Cinemateca: Regizorul David Lean

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sir David Lean este considerat in unul dintre cei mai buni regizori de film din istoria cinematografului. Regizori precum Steven Spielberg sau Stanley Kubrick, la randul lor demni de aceasta distinctie, sunt cei care il recomanda pe acest domn al ecranului lat. Faimos pentru filme precum Lawrence of Arabia, The Bridge over the River Kwai, Doctor Zhivago, A Passage to India sau Ryan's Daughter, acesta a inspirat si incantat cinefilii din intreaga lume pe parcursul unei cariere de peste 40 de ani.

Pe langa statutul de Regizor, Lean a fost si un Editor, Scenarist si Producator de succes, avand aceste functii in majoritatea productiilor sale. A preferat calitatea cantitatii, avand doar 18 filme regizate in cei 42 de ani de cariera. Filmele sale au fost printre cele mai elaborate si marete proiecte ale cinematografiei, exemplul clasic fiind Lawrence of Arabia, productia filmului durand aproape 18 luni.

Si-a inceput cariera de regizor printr-o colaborare cu Noel Coward, la In Which We Serve, un film de razboi realizat in anul 1942. Urmatoarele doua filme sunt tot colaborari cu Noel Coward, desi Lean sta singur in scaunul regizorului pentru acestea. This Happy Breed (1944) si Blithe Spirit (1945) confirma simtul sau estetic iesit din comun.
Sta dovada urmatoarea productie, Brief Encounter (1945), o drama intensa despre o iubire imposibila. In centrul povestii sta Laura Jesson, o femeie care se indragosteste de Dr. Alec Harvey la o cafenea dintr-o gara, desi are statutul de femeie maritata. Devine evident faptul ca Lean este un regizor complet, care nu numai are un stil foarte curat spre grandios de filmare, dar care poate prezenta cu succes relatii interumane foarte complicate. Pentru acest film primeste primele nominalizari la Oscar, ca Regizor si Scenarist.

Calitatile sale conduc in mod natural la urmatoarele sale doua proiecte, adaptari dupa Charles Dickens: Great Expectations (1946) si Oliver Twist (1948). Ambele sunt considerate exemple de ecranizare de succes, reactia publicului fiind una extrem de favorabila. De remarcat faptul ca in timpul filmarilor la Great Expectations, Lean il cunoaste si distribuie in film pe Alec Guiness, care va deveni unul din actorii sai fetis. Acesta va juca in sase din marile productii ale lui Lean de-a lungul anilor.Isi continua cariera cu 5 filme in urmatorii 6 ani, fiind de remarcat colaborarile cu John Mills, Katherine Hepburn si Charles Laughton. Insa in 1957 scoate prima sa capodopera, film descris de Spielberg intr-un interviu ca fiind productia care l-a inspirat sa faca film. The Bridge Over the River Kwai este un film de razboi in care se prezinta situatia prizonierilor britanici de razboi in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Productia este dominata de figurile puternice ale lui Alec Guiness si William Holden, primul castigand Oscarul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal.The Bridge... a castigat un total de 7 premii Oscar, inclusiv pe cel de cel mai bun regizor. Este primul premiu al lui David Lean, care isi atinge varful carierei in acest an. Un varf pe care nu a vrut sa il paraseasca pana la ultimul sau film.

A urmat o pauza de 5 ani intre filmele sale, insa urmatorul poate fi numit cu adevarat cel mai de succes film al sau. Film cu o relevanta deosebita si in ziua de azi, Lawrence of Arabia (1962) este o poveste epica, semi-biografica, despre un ofiter britanic, T.E. Lawrence, aflat la mijloc intre intereselor Imperiului in Arabia si pasiunea dezvoltata pentru triburile nomade, romantice, de arabi. Peter O'Toole joaca rolul principal, iar in alte roluri apar Alec Guiness, Anthony Quinn si Omar Sharif, un alt actor preferat de Lean. Filmul a castigat 7 premii Oscar, aducandu-i lui Lean cel de-al doilea premiu pentru Cel mai Bun Regizor.Dupa o pauza de inca 3 ani, apare Doctor Zhivago (1965), o drama istorica despre experientele unui doctor in timpul Revolutiei Bolsevice. Filmul dispune de o distributie stelara, in centru fiind Omar Sharif, care joaca rolul principal. Mai apar Julie Christie, Rod Steiger si, desigur, Alec Guiness. Este un nou succes de public al lui Lean, iar la premiile Academiei, productia castiga 5 Oscaruri, inclusiv pe cel pentru Cel mai Bun Scenariu. Lean primeste doar o nominalizare ca regizor.Anii '70 au adus un stil diferit de al lui Lean. Coppola, Lucas, Spielberg, Scorsese, au inceput sa faca filme unde imaginea era chinuita, subiectul contand pentru acestia. Stilul grandios si elegant al lui Lean nu mai era considerat la moda. De aceea criticii nu au fost de acord cu urmatorul sau film, Ryan's Daughter (1970). Povestea se petrece in timpul Primului Razboi Mondial, si este o poveste de dragoste care are pe fundal o rebeliune a fundamentalistilor irlandezi. Robert Mitchum si John Mills sunt capetele de afis ale filmului, care a castigat doua premii Oscar.

In afara de o colaborare nesemnificativa pentru TV, in 1979, Lean nu mai lanseaza un film pentru inca 14 ani. Descurajat poate de criticile nefavorabile la adresa filmului sau, incearca la sfarsitul anilor '70 sa aduca pe marile ecrane o noua productie epica, o revitalizare a povestii din Revolta de pe Bounty. Nu reuseste.

Cantecul sau de lebada apare in 1984, si este unul demn de luat in seama. A Passage to India este povestea Adelei Quested, jucata de Judy Davis, o tanara care acuza un doctor indian de viol. Pe masura ce se desfasoara povestea, observam relatiile complexe dintre Imperiul Britanic si India, in anii '20. Aparentele de calm tind sa fie date la o parte pe masura ce conflictul creste in intensitate, Lean facand o deconstructie a calmului britanic pe de-o parte, si a manierei indiene pe cealalta parte. A Passage to India castiga 2 Oscaruri in 1985, si este nominalizat la inca 9, trei din acestea fiind pentru Lean, ca Regizor, Editor si Scenarist.Prin cinematografia curata si eleganta, prin grandoarea proiectelor, a povestilor, prin stilul complet ca artist, David Lean a inspirat si continua sa inspire generatii intregi de artisti ai ecranului de argint. Productiile sale, desi vechi de 30-40 de ani, inca sunt relevante si captivante, marturie a inspiratiei deosebite a unui om aflat in scaunul de regizor. Daca nu ati vizionat inca niciunul din filmele sale si sunteti pasionat de film bun, se recomanda filmele de mai sus. Fiecare este o capodopera. Iar David Lean, un maestru.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera