Cinemateca: Fahrenheit 9/11

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Obama a fost ales. De ce am mai dori sa ne uitam la Fahrenheit 9/11? Pentru ca unii dintre noi sunt adevarati conspirationisti si nu am aflat de fapt si de drept... ce s-a intamplat la 11 septembrie.

Fahrenheit 9/11

Documentarul lui Michael Moore exploreaza acest subiect, aducand o gramada de statistici si cifre infricosatoare. Dar avand in vedere ca 75% din statistici sunt inventate, nu stim daca sa-l credem sau nu. Subiectivitatea lui Moore se simte in fiecare cadru al filmului. Tipul asta avea ceva impotriva lui Bush si vrea ca pana la final sa ai si tu ceva impotriva lui Bush.

Una dintre scenele mele preferate este aceea in care presedintele Bush aude prima oara despre atentul de la World Trade Center. Se afla intr-o scoala si asculta povesti cu copiii. Moore ne picteaza un tablou tragicomic al unui presedinte care trebuia sa citeasca o carticica despre o capra in timp ce la cateva mii de kilometri indepartare, New York si implicit intreaga tara, suferise un infarct.

Nu stiu cat de veridica este reprezentarea, dar imi place ideea in sine. Are o caltiate de infotainment. La fel cum au mai toate datele prezentate de Moore in film, de la analiza propriu-zisa a atentatului la analiza relatiilor pe care familia Bush le avea cu diferite personalitati arabe.

Ai putea sa-l crezi pe Michael Moore intru totul, dar este un motiv pentru care documentarele sale sunt atat de simpatice si pline de umor. Adevarul nu cred ca ar avea nevoie de o cosmetizare care sa-l faca mai comestibil.

In cazul unei opere de fictiune paote. Dar nu si in cazul unui documentar. Prin urmare cred ca raspunsul la intrebarea din primul paragraf nu este pentru a afla adevarul, sau pentru a testa o nou teorie a conspiratie, ci mai degraba din simplul motiv ca Moore este bun in ceea ce face.

Este bun in a nu-l inghiti pe Bush, si probabil pe multi altii.

Vezi Fahrenheit 9/11 saptamana asta la Cinema Union.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera