Victor Adir incearca sa schimbe Bucurestiul - A inceput cu semnalizarea rutiera

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Se spune ca de unul singur nu poti schimba lumea.

Insa cu putina vointa poti sa schimbi lucrurile mici, care alcatuiesc privirea de ansamblu.

Victor Adir face parte dintre cetatenii care au decis sa actioneze pentru a imbunatati viata comunitatii din care face parte.

El s-a apucat sa faca demersurile necesare ca sa rezolve problemele pe care le observa legate de semnalizarea rutiera, de pe mai multe strazi din Bucuresti.

In 109 zile de cand a inceput activitatea privind rezolvarea problemelor de semnalizare rutiera intalnite in trafic a constatat imbunatatiri in aproximativ 41% dintre cazuri.

Pentru ca Victor Adir este un bun cetatean, ne-am gandit sa il luam la intrebari ca sa vi-l dam drept exemplu: Daca vrei se poate.


Cand a inceput totul...

Pe 28.02.2013 am inceput activitatea privind rezolvarea problemelor de semnalizare rutiera intalnite in trafic. Am constatat imbunatatiri in aproximativ 41% dintre cazurile introduse pe site pana la data de 06.06.2013 (103 in total).

In acest moment site-ul contine 109 situatii (101 din Bucuresti si 8 din alte localitati) care au fost transmise catre autoritati prin intermediul a 23 de sesizari.

19 situatii au fost adaugate la sugestia utilizatorilor sau in urma constatarilor la fata locului pe care le-am efectuat impreuna cu acestia (aici poti vedea situatiile adaugate prin programul Constatarea mea.

De asemenea, am primit si imagini care prezentau incalcari ale regulilor de circulatie referitoare la oprire.

Cand au raspuns autoritatile...

In luna martie a venit primul raspuns din partea Brigazii Rutiere Bucuresti, solicitarile trimise catre aceasta vizand 33 de cazuri.

Am fost informat cu privire la datele de contact ale Administratiei Strazilor, institutie care asigura instalarea si intretinerea mijloacelor de semnalizare rutiera din Municipiul Bucuresti, si mi s-a comunicat ca deficientele semnalate au fost remise catre aceasta.

Astfel, am trimis urmatoarele sesizari catre institutia anterior mentionata.

Cei de la Administratia Strazilor au spus ca in unele zone au realizat marcajele pietonale sau au pus semnele rutiere care initial lipseau.

Foto: Zona Nerva Traian

Foto: Str. Gen. Florescu Ion Emanoil.

Prima imbunatatire s-a facut in zona strada Viitorului cu intersectia Strada Fainari (foto de mai jos). Sesizarea a fost trimisa pe 28.02.2013, ziua in care am lansat site-ul, iar in noaptea dintre 15 spre 16.03.2013 am  vazut schimbarea (o surpriza placuta).

 

Probabil cea mai rapida schimbare a fost prezentata in zona Manastirii Casin. Folosesc cuvantul probabil pentru ca inca nu am primit de la autoritati un raspuns cu privire la aceasta situatie.

Ce urmeaza...

Vazand progresul inregistrat in demersul privind semnalizarea rutiera, am considerat ca acum este momentul potrivit pentru a demara o noua actiune.

Aceasta are ca scop reducerea numarului de evenimente nedorite din trafic. Mai exact, este vorba despre acele abateri care fie ingreuneaza circulatia, fie pun in pericol siguranta cetatenilor. De cele mai multe ori se pare ca au de suferit tocmai cei care respecta regulamentul.

Practic, sectiunea Participa la schimbarea din trafic contine o lista cu zone in care se produc periodic nereguli. Voi incerca sa o actualizez in functie de informatiile noi pe care le aflu.

Trimit datele catre autoritati in vederea gasirii de solutii, cum ar fi realizarea statiilor de taximetre acolo unde exista cerere sau demararea unor noi actiuni pentru buna desfasurare a circulatiei si sporirea sigurantei in zonele cu probleme.

In functie de rezultatele observate, sustinerea primita, resursele disponibile si nevoile identificate pot alege sa adaug noi componente demersului meu. De obicei, consider ca e momentul potrivit ca sa fac acest lucru atunci cand ultima actiune lansata incepe sa mearga intr-un ritm bun.

Ce motive a avut...

Am actionat din mai multe motive. Unul dintre ele are legatura cu faptul ca am fost plecat din tara timp de 8 luni cu ocazia unui stagiu de cercetare doctorala din perioada in care eram asistent universitar la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

La intoarcere lucrurile nu pareau sa fie la fel de frumoase precum erau atunci cand le-am lasat in urma. Nu doream sa parasesc tara, asa ca mi-am propus sa produc o schimbare. Detaliile mici pot duce la efecte mari, asa ca am hotarat sa incep cu problemele de semnalizare rutiera.

Am continuat cu comportamentul participantilor la trafic deoarece acesta poate fi un bun indicator al gradului de civilizatie dintr-o anumita zona. 

Am ales sa prezint online acest demers pentru a arata cat de usor putem modifica lucrurile din jurul nostru daca ne dorim cu adevarat sa o facem. Trebuie doar sa actionam corespunzator.

Voi lansa impreuna cu o colega un curs de dezvoltare personala care vine in sprijinul celor care doresc sa isi indeplineasca obiectivele. Eu cred in principiile pe care le promovez, iar acest demers mi-a oferit ocazia de a le aplica si de a le face cunoscute pe cateva dintre acestea.

Destul de multi se plang atunci cand vad problemele din spatiul public, insa o fac in zadar daca nu isi formuleaza constructiv doleantele, iar acestea nu ajung in locul potrivit.

Daca vrei se poate...

Se pare ca exista la nivel colectiv o puternica convingere limitativa, si anume “nu are rost sa fac ceva pentru ca oricum n-o sa se rezolve nimic”. Din pacate, aceasta atitudine ne-a adus in punctul in care ne aflam astazi.

Ne dorim un mod de viata civilizat, asa cum vedem in alte tari, insa nu toti sunt dispusi sa plateasca costul acestuia. Pentru a schimba lucrurile este nevoie de timp, de energie si uneori chiar de bani, insa beneficiile pe termen lung merita.

Cu cat se implica mai multi oameni in actiuni de acest gen, cu atat mai repede vom schimba Romania. Important este sa facem primul pas, fie chiar si cu un simplu telefon atunci cand drepturile ne sunt incalcate.

Fotografii din arhiva Metropotam

Le sunt recunoscator tuturor celor care au contribuit pana acum la demersul meu privind problemele de semnalizare rutiera (inclusiv autoritatilor) si le multumesc pentru fiecare situatie rezolvata, pentru fiecare Like, pentru fiecare Share, pentru fiecare vorba buna, pentru fiecare articol scris, pentru fiecare material trimis si pentru fiecare constatare efectuata impreuna.

As dori sa inchei cu urmatorul mesaj: "Tine minte! Romania este asa cum alegem noi sa fie. Tu cum ti-o doresti?

Voi ce actiuni ati face ca sa schimbati Bucurestiul?

Sursa foto
5 comentarii

Cetateanul care incearca sa schimbe Bucurestiul - A inceput cu semnalizarea rutiera
ALEX
#1 -

O initiativa excelenta!

A fost o initiativa excelenta care ar trebui sustinuta de fiecare dintre noi cu cat de putin. Usor usor daca ne obisnuim reusim sa schimbam ce astazi nu ne place atat in trafic cat si in felul oamenilor de a se comporta. Felicitari!

Cetateanul care incearca sa schimbe Bucurestiul - A inceput cu semnalizarea rutiera
iax
#2 -

da

asa da! bravo!

Cetateanul care incearca sa schimbe Bucurestiul - A inceput cu semnalizarea rutiera
Andreea
#3 -

Sustin initiativa, am aplicat-o de ceva vreme

De ceva vreme am observat ca sesizarile scrise si trimise la brigada rutiera, la politia de sector/muncipiu/judet, sau la alte institutii de gen, sunt luate in considerare si cei care trebuie sa faca ceva sunt atentionati si cu putin mai multa staruinta se misca lucrurile.
Cel mai recent exemplu este asfaltarea unor gropi imense de la o intersectie cu soseaua de centura, in conditiile in care in repetate randuri mi s-a spus ca nu se poate face nimic pana nu se aproba proietul de modernizare al nu stiu carui tronson (o aberatie, eu cerusem sa repare 2-3 gropi pentru fluidizarea traficului, nu pasaj suprateran).
Ideea e ca cine are putin timp si rabdare, poate cu 2-3 cereri si sesizari sa aduca aminte celor care trebuie care sunt lucrurile urgente ce trebuie rezolvate ca lucrurile sa functioneze cat de cat normal.

Cetateanul care incearca sa schimbe Bucurestiul - A inceput cu semnalizarea rutiera
anca
#4 -

eliberare spatiu public

Eu as initia o actiune de semnalizare a locurilor unde sunt caini maidanezi agresivi in vederea contactarii autoritatilor pentru ca sa ridice cainii maidanezi agresivi fara sa-i mai reteritorializeze conform HCGMB 145/2013 http://acteinterne.pmb.ro/legis/acteinterne/acte_int/afisint.php?f=32579

Cetateanul care incearca sa schimbe Bucurestiul - A inceput cu semnalizarea rutiera
bogdan
#5 -

Raportare si prin aplicatie

Salut, initiativa lui Victor e foarte tare si demonstreaza ca putem schimba ceva daca chiar vrem. Am discutat acum ceva vreme cu el despre aplicatia noastra de Android (www.urbanhero.ro), prin care poti raporta problemele direct de pe smartphone (se pot raporta mai multe tipuri de probleme, inclusiv caini vagabonzi sau fatade de cladiri care stau sa cada). Intre timp aplicatia a fost lansata si pe Play Store, e gratuita si va puteti juca cu ea :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera