Codul bunelor maniere - Poti sa critici, dar important este cum o faci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In ultimele zile am avut parte de multe critici. Nu sunt genul de om care sa le primeasca fara sa se bosumfle, insa, in mare parte pentru ca aproape nimeni nu critica constructiv.

In editorialul scris de Verde - Suntem un popor de hateri. Cum procedam - ea pune punctul pe I. Suntem rai, n-avem ce sa facem. Ne este mult mai usor sa spunem rautati decat sa laudam.

Cu toate astea, in clipa in care nivelul energiei negative depaseste cota normalitatii, nu mai este ok si trebuie sa tragem un semnal de alarma.

Mi se pare ca suntem incapabili sa intelegem ca lucrurile pozitive au un efect mult mai lung si mult mai stabil decat criticile agresive. Ne vine greu sa apreciem, sa fim intelegatori, sa dam un sfat bun.

Bukowski zicea asa - "We're all going to die, all of us, what a circus! That alone should make us love each other but it doesn't. We are terrorized and flattened by trivialities, we are eaten up by nothing."

Rasuna ceva in noi la aceste cuvinte? Ne face sa ne gandim de doua ori inainte de a rasuci cuvintele pe limba si a scuipa venin?

La Metropotam, gresim. Daca nu am face asta, nu am putea sa ne perfectionam si sa invatam.

Nu suntem experti - nici in arta bucatariei, nici in arta muzicii, a filmului sau cea a fotografiei. Nici nu pretindem. Suntem dispusi sa invatam cat mai mult si sa va implicam si pe voi in documentarea noastra - de asta va cerem sfaturi, opinii si pareri.

Insa, majoritatea simte nevoia sa arate cu degetul intr-un mod dur, gratuit si care nu indeamna la o comunicare frumoasa intre autor si cititor.

La articolul despre Moda in liceele din Bucuresti, oamenii s-au impiedicat ca sa critice negativ. Cum sa nu te gandesti ca ai in fata niste imagini cu niste copii? Ca poate ei citesc vorbele tale gratuite si se supara, cand tot ce au facut a fost sa spuna da la o poza?N-avem solutii impotriva rautatii si nici naivitatea necesara sa credem intr-o lume plina de fluturasi si comentarii pictate cu roz. Nici nu vrem asta.

Mi-as dori in schimb sa fim mai atenti (si noi ca scriitori si voi ca cititori). Sa invatam cum sa criticam cu stil si cum sa facem in asa fel incat ceea ce spunem sa conteze. Intr-un mod pozitiv.

Am ajuns sa criticam pana si oamenii optimisti si pe cei care inca mai cred in frumos. Nimic nu ne mai multumeste si nu ne mai convine, iar aici ar cam trebui sa tragem acel semnal de alarma de care va spuneam la inceput.

Criticati, fratilor! Spuneti ce aveti in minte si in suflet, nimeni nu va poate opri! Singura rugaminte este sa aveti mila de detalii si nuante si sa va rupeti cateva zeci de secunde, astfel incat sa criticati constructiv.

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera