinde pe intreaga durata a vietii a fiecaruia dintre noi iar povestile de viata ale celor care si-au facut coming out-ul consituite istoria vie a comunitatii LGBTQ, marturisind despre curajul de a fi noi insine intr-o lume de multe ori ostila.
 

Care este povestea ta? Colectam povesti de coming out! Scrie-ne povestea ta si trimite-o pe adresa daniela@acceptromania.ro.

Coming Out Day 2013

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera