Cele mai periculoase tari in care sa faci blogging

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Credeati ca in Romania bloggerii sunt tratati prost? Probabil ca nu stiati de tarile in care bloggerii pot sa faca (si unii chiar fac) inchisoare pentru simplul fapt ca scriu pe blogul lor. The Committee to Protect Journalists a facut nu de mult un top al celor mai periculoase 10 tari in care poti face blogging. Va anuntam usurati ca Romania nu se afla printre ele...

CPJ a facut un chestionar prin care se poate stabili cat de periculoasa este tara in care traiti daca faceti blogging. Aveti mai jos cele 8 intrebari in varianta tradusa:

Tara voastra inchide bloggeri?
Bloggerii din tara voastra au de-a face cu hartuiri, atacuri cibernetice, amenintari, atacuri de orice fel sau alte represalii?
Bloggerii din tara voastra se auto-cenzureaza pentru a se proteja?
Guvernul limiteaza conectivitatea sau restrictioneaza accesul la internet?
Li se cere bloggerilor sa le declare autoritatilor numele si adresa inainte de a-si face blog?
Are tara voastra reguli sau legi care pot fi folosite pentru a cenzura blogurile?
Guvernul dumneavoastra monitorizeaza cetatenii care folosesc internetul?
Guvernul dumneavoastra foloseste filtre pentru a cenzura sau bloca internetul?

Pe baza acestor intrebari, CPJ a intocmit urmatoarea lista (la care noi le-am sugera sa adauge si Republica Moldova):
(Va lasam pe voi sa cititi toate restrictiile din aceste tari, noi va redam doar cazurile flagrante)

1. Burma: bloggerul Maung Thura, cunoascut si sub numele de Zarganar, este condamnat la 59 de ani de inchisoare pentru ca a postat pe blogul sau clipuri video cu efectele ciclonului Nargis din 2008.

2. Iran: bloggerul Omidreza Mirsayafi a fost inchis pentru ca a insultat pe blogul sau pe liderul religios al tarii si a murit in inchisoarea Evin in luna mai in circumstante dubioase ce nu au fost inca explicate in intregime.

3. Siria: Waed al-Mhana, un blogger care incearca sa atraga atentia asupra siturilor arheologice in pericol a fost dat in judecata de stat pentru o postare in care critica demolarea unei piete din Vechiul Damasc.

4. Cuba: 21 de jurnalisti cubanezi online au fost inchisi pentru ca au postat pe site-uri gazduite in afara materiale despre Cuba. 

5. Arabia Saudita: bloggerul Fouad Ahmed al-Farhan a fost inchis fara sa fie condamnat pentru mai multe luni pentru ca promova reforma si eliberarea unor detinuti politici. 

6. Vietnam: in octombrie 2008, Ministerul Informarii si Comunicarii a creat o noua agentie a carei misiune este monitorizarea internetului.

7. Tunisia: intr-un discurs din luna martie, presedintele Zine El Abidine Ben Ali i-a avertizat pe jurnalistii online ca examinarea "greselilor si abuzurilor" guvernului este o activitate injositoare si ca in nici un caz nu este o expresie a libertatii sau a democratiei.

8. China: in 2008, Biroul National Pentru Eradicarea Pornografiei si Combaterea Publicatiilor Ilegale a anuntat ca a sters peste 200 de milioane de itemi online daunatori.

9. Turkmenistan: Turkmentelecom, providerul de internet al statului, blocheaza in mod constant site-urile dizidentilor si ale opozitiei si in acelasi timp monitorizeaza conturile de e-mail inregistrate la Gmail, Yahoo si Hotmail. 

10. Egipt: bloggerul Abdel Karim Suleiman, cunoscut pe net si sub numele de Karim Amer, a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru ca a insultat Islamul si pe presedintele egiptean Hosni Mubarak.

Sursa thumbNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera