Ceva vechi, ceva nou

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Nu se mai fac ca pe vremuri" auzim adesea, dar ce anume se facea pe vremuri de se facea asa de bine? Primaria Sectorului 2 a vrut sa raspunda la aceasta intrebare organizand un Targ de Anticariat si aproape ca i-a reusit, pacat de vreme. Astazi, inainte sa inceapa "ploicica" de Bucuresti am trecut si noi prin Targul Anticarilor, tinut in Parcul Obor.

1

3

Cateva tarabe cu domni in varsta si destul de veseli ne asteptau, adunate in jurul fantanilor din Parcul Obor. Multe margele, lantisoare, pandantive si... tinichele. Apoi mai erau carti, tratate, timbre, poze de toate felurile si culorile. Muzele picturii ne zambeau de undeva de dupa nori, in timp ce ne uitam la diferite tablouri, litografii, iconite si sculpturi din bronz. Mai gaseam ascunse printre gramezi aparate foto de moda veche, jucarii de epoca si chiar si ceasuri cu cuc.

4

8

9

10

Un astfel de aparat costa intre 200 si 400 de lei noi, dar aratau asa de boem incat am stat cateva minute in sir sa le studiem. La fel cum am stata in fata unui ceas cu cuc urias, insa cucul nu a venit in intampinarea noastra, nici macar la ora fixa. Probabil nu avea umbrela.

Un lucru este sigur, gasiti de toate la Targul acesta, indiferent cat de largi sau stramte aveti buzunarele. Chiar daca veniti si cu 5000 de lei vechi, va puteti cumpara o colectie de timbre, sau o poza cu un peisaj de vis, asa cum astazi probabil nu l-ati mai vedea in zilele noastre. Pozele alb-negru sunt febletea noastra... Nu avem nimic cu pozele digitale, dar parca aceasta imaterialitate a spatiului virtual a inlocuit romantismul pozelor de alta data.

12

14

Pozele mici, pe hartie costa doar 3000 de lei. Cele mai vechi, din carton costa intre 1 lei si 5 lei. Pozele vechi, care arata un Bucuresti in anii cand jazzul facea legea, ajung la pretul  de 10 lei. Daca vreti o bijuterie, care a schimbat stralucire pe istorie, atunci aveti de unde alege. Margelele de chihlimbar sunt destul de sumpe, ajungand si la 100 ron siragul, dar sunt destul inele cu modele interesante care costa si 15 lei noi, daca stii unde sa cauti. Va avertizam insa ca multe dintre ele isi arata varsta.

16

11

Tablourile sunt in general pentru cei cu pasiune pentru arta, cu preturi intre 200 ron si 2000 de euro. Cei care si-au ales drept hobby numismatica, au ce vedea la acest targ. Exista multe monezi de 5 sau 10 lei, din toate partile lumii, si apoi mai exista monezi vechi (chiar si de pe vremea dacilor) in valoare de cel putin 100 de lei.

monede

17

Mai ii recunoasteti pe cei doi barbati feroce ai literaturii romane? Aflati ca hartiile pe care pe vremuri, noi, cei din generatia post-revolutionara ii dadeam pe gume Turbo, se vand acum cu 2 lei noi bucata. :) Ionica, tu in locul nostru ce ai face?

carti

La urma am lasat cartile. Scumpele noastre carti, care au fost si mai scumpe la vedere. Doar cateva tarabe erau incarcate de carti, in vreme ce majoritatea erau pline de bijuterii si alte mici obiecte de plaisir fara un scop anume. Cel putin, nu un scop atat de nobil ca informarea. Va anuntam totusi ca spre vanzare sunt oferite almanahuri SF si chiar si tratate de pe vremea Imperiului Habsburgic.

Vanzatorii sunt foarte amabili (preferam sa credem ca asa sunt ei de la natura),mereu gata sa te ajute. Astazi stateau cam prost cand venea vorba de maruntis (ironic, nu credeti, avand in vedere ca erau monede peste tot :) ) dar speram ca maine si poimaine vor sta mai bine. Daca aveti timp liber, un suflet nostalgic si minim 5 lei noi in buzunar, merita din plin sa treceti pe la Targul Anticarilor din Parcul Obor. Infruntati vremea rea si prezentul, pentru a gusta putin din trecutul dulce amarui.
2 comentarii

Ceva vechi, ceva nou
iondelatitan
#1 -

vand pat copil cu picioare de metal

=) "ceas cu cuc urias", "monezi de 5 sau 10 lei, din toate partile lumii" - zi-mi ca le-ai formulat funny intentionat

Ceva vechi, ceva nou
alin
#2 -

chilibar

vand margele din chilibar

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera