Code 46 - Viitorul este scris in gene

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Spoiler warning

De ani de zile, autorii de science fiction incearca sa ne sperie cu teorii ale unui viitor in care rolul nostru in societate este dictat de codul genetic. Cu cat suntem mai imperfecti, cu atat posibilitatile noastre vor fi mai limitate. Code 46 subscrie la aceasta teorie, dar ea este mijlocul si nu scopul. Daca ma intrebati despre ce este vorba in Code 46, va voi raspunde simplu.

It's all about love.

code


Acest film independent, creat in 2003, a avut o cale lunga de strabatut pana sa ajunga in sfarshit pe ecranele noastre (unde va poposi incepand de vineri, 22 septembrie). Nu este prima data cand se intampla acest lucru, si nici unul dinte cele mai grave cazuri. Pillow Book a asteptat vreo 8 ani intr-o camarauta prafuita pana sa fie pus sa ruleze intr-un cinematograf roman. Distribuitorii cred probabil ca filmele independente, "ciudate" nu prind la publicul roman.

Au dreptate pe jumatate. Nu prind in general. De aceea sunt filme independente. Tot de aceea Code 46 nici nu a avut un buget de film science fiction, dar asta face parte din farmecul sau. Povestea este absurda, personajele sunt sterse. Nu pot sa va dau nici un motiv real pentru care sa vedeti acest film... In afara de atmosfera. Daca va plac filmele de genul Gattaca, It's all about love sau Cypher... acesta este filmul pentru voi.

Povestea se desfasoara intr-un viitor apropiat, descris in tonuri elegiatice. Maria Gonzales si William Geld graviteaza unul in jurul altuia. El, un detectiv angajat sa descopere un falsificator de acte genetice. Ea, falsificatorul cu pricina. In viitorul in care traiesc cei doi, orice relatii intre oameni care impart trasaturi genetice (desi nu sunt inruditi) sunt interzise. Code 46 se refera tocmai la legea aceasta. Oamenii cu slabiciuni genetice nu pot calatori, iar cei mai  napastuiti de mama natura sunt fortati sa traiasca la marginea oraselor si incearca sa supravietuiasca prin comert cu tigari si alte nimicuri. Pentru a accentua ideea de pierdere a individualitatii, toate personajele folosesc expresii spaniole, franceze si arabe. Lumea in care traiesc se scalda intr-o amorteala globalizata.

In aceasta lumea se regasesc Maria si William. Lucrul pe care am ajuns sa-l apreciez cel mai mult la poveste este ca nu capata niciodata un ton reverentios. Nu ponegreste stiinta genetica si nici nu pleadeaza cauza individului. In societatea Codului 46 lucrurile sunt asa cum sunt si nu ar putea fi altfel. Filmul este povestea celor doua personaje, care sunt jucate impecabil de Samantha Morton si TIm Robbbins.

Dragostea asta este repezita si bizara si riscanta in lumea in care traiesc. Primele doua treimi din film curg ca un vis din care nu vrei sa te trezesti. Ultima parte insa m-a lasat cu o spranceana ridicata si cu un gust amar. Sfarsitul pare incropit in graba. Ca si cum regizorul, Michael Winterbottom ne-a purtat intr-o calatorie in subconstientul lui, dupa care s-a trezit: "Bloody hell! Ce cautati pe aici!? AFARA!". Asta este. Thanks for the ride. Se putea si mai rau. Ca de exemplu niste baieti in costum la cravata, trimisi in spatiu. * :)

Din punct de vedere tehnic, filmul mie mi se pare o bijuterie. Imaginile si muzica se imbina perfect. Pur si simplu nu-mi pot imagina o alta coloana sonora pentru acest film. Poate ca nu veti tine minte povestea propriu-zisa, dar sigur nu veti uita stilul in care ea a fost povestita.

Va sugerez sa mergeti la Code 46 doar daca sunteti in stare sa puneti atmosfera unui film inaintea povestii si a scenariului. Code 46 are elemente science fiction, dar nu este un film science-fiction. Este o poveste de dragoste care s-ar putea sa va surprinda. Daca nu va deprima mai intai. Cel putin lui Bacovia i-ar fi placut.

 * Sfarsitul filmului Gattaca.

1 comentariu

Code 46 - Viitorul este scris in gene
Petru
#1 -

Comentariu nou

filmul, ffff mishto, a fost deja la cinema - la festivalul filmului britanic.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera