Ce presupune proiectul de regionalizare a Romaniei in cuvinte simple

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Practic, ideea presupune o reducere a birocratiei la nivel de zone ale tarii, o mai buna organizare interna a resurselor precum si accesul de fonduri suplimentare de la Uniunea Europeana.

Istoric

Intentia de reorganizare administrativa a tarii a fost discutata serios, cu variante de lege, din 2011 de pe vremea guvernului condus de Emil Boc.

La vremea respectiva, proiectul a fost abandonat din cauza neintelegerilor cu UDMR, cauzate de posibila infiintare a Tinutului Secuiesc.

Astfel, reorganizarea administrativa presupune infiintarea unor regiuni pe langa cele 42 judete existente. Ideea de proiect a fost reluata in prezent de Guvernul Ponta, sub coordonarea ministrului Dezvoltarii Regionale Liviu Dragnea.

Varianta actuala de propunere presupune existenta opt regiuni: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud, Sud-Est si Bucuresti - Ilfov.Principalul scop il reprezinta descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central - guvernamental, spre cel al comunitatilor regionale, in acest scop fiind infiintate Comitete Regionale, conduse de presedinti, alesi uninominal prin votul populatiei.

Totodata regionalizarea ofera posibilitatea de atragere a mai multor fonduri europene, prin reducerea birocratiei.


Ce inseamna asta pentru mine si pentru tine?

In mod concret, atunci cand veti merge la vot pentru a alege primarul, consilierii locali si judeteni veti mai avea optiunea de a alege un presedinte de regiune.

Altfel, nu va fi nevoie sa va schimbati nici un act iar taxele le veti plati in acelasi loc ca si astazi.


Cum functioneaza

Aceste regiuni vor fi conduse de presedinti de regiuni, care vor fi alesi uninominal prin votul cetateanului, pe o perioada de patru ani.

Insa votul va fi exprimat la urmatoarele alegeri locale (2016), iar in cazul in care legea va fi promulgata mai repede presedintii de regiuni urmeaza sa fie alesi de consilierii locali si judeteni.

Bugetul regiunilor va fi stabilit multianual, banii urmand sa fie alocati in functie de prioritatile si necesatatile specifice locului. Posibile criterii ar putea fi rata somajului, numarul investitiilor, infrastructura si altele.


Ce inseamna asta pentru Bucuresti?

Bucurestiul va forma o regiune cu judetul Ilfov, resedinta fiind la Bucuresti. Prin cercurile politice circula informatia ca Sorin Oprescu ar urma sa conduca regiunea Bucuresti - Ilfov.

Asta inseamna ca vor existe proiecte comune pentru Bucuresti si Ilfov. Pe termen lung, Bucurestiul ar putea sa isi piarda suprematia cand e vorba economie, oferte de locuri de munca si oportunitati de afaceri, daca regiunile vor functiona potrivit proiectului.

Pe de alta parte, asta va stimula concurenta si profesionalism in randul actorilor implicati in economie.

Noua forma de reorganizare administrativa va permite, de asemenea, o mai usoara absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune, acordate de Uniunea Europeana. Se va accelera procesul de depunere a actelor si de obtinere de bani, fapt care ar putea aduce noi proiecte in mai multe domenii.

Ministrul Liviu Dragnea spune ca fiecare regiune urmeaza sa aiba un centru regional de afaceri, un aeroport international, o universitate acreditata international, un centru cultural si un spital acreditat la nivel international.


E de bine sau de rau?

Ca orice proiect politic romanesc, legea este inca in faza de lucru si nicio formatiune politica nu si-a asumat o forma finala.

Scopul declarativ este cel de eficientizare a administratiilor publice si locale. Dar, potrivit cutumelor vechi ale politicienilor romani, inseamna si o impartire a puterii si gestionarii banilor.

Primarii spera ca nu vor mai veni cu “jalba in bat” la Guvern in speranta ca vor obtine fonduri mai multe.

Reorganizarea in teorie este un proiect bun, dar este politizata, fara a se acorda o mare atentie la aspectele tehnice si sociologice pe care le implica proiectul.

Cel mai probabil va fi un nou motiv de disputa intre baronii locali, care vor incerca sa se foloseasca de toata influenta de care dispun pentru a prelua puterea, de aceea beneficiile reorganizarii, cum ar fi reducerea birocratiei, se vor transforma in dezavantaje si noi batai de cap pentru cetateni.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera