Cine este Mos Nicolae?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De ce ne pregatim ghetutele de Mos Nicolae? Indiferent daca ele sunt de copil sau daca sunt numarul 43, ne place sa gasim in dimineata zilei de Sfantu' Nicolae ceva in incaltari. Pentru ca asta inseamna ca am fost cuminti. Desi stim ca nu e adevarat, ne bucuram cand Mosu' trece cu vederea si ne lasa fel de fel de cadouri.

ghete

Dar cine este Mosul asta care in prag de iarna umple ghetutele cu bunatati?

Ca si in cazul Sfantului Andrei, mitologia ne duce in doua directii, cea religioasa si cea populara.

Sfantul Nicolae a fost un episcop din orasul Myra (astazi in Turcia), care a trait in secolul 4. Sufletul sau bun si faptele sale l-au apropiat de oameni, dandu-i o aura legendara de salvator si binefacator.

sfn

Povestea cea mai cunoscuta despre el este ca a ajutat trei fete sarace sa se marite, dandu-le zestre, dar pentru ca nu voia sa se afle cine e binefacatorul lor, se strecura noaptea si dadea drumul unui saculet cu bani de aur pe hornul casei lor. Saculetul se oprea in ciorapii pusi la uscat la vatra, de unde obiceiul s-a extrapolat la Mos Craciun, care pune cadourile in ciorapei. Dar despre legatura cu Mos Craciun putin mai tarziu.

Traditia populara are mai putina legatura cu cea religioasa. San' Nicoara este un personaj mitologic, care aduce iarna, scuturandu-si barba si umpland pamantul de zapada. El sta la stanga lui Dumnezeu si pazeste soarele sa nu fuga pe la apus in taramurile de la miazanoapte. Atributiile sale de paznic sunt legate atat de numele sau (Nicolae - nike = victorie in greaca), cat si de o traditie mai veche, pre-crestina, de care va spuneam cand vorbeam de Santandrei. Este o perioada a anului cand lumea se intoarce, de aceea exista in toata luna noiembrie ritualuri magice (Filipii de Toamna, Filipul cel Schiop, Ovidenia, Noaptea Strigoilor si Santandrei). Aparitia lui San' Nicoara pune capat dezordinii si aduce lumea pe fagasul ei (inceputul de an nou in traditia geto-daca era chiar in aceasta perioada).

Stiati ca...?

- pe langa cadouri, Mos Nicolae aducea si crengute argintii, care urmau sa infloreasca. De aici s-a deformat obiceiul de a aduce nuieluse copiilor rai si neascultatori.

- Sfantul Nicolae a ajuns in America odata cu primii colonisti olandezi. Numele sau, Sinterklaas, s-a transformat in Santa Claus, astfel incat Mos Craciunul american se numeste intotdeauna Nick in filme si a imprumutat atributiile Mosului Nicolae (pus cadouri in ciorapi)

- Mos Nicolae nu se arata niciodata la fata. El poate fi vazut doar in noaptea de An Nou, cand "cerurile se deschid de 3 ori".

- in Austria, Mos Nicolae apare insotit de un dracusor (pentru cazul in care copilasul nu a fost cuminte). Acest obicei va fi scos din gradinite pentru ca poate cauza traume ireparabile tzancilor din cauza emotiei precedand primitul cadourilor.

traditii de aici, poza de pe wikipediaNici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera