Cele 1001 de proiecte ale lui Mike Patton, aka Mr. Bungle, aka Fantomas, aka Peeping Tom, iarasi Faith No More

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Trupe se destrama si se reunesc, artistii iau cate o pauza, isi traiesc vietile, isi cresc copiii, unii scriu carti, altii se retrag definitiv... Faith No More au declarat pravalia inchisa in 1998, pentru ca 11 ani mai tarziu sa revina cu un turneu international, in care ne bucuram ca au inclus si Bucurestiul - vor canta la Polivalenta pe 15 august (bilete 150 sau 180 de lei).

Ce a facut in toti acesti ani Mike Patton? Un artist extrem de volubil si prolific, s-a implicat in nenumarate proiecte muzicale, fie personale, fie in "regim de colaborare". Niciunul din acestea nu a avut o evolutie spectaculoasa, insa din fiecare este ceva de retinut. In plus, in 1999 a co-fondat si casa de discuri Ipecac, la care sunt afiliati majoritatea artistilor cu care a lucrat.

Rock si metal experimental

Mr. Bungle a fost prima creatie a lui Patton, inceput prin 1985, un proiect de liceeni, si a fost tinut in viata pana prin 2003-2004. Caracterizat de un critic drept "un melanj unic de experimental, abstract si absurd", Mr. Bungle e poate cel mai aproape de natura avangardista si experimentala a lui Patton. Faptul ca a fost o influenta pentru multe trupe de nu metal si metal alternativ nu il face prea tare sa se umfle in pene pe Patton, ba chiar este citat cu o fraza memorabila intr-un interviu, cand, la insinuarile ca ar fi un predecesor influent al trupelor Korn si Limp Bizkit, a replicat "Nu ma consider deloc responsabil pentru asta, e vina mamelor lor, nu a mea".

  patton

Fantômas ii aduna la un loc din 1998 pana acum pe Patton, chitaristul Buzz Osborne (de la Melvins, cu care a s-a facut si un joint-project, Fantomas/Melvins Big Band), Trevor Dunn la bass (Mr. Bungle) si bateristul Dave Lombardo (de la Slayer). Fantômas sunt destul de greu de digerat, avansand intr-un experimentalism destul de extrem, catalogat chiar ca "dada-metal".

  patton

Tomahawk a inceput in 2000 cu Duane Denison de la Jesus Lizard, Kevin Rutmanis de la The Melvins si John Stanier de la Battles, pe aceeasi directie a rockului si metalului experimental. Au scos trei albume si nu suna rau defel, Patton reusind sa-si abtina de data asta exploatarea in exces a filonului de absurd.

  patton

Peeping Tom e un proiect mai neobisnuit, greu catalogabil intr-un gen si ne-avand colaboratori permanenti. A scos un album omonim, pe care apar nume ca Norah Jones, Amon Tobin, Kool Keith, Kid Koala, Massive Attack, Bebel Gilberto, Dan The Automator si altii.

 patton

Trip Hop

Lovage e o asociere foarte interesanta dintre Patton, producatorul Dan "The Automator" Nakamura, Kid Koala si Jennifer Charles de la Elysian Fields, care au scos impreuna o mica perla de dormitor, numita sugestiv Music to Make Love to Your Old Lady By.Hip hop

General Patton vs The X-Ecutioners, cu Mike Patton la voce si cei trei X-Men, DJ Rob Swift, Grandmaster Roc Raida si DJ Total Eclipse la platane


Alte proiecte:


- solo, a scos Adult Themes for Voice, 1996, noise si sunete inregistrate in turneele FNM; Pranzo Oltranzista, '97, A Perfect Place, care a fost si coloana sonora la filmul cu acelasi nume.

- Kaada/Patton a fost o colaborare pret de un DVD live de la Roskilde 2005 si un album de "Romances" cu norvegianul John Erik Kaada.

- The Dillinger Escape Plan, cu EP-ul Irony is a dead scene, din 2002

- Zu, o trupa italiana de rock experimental, cu care Patton a avut cateva aparitii

- Mondo Cane, un album de coveruri de canzonette din anii 50-60, amanat de vreun an pentru toamna 2009.

- Crudo e numele proiectului lui Patton cu Dan The Automator, separat de Lovage, cu care asteptam un album anul asta.Film


- actor: Firecracker (2005), in regia lui Steve Balderson a primit cateva premii, niciunul pentru prestatia lui Patton, care joaca dublu rol in acest mystery thriller.
- coloane sonore: a contribuit la Crank High Voltage, Black Hawk Down si A Perfect Place.sursa fotografiilor: myspace
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera