Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de inundatie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca ai apartamentul tau, esti fericit. Cel putin asa suntem invatati inca din frageda pruncie. Ai casuta ta, unde te retragi seara dupa lupta nesfarsita cu bestia corporatista... dar ce faci cand ajungi acasa si te intampina nu o locuinta, ci o mlastina?

Inundatiile fac parte din viata noastra. Este un ciclu nesfarsit. Noua ni s-a rupt o teava, vecinii au uitat sa inchida apa... Vorba lui Iustinel, what goes around, comes around. Ce facem in astfel de situatii?

Ce sa faci


- Primul lucru pe care trebuie sa-l faci intotdeauna in caz de inundatie este sa ridici toate prelungitoarele si stecherele de pe jos si din calea apei.

- Apoi mergem repede la administrator si il rugam sa opreasca apa pe partea ta de bloc.

- Daca apa vine de sus, din tavan si prin pereti, atunci trebuie sa inchizi tot curentul in apartament. Trebuie scoasa siguranta principala de la panoul electric.

- In cazul in care inundatia vine de sus de la vecini, atunci chiar daca s-a oprit apa in bloc asta nu inseamna ca apa care iti vine din tavan se va opri prea repede. Ia covoarele si mobila din calea apei.

- Electronicele ar trebui sa le acoperi cu folie de plastic, chiar daca nu exista curent.

- Daca inundatia deja e in toi, trebuie sa scoti covoarele afara sa se usuce. Roaga unul-doi vecini sa te ajute daca nu te descurci singur/singura (daca accepta considera-te un norocos).

- Cand vine vorba de stransul apei, nu exista nici o metoda usoara si lipsita de efort. Trebuie sa te lasi in genunchi si do it the old fashion way. Nu va ganditi la prostii. :) Ma refer sa iei o galeata si o carpa si sa strangi apa. Nu folosi cearceafuri sau fete de masa, ci prosoape care absorb mai multa apa si sunt mai manevrabile.

- Dupa ce ai terminat de strans apa, deschide toate geamurile si ferestrele pentru a se face curent si sa se usuce casa mai repede. Sfatul este foarte practic vara, dar toamna are un efect mai redus.

- Acum ca am trecut si prin asta, e vremea sa chemam un instalator...

Ce sa nu faci

- Nu te duce peste vecin cu toporul, indiferent cat de bine iti suna ideea prima data cand intri in casa ta si contemplezi gravitatea situatiei.

- Nu lasa robinetul la apa deschis, ever. In calitate de persoana care a inceput vreo doua - trei inundatii din cauza asta de-a lungul copilariei, te sfatuiesc sa tii o lectie deschisa cu copiii care umbla prin casa (mai mici de 12 ani) despre modul de functionare a robinetilor :)

- Incearca sa nu pui covorul plin de apa afara pe balustrada de la etaj. Vecinii de etaj vor face gura ca  miroase tot etajul a covor ud si in plus, curge apa si din el. Nu orice fel de apa, apa colorata. Du-l afara si asaza-l pe bara pentru covoare sau pe gard.

- Nu te multumi cu ideea ca genul acesta de lucruri se mai intampla. De cele mai multe ori cand cineva te inunda, trebuie sa renovezi. Daca ai casa asigurata, trebuie sa te duci la casa de asigurari. Vin doi baieti in costum sa constate pagubele si apoi se duc la  vecinul de sus  cel vinovat si il pun sa plateasca valoarea pagubelor. Daca acesta nu are bani sau refuza sa plateasca, casa de asigurari il va da in judecata.

- Nu astepta ca sa ajungi tu in situatia vecinului de mai sus. Verifica periodic instalatia.

- Nu intarzia cu plata asigurarii. :)
1 comentariu vrei sa comentezi?

Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de inundatie
gigix
#1 -

Comentariu nou

Dienush, grija mare la sfaturi. Diferenta intre prioritatile urmatoare:
"Primul lucru pe care trebuie sa-l faci intotdeauna in caz de inundatie este sa ridici toate prelungitoarele si stecherele de pe jos si din calea apei" si
"Trebuie scoasa siguranta principala de la panoul electric"
poate sa insemne diferenta intre viata si moarte. In primul rand se dau jos sigurantele.

apropo, ce studii ai?:)

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera