Ce sa faci si ce sa nu faci cand mergi cu copilul la dentist

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de Dr. Ruxandra Ciltea

Vizita copiilor la dentist poate fi problematica. Teama celui mic este de multe ori explicabila, mai ales daca a avut parte anterior de un tratament dureros si traumatizant. Sau, pur si simplu, ideea de a merge la doctor il sperie.  

De aceea, recomand parintilor sa vina la propriile lor tratamente insotiti de cei mici. Astfel, copilul se familiarizeaza cu atmosfera din cabinet, poate cerceta lucrurile care ii starnesc curiozitatea si, nu in ultimul rand, vede ca mama/tata nu pateste nimic rau, nu sufera si nu ii este teama.

Toate acestea, alaturi de faptul ca cel mic poate vedea ca nu este fortat sa faca nimic din ceea ce nu vrea, ii dau copilului incredere si se reduce anxietatea pentru sedinta cand chiar el va fi pe scaunul dentar.

O metoda de a preveni spaima copilului in ceea ce priveste dentistul (sau orice alt medic) este sa nu ne amenintam niciodata copiii ca, daca nu sunt cuminti, ii ducem la doctor sa le faca injectie. Prin aceasta, involuntar, se inoculeaza copilului ideea ca doctorul este bau-bau si ca mersul la doctor este un lucru inspaimantator. Consider ca este total gresita aceasta abordare in educatia copilului.

Cel mic trebuie invatat ca la doctor mergem ca sa ni se faca bine, ca sa nu ne doara dintisorii si ca acolo nu i se vrea decat binele. Am avut experienta unei micute paciente care m-a intrebat cu lacrimi in ochi de ce a adus-o mami aici, ca ea a fost cuminte. Mi-a frant inima.

Un alt aspect de luat in seama atunci cand mergeti cu copilul la dentist este halatul alb. Psihologii sustin ca simpla vedere a halatului alb starneste teama in sufletul copilului, acesta fiind asociat cu ideea mentionata mai sus – doctor, injectii, durere. Puteti ruga medicul dentist, inainte sa ajungeti cu copilul in cabinet, sa isi dea jos halatul alb si sa poarte orice alta culoare sau model.

Asigurati-va atunci cand alegeti dentistul la care sa-l duceti pe cel mic, ca acesta este o persoana care iubeste copii, care are rabdare si este capabil sa stabileasca o punte de comunicare cu copilul. Atitudinea medicului poate fi decisiva in buna reusita a vizitei la cabinet. Acesta trebuie sa aiba rabdarea necesara de a explica pas cu pas ce urmeaza sa faca, toate intr-o maniera cat mai dulce, ca micul pacient sa nu fie luat prin surprindere cu nimic si sa nu se sperie.  

O mare importanta in buna desfasurare a vizitei la dentist o are MINCIUNA. Copilul nu trebuie sub nici o forma mintit ca nu il va durea, daca stim sigur ca va simti un pic de durere. Este mult mai bine, dupa parerea mea, sa ii explicam calm si clar celui mic (daca este cazul) ca il va durea putin, dar totul se va termina repede si va fi spre binele lui. Daca mintim ca nu doare si...doare... cel mic nu va avea niciodata incredere in medic si orice intalnire va fi scaldata in lacrimi.

Daca stie la ce sa se astepte, chiar daca asta e durerea, este automat mai relaxat si atunci cand i se va spune ca de data asta nu doare, va stii sigur ca acesta este adevarul si va sta linistit pe scaunul dentar. Contrar, o data pierduta increderea celui mic, nu mai este nimic de facut pentru a-l convinge ca lucrurile nu sunt atat de negre pe cat par.

In concluzie, o atitudine corecta atat din partea parintilor, cat si a medicului, un halat colorat si sinceritate totala, plus o vizita de "cunoastere" a cabinetului inainte de tratament sunt reteta succesului in ceea ce priveste intalnirea celui mic cu dentistul.
_________________

Dr. Ruxandra Ciltea are 25 de ani si este un medic tanar si pasionat de meseria sa. A absolvit in anul 2012 Facultatea de Medicina Dentara din cadrul UMF Carol Davila.

In prezent este in curs de specializare in implantologie si lucreaza la un cabinet privat in calitate de medic dentist, efectuand o gama larga de tratamente de cariologie, parodontologie, endodontie si protetica.

Are o experienta de 5 ani in cabinetul dentar, initial pe post de asistenta, ulterior ca medic sub supervizarea medicului primar stomatolog, iar in cursul facultatii a participat activ cu lucrari de cercetare la numeroase congrese pentru studenti si tineri medici. Iubeste sa lucreze cu cei mici, acestia gasind rabdarea si intelegerea necesare unui tratament fara teama sau durere.

De asemenea, a lucrat pentru diferite firme de produse de iginea orala ca si consultant specialist in igiena orala.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera