Civilizație publică LXVII – locuri virane

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

Surprinzător – sau nu, dacă ne gîndim mai bine! – Bucureștiul are un număr uriaș de locuri nevalorificate, care zac pîrloagă pur și simplu. Cu cît sînt mai în inima orașului, ne dăm seama că-s rămășițe și victime ale înspăimîntătoarelor schimbări edilitare din anii ’80, cînd s-a demolat și distrus Centrul.

Nu te miră așadar deloc terenurile virane din dosul bulevardului Unirii, nici cele ce se-ntind între Mircea Vodă și Nerva Traian, nici cele ce mărginesc Casa Poporului, fosta cale a Rahovei, șoseaua Tudor Vladimirescu ori zona Trafic Greu și nici cele din zona Buzești-Polizu!

Ne-am apucat să colecționăm cîteva din terenurile urîte ale Capitalei – ca să ne dăm seama mai bine cum stăm.

În zona veche a Căii Moșilor, se-ntind două mizerii uriașe, de ambele părți ale străzii; demult cu funcție de piață, pe numele Decebal. Cu siguranță aici s-ar putea dezvolta ceva cu adevărat folositor și frumos.

Trecînd de Hristo Botev, găsim un loc viran la intersecția cu fosta stradă Cernica (azi, părintele Stăniloaie) și încă două acolo unde-ncepe și strada Armenească.

Nu ne depărtăm prea mult și nu uităm de mizeria din zona Sfîntu Gheorghe: în ultimii ani s-au îndesit terenurile eliberate de construcții.

Dacă o luăm înspre zona Căii Călărașilor găsim o „parcare” pe colțul arterelor Mircea Vodă și Matei Basarab:

Ne putem opri chiar în inima Centrului Vechi, unde încă supraviețuiește terenul gol de pe Șelari.

Pe Doamnei, o curte uriașă cu subînțelesul rost de parcare spurcă de ani de zile locul.

Lîngă Domnița Bălașa, ditai tarlaua cu mașini.

În dosul Cișmigiului, pe intrarea Rigas, iată fostul teatru de vară al Armatei.

Pe Budișteanu colț cu Grivița, un loc viran. Calcanul cu „model” e o înfrumusețare-tip a anilor ’80.

Adiacent, lărgirea bulevarului Dacia din aceiași ani ne-a lăsat moștenire cîteva locuri urîte. Între Romană și Iorga zac și azi într-o mizerie cumplită vestigiile unor magazine de la-nceput de ani ’90 și peste drum de ele, o parcare.

… în partea cealaltă, înspre Moșilor, mai avem parte de altele: înainte de Galați și la intersecția cu Toamnei, atît pe locul unui fost „Coleus” cît și vizavi.

Tot din seria terenurilor rămase în urma străpungerilor urbane din anii ’80, trebuie să amintim cele din zona străzii Armand Călinescu; unul – uriaș – între Moșilor și Republicii a fost valorificat de „Mega Image”; mai departe, cîteva fîșii au fost populate relativ recent cu construcții, rămînînd numai una.

Dacă din cine știe ce motiv nu poți ori nu vrei să construiești, terenurile astea se pretează de minune parcărilor. E celebră cea de pe Buzești, care-ți cere 9 lei pe sfertul de ceas. Mai sînt și altele; iată un teren între Cuza și Dr. Felix; mai sînt altele – nefolosite – în spatele Mc Donald’s și mai încolo, printre blocurile ce dau spre Veronica Micle, pe locul unei foste făbricuțe de mobilă.

 

Undeva peste drum de părculețul Cazzavillan încă mai e un loc nefolosit – o jungă de te sperii.

Pe Iancu de Hunedoara, între străzile Roma și Londra:

Între Splai și Gutenberg:

Și un tăpșan rămas mereu mizer – în Cotroceni, la pod, cum mergi spre Municipal.

Altul, pe Panduri.

Vedem și terenul viran de la care-a „pornit” subiectul – pe Odoarei, la Chirigiu.

Am ales – dintre toate maidanele rezultate în urma construirii artei „Trafic Greu” – și pe cele dintre Constantin Istrati și strada Înclinată și de la „Electromagnetica” și pomenim și bucata nefolosită de la intersecția Rahovei cu Sebastian.

Ca-n orice articol, se cuvine să avem și-o „vechitură” – e vorba despre locul viran rămas după dispariția Teatrului Național; chiar după construirea hotelului „Novotel” încă rămăsese o bucată considerabilă, pe care-n zilele noastre se construiește. Imaginea e a lui Andrei Bîrsan.

Deși pare un scuar, această limbă ce mărginește șoseaua Antiaeriană, din preajma fostei piețe 13 Septembrie, e-n fapt un maidan dezolant.

O bucată nefericită este cea dintre Regina Maria, Justiției și Poiana Florilor, care zace fără a fi folosită. Casa de pe ea s-a demolat acum 15 ani.

Ne bucură să putem încheia c-o veste bună: acest teren neîngrijit de pe bulevardul Coșbuc a fost recent transformat într-un părculeț verde foarte frumos.

 

lista episoadelor din seria Civilizaţie publică – aici
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera