Cele 10 minuni ale Bucurestiului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Imbiati si inspirati de campania evz care incearca in mod laudabil sa gaseasca cele 7 minuni ale Romaniei, metropotamul, animal de capitala, isi restrange cautarile prin Bucuresti, care e atat de plin de minunatii, incat am supralicitat proverbialele sapte.

Intr-o ordine aleatorie, voilà:

1. Casa Poporului - nu ne convine ca incepem cu ea, dar oricat de mare si de urata ar fi, tocmai prin aceasta este emblematica. E ca o mastaba damboviteana, care a ingropat multe resurse si vieti si care este monumentala in hidosenia ei.

2. Dealul Mitropoliei - ar fi multe bisericute (Stavropoleos de exemplu) poate candidate mai potrivite la titlul de minune. Pe de alta parte dealul si Mitropolia sunt impresionante in felul lor, daca esti dispus si pregatit sa fii impresionat. Daca nu, e doar o biserica mare, ortodoxa si trista in supradecorarea ei.

3. Muzeul Satului - desi nu e unicat, cum ni s-a tot spus, ajuta la scos in fata valorile traditionale, tip mileu si lingura de lemn (si nu numai) fata de care turistul strain e ca o cotofana. In plus, muzeul e foarte ingrijit si se poate considera de asemenea un loc foarte placut de relaxare, intre lac si perdeaua de copaci de pe Kiseleff, care - mai lunga decat Champs Elysees - ar fi putut fi in sine o minune, daca ar fi avut de aratat altceva in afara de ambasade, garduri inalte si paznici.

ms

4. Piata Revolutiei de unde ne ramificam in minuni mai mici - palatul regal, biserica Kretzulescu, Biblioteca Centrala Universitara, Uniunea Arhitectilor, Senatul si... o mare minune, in fata careia stam inca precum vitelul la poarta noua, teapa lui Ghildus sau ce nume oficial o fi avand ea.

5. Centrul vechi, oricum ar arata el, e piesa de muzeu. Inainte era frumos in pitorescul lui arghezian, plin de bube, mucegaiuri si noroi. Acum e si mai piesa de muzeu, dar arheologic. Atentie cum mergeti pe langa locuintele lacustre, sa nu deveniti piesa de spital.

selari

6. Ferentari - urmand aceeasi teorie a esteticii uratului, credem ca acest cartier este o minune, pentru ca iti deschide ochii si te fascineaza - negativ. Este o pagina de urbanism de secol 21 pe care o ferim de ochi straini, dar pe care poate ar trebui sa o punem in valoare, exploatand-o, in fond cuvantul "mahala" are o sonoritate atat de romantica.

7. Cimitirul Bellu - nu e nimic morbid in a vizita un cimitir ca pe un muzeu. Este un mic Lachaise, cu scriitori si artistii nostri. Iar daca nu cauti neaparat pe cineva, oricum ai sa gasesti. Pe langa arhitectura splendida a capelelor si monumentelor, toamna e napadit de niste culori si o atmosfera fantastica. Bacovia ar fi invidios pe ce culori poate avea moartea.

bellu

8. Parcul Carol, langa mausoleu. E un belle vue foarte frumos, de unde se vede toata aleea centrala, lata si pietruita a parcului, un crestet de Casa Poporului, lacul si foarte multa verdeata. In plus, cu putin noroc, se poate gasi mausoleul deschis (si constatam ca nu e mai nimic de vazut inauntru, dar ca are balcon :-)

9. Ceainariile din Bucuresti credem ca merita un loc in lista minunilor: Cotroceni, la Metoc sau Vasiliada. Sunt din alt film, din alta vreme. In prima cobori in burta unei case batrane precum strabunica si te pravalesti pe o perna sau te urci la prici, in a doua stai in gradina sa simti pamantul si umbra, in a treia urci la etaj, stand ca o pasa peste o librarie intreaga. Si bei... ceai.

10. ... Tu ce ai pune aici?17 comentarii

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
dragosh_r0ck
#1 -

Comentariu nou

Ateneul Roman

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
CristinaP
#2 -

clasic si previzibil :)

mai zi :D

mai underground, mai neconventional, clasicul l-am acoperit cu primele 5

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
flv
#3 -

:)

sediul metropotam (barlog ma refer)

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
dragosh_r0ck
#4 -

:))

pistele pentru biciclisti

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
Catalin
#5 -

Comentariu nou

Santierele. Nu trebuie sa ne temem ca vor disparea. :)

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
dragos
#6 -

...

io as pune schitul darvari. de departe op minune de liniste si verdeata in bucuresti :)

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
Ioan
#7 -

lacul

insula de pe lacul morii. cele mai frumoase apusuri din bucuresti le gasesti acolo. impreuna cu o gramada de manelisti iesiti la gratar (dar doar in weekend).

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
oana
#8 -

darvari

subscriu pentru

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
shantzu
#9 -

Comentariu nou

gropile din bucuresti cred ca ocupa unul din cele 10 locuri

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
ionut
#10 -

uşor uşuratic

metroul uşor!

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
vasile
#11 -

Comentariu nou

fantana de la universitate - loc incontestabil al intalnirilor si ... despartirilor pt. intreg tineretul bucurestean ... merge si asta cred eu :)

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
Dana
#12 -

Comentariu nou

Muzeul Taranului Roman - cel mai neconventional, jucaus, tandru si sfatos muzeu

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
turistinbucuresti
#13 -

Comentariu nou

Ruinele Hanului Serban Voda din Centrul Vechi, Palatul CEC de pe Calea Victoriei, zona Kiseleff inspre Arcul de Triumf - cu multitudinea de cladiri incarcate de istorie, azi ambasade, parcul Herastrau, Carol si Cismigiu ..

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
Paul
#14 -

Comentariu nou

calea victoriei... sau calea dorobantilor (depinde ce nivel de cultura ai :D)

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
Alexandra
#15 -

"Minuni ale Bucurestiului"

Pai si cu minunatele haite de caini,mizeriile ce le gasim la tot pasul,mirosul de canal predominant,oamenii care dorm pe strazi,cum ramane cu minunile astea,care sunt mult mai evidente si restul palesc in "lumina" "minunilor" enuntate mai devreme.Cum poti sa te bucuri de o plimbare in parc cand vezi in jur oameni fara adapost ce dorm pe banci,cum vrei sa te trezesti dimineata si sa inspiri adanc aer in piept la o ora de jogging cand iti intra in plamani un miros puternic de canal combinat cu rahat de caine si mai ales cum vrei sa alergi cand peste tot sunt caini si iti este frica sa nu cumva sa faci dreapta pe o strada sa nu iasa o haita dintre blocuri sa te alerge mai tare.mmmmmdaaa "Minunat"

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
Diana
#16 -

Off!

Alexandra, imi pari tare trista. E trist ca ai simtit nevoia sa lasi un astfel de comentariu la un articol care, cred eu, vrea sa sublinieze lucrurile interesante si pozitive (intr-o oarecare masura) din Bucuresti. E si mai trist ca esti intr-atat de negativista incat nu poti sa te bucuri de ce e bun printre atatea betoane.
Oriunde mergi in lumea asta or sa fie si lucruri mai putin placute, dar intotdeauna poti alege sa vezi partea plina a paharului.
Iti doresc o primavara...parfumata.

Cele 10 minuni ale Bucurestiului
marius
#17 -

Comentariu nou

Omul de arama de pe casa lui Alexandru Dimitriu, zona Obor

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera