Cinemateca: Scripcarul pe acoperis

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sa canti la vioara pe un acoperis e un gest artistic, dar care iti poate frange gatul. Asemeni unui scripcar pe o casa, Tevie laptarul cauta echilibrul -intre traditie si dragostea parinteasca- intr-un film (1971) cu trei Oscar-uri.

Inainte sa merg mai departe cu prezentarea, trebuie sa va spun ca "Scripcarul pe acoperis" e adaptarea muzicalului omonim de pe Broadway. Daca nu te omori dupa muzicalurile americane, vestea buna e ca are multe influente est-europene, evreiesti, dar si rusesti. Iar daca ti-a placut "Rich Girl"(si) al lui Gwen Stefani, afla ca e un cover in stil ragga dupa "If I Were a Rich Man" (versiunea din film -jos, dreapta).Tevie (Chaim Topol) si familia isi duc saracia in comunitatea evreiasca din Anatevka, un mic sat ucrainian. E o lume in care rolul fiecaruia e stabilit de traditie, iar cel al fetelor este sa-si ajute mamele si sa astepte sotul gasit de petitoare+parinti. Numai ca primele trei fete ale lui Tevie il pun sa slabeasca stransoarea traditiei. Cea mare, Tzeitel, ii cere permisiunea sa se marite cu un croitor sarac, desi tatal o promisese unui macelar batran si bogat. A doua fata, Hodel, doreste doar binecuvantarea tatalui pentru a se marita cu un revolutionar (pe care-l va urma mai tarziu in exilul siberian). Ce sa-i faci, asta-i "dragostea, moda noua".

scripcarul
sursa

In ambele cazuri, Tevie reuseste sa insele atat pe traditionalistul din el, cat si pe temuta lui sotie (jucata de Norma Crane). Insa cand e vorba sa accepte casatoria fiicei Hava cu un crestin, traditia castiga lupta, iar tatal ajunge sa-si renege copilul. Vechile obiceiuri nu primesc lovituri doar in inima lui Tevie, ci si in cadrul comunitatii. Care are de luptat si cu ostilitatea autoritatilor ruse si a unei parti din vecinii ucrainieni.

Regizorul Norman Jewison "manuieste" actori (foarte) talentati, desi putin cunoscuti, haiosi, dar si dramatici cand trebuie. In rolul lui Tevie, israelianul Topol e un pic teatral la inceput. Dar reuseste sa devina 100% convingator pe parcurs, performanta care i-a adus un Glob de aur. Muzica, premiata deja in cazul productiei de pe Broadway, a castigat un Oscar. Totusi, premiul nu prea se justifica -"Best Original Score" se alege dintre coloanele sonore compuse special pentru film.

S-ar fi justicat insa un Oscar la categoria "Best Dance Direction", daca aceasta ar mai fi existat in '71. Dansul sticlelor e un regal, iar scena de confruntare (si apropiere) prin "joc" intre evrei si ucrainieni pare sa-l fi inspirat pe Radu Mihaileanu in "Trenul Vietii" (vezi jos, dreapta). Momentele coregrafice nu ar fi nimic fara imaginea semnata de Oswald Morris. Cadrele lui picturale, demne de Millet sau Repin, si-au meritat din plin Oscarul.

1 comentariu

Cinemateca: Scripcarul pe acoperis
Cristina
#1 -

Fiddler on the roof DVD

Articolul este cam vechi, dar incerc oricum: stie cineva de unde as putea achizitiona filmul acesta pe DVD? (ceva local, altfel stiu ca Amazon are de toate :D)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera