Cine pe cine judeca in procesul comunismului?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu exista un proces al comunismului, o sa spuneti. Ai putea sa il confunzi cu Nurenberg, de exemplu, acolo unde a fost procesul nazismului si condamnarea crimelor de razboi. Intr-adevar, nu exista, dar ar putea sa existe, ne spun cercetatorii, istoricii si dizidentii adunati pentru o zi la conferinta organizata de Fundatia Horia Rusu in eleganta sala I.L. Caragiale a Hotelului Majestic.


foto: Mihai Burcea - Militia Spirituala

Pretextul? Nou infiintata comisie de studiere a dictaturii comuniste, la initiativa lui Traian Basescu, care.... vrea dovezi pentru condamnarea celor 50 de ani de regim comunist. Declaratia lui Traian Basescu a scandalizat o parte din opinia publica si intelectuala de la noi (chiar Emil Constantinescu l-a acuzat astazi de aroganta pentru cererea dovezilor), care nu intelegea ce fel de dovezi sunt necesare pentru a condamna un regim care este recunoscut ca fiind criminal. Totusi, a spus presedintele, pentru a aduce o acuzatie publica, oficiala este nevoie de dovezi concrete si de o documentare stiintifica riguroasa. Ceea ce are sens la urma urmei pentru ca orice proces se face pe baza de probe concrete.

Tocmai din acest motiv, Vladimir Tismaneanu conduce acum respectiva comisie, invitand cercetatori recunoscuti sa i se alature, cu scopul declarat de a finaliza, pana in septembrie, un raport care sa poata fi pus pe masa presedintelui, asteptand o serie de masuri ca urmare a acestuia.

De unde pornesti o astfel de cercetare si cum condamni comunismul? Vorbitorii au subliniat faptul ca regimul nu se reduce la faptele concrete, crime, torturi, abominabile si ingrozitoare, dar comunismul a facut mult mai mult decat se vede, a produs mutatii in psihologia poporului roman si a anihilat indivizi atat concret, cat si ca personalitate. Comunismul e criminal in sine, nu doar prin pierderile palpabile pe care le-a provocat.

Asa cum a subliniat Doina Cornea, comunismul a continuat sa traiasca si dupa caderea sa, prin minciuna. Minciuna se regaseste la toate nivelurile, spun cercetatorii, de la legile care nu-ti permit sa condamni nimic din ceea ce s-a intamplat dupa '77, pana la lipsa legii lustratiei sau prezenta in structurile de conducere a unor persoane care au ocupat funcii importante in PCR sau in Securitate.

Un exemplu care pe noi ne-a mirat a fost acela al lui Eugen Vasiliu, fost procuror in regimul comunist, presupus tortionar, cel care i-a aparat in procesul lui Gheorghe Ursu pe tortionarii acuzati de uciderea acestuia in bataie, acelasi Eugen Vasiliu care a fost apoi, in mod paradoxal, responsabil pentru dosarul comunismului.... No comment.

Subiectele discutate au fost multe si complexe, de la ideologie, pana la Canalul Mortii (cunoscut in documente sub numele de Dunare-Marea Neagra), rezistenta in munti, internarea celor care complotau impotriva regimului in spitale de nebuni sau persecutarea taranilor in prag de colectivizare.

Comunismul nu duce deloc lipsa exemplelor sau a dovezilor (s-au scris doar atatea carti si ele reprezinta o infima parte din ceea ce s-ar putea spune). Important este ca cineva sa le puna cap la cap, sa traga linie (oricat de aproximativa si de firava ar fi ea) si sa condamne in mod oficial regimul, cu toate implicatiile ulterioare care decurg de aici.

Speram ca acest lucru il va face comisia domnului Tismaneanu si mai ales speram sa nu se ingroape iarasi in aceleasi probleme birocratice, dosare incomplete, legi absurde, refuzul colaborarii pentru ca, nu-i asa, Don Quijote a murit de mult si nu mai e atat de romantic sa te lupti cu morile de vant. Credem ca ideea unor astfel de conferinte nu poate fi decat buna in special pentru a ii familiariza pe cei mai tineri sau mai putin informati despre faptul ca lucrurile nu stau mereu asa cum par la prima vedere. Partea mai putin buna a conferintelor este ca la ele vin de obicei oameni care stiu despre ce e vorba, sunt implicati sau interesati, cum a fost si in acest caz, in public gasindu-se fosti dizidenti, scriitori, avocati sau studenti la istorie.

Daca auziti de vreo conferinta unde se discuta astfel de subiecte, metropotam e de parere ca e bine sa mergeti pentru ca, dincolo de emotia pe care ti-o provoaca marturiile sau filmele prezentate, ajungi sa stii mai multe despre locul in care traiesti si despre oamenii care te conduc. Si astfel, chiar daca nu ajungi sa te implici concret in proiectele lor, macar esti in cunostinta de cauza cand te prezinti la alegeri sau cand mai auzi oameni care spun: Ei, am intrat in PCR pentru ca am fost obligat sau Era mai bine pe vremea comunismului sau Ce daca am fost securist, acum sunt un om bun... Noua ne suna cunoscut astfel de scuzeNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera