Ce se intampla cand romanul extremist participa la un eveniment gay in prezenta politistului echidistant

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Mai jos gasiti declaratii ale unor persoane care in seara de 20 februarie au mers la Noul Cinematograf al Regizorului Roman sa vada un film laureat cu Globuri de Aur si nominalizat la Oscar. In loc de film, la fata locului, au intalnit romani homofobi si forte de ordine "echidistante" si confuze. 

Oana

<<In seara zilei de 20.02.2013, am participat la proiectia The Kids Are All Right ce rula la MTR, ca o cetateanca civilizata cu drepturi depline si egale, asigurate prin carta universala a drepturilor omului si garantate prin constitutia Romaniei, stat membru UE din 2007.

Proiectia a fost intrerupta de un grup de participanti, ce se aflau in interiorul incintei, prin scandari nationaliste, religioase, extremiste si jignitoare la adresa persoanelor participante la proiectie si, in general, la adresa oricarui cetatean. Foarte mirata de o astfel de reactie am avut impresia ca ma aflu intr-un film prost, teleportata undeva in timp in secolul 20.

In momentul in care mi-am exprimat dorinta de a se relua proiectia am fost inconjurata si agresata verbal de grupul mai sus mentionat. In toata invalmasala s-au creat doua tabere neegale ca numar. O parte minoritara care sustinea dreptul de a se relua proiectia si o parte agresiva si agitata ce scanda sloganuri nationaliste.

Am fost socata sa vad 3 membri cu steagul Romaniei in fata ecranului de proiectie pozand si reproducand salutul nazist, gest interzis in toate statele membre UE, inclusiv in Romania, care si-a asumat prin raportul Wiesel condamnarea regimului nazist si recunoasterea holocaustului din Romania. Incercand sa le explic ca este foarte periculoasa o astfel de atitudine si, mai mult de atat, interzisa prin lege, am fost batjocorita si luata in deradere, semnul nazist fiind reprodus in continuare.

In tot acest timp ma intrebam de ce reprezentantii MTR, prezenti in sala, nu iau atitudine si, evident, mai mult decat atat, de ce politia aflata la fata locului nu intervine.

Dupa o intreaga dezbatere legata de comportamentul grupului extremist care era ofensator la adresa noastra si nelaudabil, tinand cont de locatia in care ne aflam, am decis sa parasesc incinta. La iesire am fost legitimata cu exces de zel de catre organele de ordine, care, pana in acel moment, nu luaseara deloc atitudine la ceea ce se intampla in sala de proiectie.

Urmand instructiunile m-am legitimat exprimandu-mi ingrijorarea vis a vis de cele intamplate. Evident ca m-am lovit de un munte de indiferenta, fiind rugata sa parasesc incinta.

Dupa ce am fost legitimata, m-am retras pe teresa MTR, unde l-am observat pe directorul adjunct luand masa foarte relaxat cu o parte din membrii grupului de nationalisti/extremisti.>>

I. D.

<<Ce m-a speriat cel mai tare aseara a fost faptul ca m-am simtit total neprotejata. Cand esti inconjurata de un grup de oameni care urla si scandeaza "moarte homosexualilor" intr-un spatiu inchis precum un cinematograf, incepi si te gandesti ca nu o sa scapi de acolo fara vreo trauma, fizica sau psihica. A fost infricosator sa vad ca politia statea afara fara sa faca nimic, fara sa intervina si fara sa ne protejeze. Eram atacati verbal de niste oameni care vor moartea noastra si a prietenilor nostri. Intr-o situatie ca asta, cum poate politia sa nu faca nimic?>>

Ioana

<<Cand am ajuns miercuri seara la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, am fost socata sa vad grupurile mari de barbati si cele 4, 5 femei care pareau sa fi venit cu impresia ca muzeul va fi invadat de niste bolnavi psihic foarte periculosi, o haita de exemplare degenerate dintr-o alta specie decat cea umana.

In scopul alungarii acestor monstri scarbavnici, se inarmasera cu steaguri tricolore, icoane, fotografii cu "tarani autentici, heterosexuali", cantece bisericesti care sa-l alunge pe necuratul si imnul national care sa demonstreze ca ei erau singurii romani de acolo, tinandu-le piept hoardelor navalitoare. Apoi s-au pus pe urlat vreo ora impotriva celor care mai ramasesera in sala: "Sunteti mai rau ca animalele!", "Voi nu sunteti normali!", "Il aveti pe satana in voi" si altele asemenea. Cei in jur de 20 de politisti si jandarmi i-au lasat sa se desfasoare fara sa-i stinghereasca cu ceva.>>

Claudia

<<Pana la evenimentul de aseara traiam cu iluzia sentimentului de siguranta in spatiul public. Am mai trecut pana acum prin situatii de hartuire verbala pe strada cu referire la orientarea mea sexuala, dar nu am ezitat nici o clipa sa reactionez si nu m-am simtit intimidata, cum s-a intamplat in seara de 20 februarie. De fiecare data am ales sa ma opresc si sa confrunt persoana care ma agresa.

Acelasi lucru am incercat sa-l fac si aseara si, daca la inceput mi s-a parut ca situatia era ridicola, pe masura ce devenea din ce in ce mai evidenta ostilitatea celor care venisera sa boicoteze proiectia filmului, am inceput sa traiesc un sentiment de nesiguranta, de frica, in ceea ce privea expunerea mea in prezenta acelui grup furibund de ultrareligiosi si neolegionari.

Gandindu-ma astazi retrospectiv la ce s-a intamplat aseara, am devenit constienta de felul in care m-a afectat confruntarea cu acele persoane pe care nu le-am considerat o amenintare pana acum. A fost o experienta plina de sentimente puternice: de la incredulitate in fata ridicolului situatiei, combinat cu un refuz de a accepta amplitudinea si gravitatea acuzelor care ni se aduceau, la revolta fata de o manifestare evidenta a homofobiei si a contestarii prezentei noastre in acel spatiu, pana la momentul culminant al instalararii unui sentiment de panica si frica, moment in care am inceput sa-mi constientizez vulnerabilitatea in acel spatiu.

Recunosc ca, in ciuda unor semnale pe care le-am primit cu privire la crearea unui posibil incident la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, reactia mea a fost sa minimizez acest scenariu al boicotarii proiectiei filmului. Insa am fost luata prin surprindere sa constat ca a existat o mobilizare organizata care l-a avut ca principal actor si moderator chiar pe directorul adjunct al Muzeului Taranului Roman, Mihai Gheorghiu.

Am fost de fata cand el intampina intr-un mod familiar diverse persoane care intrau in cinematograf si care au dovedit mai tarziu motivul prezentei lor acolo. Din felul cum el discuta cu aceste persoane, sentimentul meu este ca el se asigura ca totul va merge conform planului. Atunci a fost evident ca exista un plan bine pregatit de sabotare a evenimentului.

Consider inacceptabil ca nu a existat nici un fel de interventie a politiei in sala cinematografului, mai ales ca acestia se aflau la intrarea in cinematograf si nu considerau ca exista un motiv concret pentru ca ei sa intervina. In plus, nici cand le-am mentionat ca existau persoane in sala care au pozat cu salut nazist si care nu au ezitat sa faca afirmatii antisemite, lucru interzis si sanctionat prin lege, au refuzat sa ia act de declaratia mea, si, in schimb, mi-au cerut sa ma legitimez.

Consider ca politia, prin lipsa sa de reactie, a fost complice la crearea si mentinerea situatiei de intimidare si incitare la ura impotriva comunitatii LGBTQ.>>

In Romania exista legi care garanteaza libertatea de exprimare, sanctioneaza explicit discriminarea pe criteriul orientarii sexuale, incitarea la discriminare, folosirea simbolurilor naziste si infractiunile motivate de ura. Chiar si dincolo de aceste legi care protejeaza persoanele LGBT, daca in orice alta conjuctura niste cetateni ar fi perturbat un spectacol, oamenii care asigura paza si/sau fortele de ordine ar fi intervenit imediat pentru indepartarea turbulentilor. 

De ce fortele de ordine au permis boicotarea unui eveniment cultural care promoveaza acceptarea LGBT... este intrebarea la care autoritatile romane trebuie acum sa raspunda.

Mai multe informatii:

Comunicatul de presa ACCEPT, inregistrari video ale boicotului, inregistrare audio a raspunsului unui politist.

Irina Nita, Asociatia ACCEPT

Scandal la MTR - NCRR - Luna Istoriei LGBT 2013 1/2

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera