Cele mai importante invenții ale umanintății

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

scris de Venera E. Dumitrescu-Staia

1) Despre ORA, ca timp. În Antichitate exista numai ora locala, care se afla prin rotatia Pamântului în jurul Soarelui. Primul instrument utilizat de oameni pentru masurarea timpului, a fost un  Orizont solar, un fel de Meridian inventat în Egipt în anul 2000 înainte de  Christos. Era vorba de un obiect plat, luminat de Soare, care proiecta umbra lui pe un cadran, pe care era desenat punctul de timp.

Dupa câteva secole, un adevarat ceas a fost inventat. Era vorba despe un arbore drept, numit gnomon, care proiecta umbra lui pe un plan orizontal. Cadranul a fost aplicat prima data la o ceasornicarie mecanica în anul 1364 de italianul Giovanni Dondi. Ceasul lui era echipat de 7 cadrane, care în plus, indicau miscarea PLANETELOR. Observând pozitia umbrei, care se deplasa de la Vest la Est si urmând traiectoria Soarelui, oamenii au fost în masura sa regleze ora. Primele ceasuri mecanice au fost construite în Europa în jurul secolului XIII. La început, ceasul nu a avut cadran, nici sagetile indicatoare orelor.

2) Telefonul a fost  inventat în anul 1870 de catre Elish Gray si Alexander Graham Bell, ambii independenti ca inventatori ai telefonului. În anul 1883, prima linie particulara de telefon în Bucuresti, iar în 1930 a aparut telefonia internationala în România. Dupa 1893 au aparut mai multe companii telefonice si a început dezvoltarea în mod oficial, Martin Cooper în 1973 este  la conducerea US Martin Cooper, fiind primul care a lansat TELEFONUL PORTABIL pentr a fi comercializat.

3) Curentul electric cu prima alimentatie pentru public a aparut la sfârsitul secolului XIX.

4) În 1879 Thomas Edison a conectat lampa la circuitul electric(pâna atunci fiind cu gaz aerian sau lumânari), declansând pentru prima data lumina pe care o avem astazi, una dintre cele mai mari inventii ale sec.XIX,italianul Alessandro Volta a inventat prima baterie, iar Nikola Testa a inventat curentul alternativ.

5) IMUNIZAREA si VACCINURILE. Primele vaccinuri au aparut în anu 1796, descoperitorul JENNER, administrând cu succes Vaccinul antivariolic. ANTIBIOTICELE. Pasteur a descoperit microbii, iar primul care a semnalat în anul 1885 actiunea inhibanta a substantelor elaborate de microorganisme, fiind semnalate de savantul Victor Babes.

6) Masina de imprimat (imprimanta) a fost inventata de Gutenberg, ca si prima tiparnita.

7) Ordinatorul, care nu este departe de efectele negative ale televiziunii, totusi devenind indispensabil, a devenit si el un prieten,  dar si cu anumite consecinte, uneori nefaste sanatatii si în special pentru unii tineri si chiar copii, care înca nu stiu sa faca diferenta între ADEVAR si FICTIUNE, comitând deseori acte NECUGETATE si PERICULOASE. ATENTIE MARITA PENTRU PARINTI.

8) Blaise Pascal a inventat prima masina de calcul în anul 1642.

9) In 1924 IBM a creat cea mai mare Societate informatica din lume.Sistemul de televiziune a fost pus la punct de inventatori independenti precum: Philo Farmsworth si Vladimir Zworykin. În 1927 Philo a transmis prima imagine electronica în laboratorul personal de la San Francisco. Prima emisiune de televiziune a fost vânduta în USA în anul 1938. Din anul 1960, televiziunea în culori, stereo, a fost introdus prin cablu pentru a se putea vedea mai multe canale.

10) Francois Cugnot a construit primul echipaj al unui motor cu vapori. Primul Cod al drumurilor a aparut pentru prima data în Anglia, în anul 1865, sub denumirea de Red Flag Act. Primele masini cu motorul în interior au aparut în anul 1860. Motorul cu autoluminare inventat de Rudolf Diesel, a aparut în anul 1860.

11) WC-ul a fost inventat de englezi ìn anul 1796, John Hamington inventând primul WC cu apa. Dupa 1900 a aparut camera de baie cu WC, baie si bideu.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera