Ce presupune proiectul de modificare a Constitutiei 2013, in cuvinte simple

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Poate unii dintre voi stiu ca acea carticica mica, numita si Constitutia Romaniei, este in plin proces de modificare.

Oamenii care conduc Romania au ajuns la concluzia ca mai multe articole de lege au nevoie sa isi modifice forma, continutul sau intelesul, pentru a se adapta la realitatile vremurilor pe care le traim.

Insa modificarea asta insa nu se poate face oricum, asa cum te-ai decide peste noapte ca vrei sa iti schimbi freza, procesul fiind unul complicat si cu mai multi pasi.

Conform aceleiasi Consitutitii, revizuirea ei se face pe niste criterii stabilite clar asa cum rezulta din ultima versiune aprobata de Parlament si publicata in Monitorul Oficial in data de 31/10/2003.


Deci... cine poate initia revizuirea Constitutiei?

Presedintele Romaniei poate initia modificarea Constitutiei la propunerea Guvernului. Mai pot face asta un sfert din numarul parlamentarilor (la legislatura actuala asta inseamna 147 de deputati si senatori, dintr-un total de 588 de parlamentari) sau de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Asta nu inseamna ca daca vreti sa schimbati prima lege a tarii aveti nevoie sa bateti la usi din Bucuresti pentru a obtine 500.000 de semnaturi. E un pic mai complicat. Cetatenii care vor sa faca o modificare trebuie sa provina din cel putin jumatate din cele 42 de judete ale tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie înregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Dupa initiere urmeaza...

Proiectul sau propunerea de revizuire a Constitutiei trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Daca una din cele doua Camere respinge propunerea de revizuire sau are o alta viziune se constituie o comisie de mediere. Aceasta comisie va fi formata atat din senatori cat si din deputati care trebuie sa ajunga la un numitor comun, adica la aprobarea procedurii cu o majoritate de 2/3.

Daca nici in cadrul comisiei nu se ajunge la un punct comun se organizeaza o sedinta comuna a Camerelor, iar in cazul in care numarul de voturi al senatorilor si al deputatilor intruneste majoritatea de 2/3, se organizeaza un referendum prin care poporul isi da girul asupra modificarilor propuse.

Daca nici asa nu se ajunge la un numitor comun, propunerea de revizuire a Constitutiei va fi suspendata.

Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire. Daca mai putin de 51% din cetatenii cu drept de vot nu sunt de acord, atunci totul se opreste.

Ce nu se poate modifica...
 

Nu pot fi propuse modificari legate de caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant (in prezent fiind republica semi-prezidentiala), integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala.

Pe parcursul revizuirii nu poate fi introdusa nicio modificare din care ar rezulta suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.

Constitutia nu poate fi revizuita pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta si nici in timp de razboi.

Cine lucreaza activ la revizuirea Constitutiei...
 

Propunerile de modificare sunt discutate in cadrul unei comisii comune formata din deputati si senatori.
 
Comisia este formata din 23 de deputati si senatori, condusa de un birou alcatuit din presedinte, cinci vicepresedinti si doi secretari. Pentru ca sedintele Comisiei sa se poata desfasura trebuie sa participe cel putin doua treimi din numarul membrilor care o compun, respectiv 15 parlamentari.

Hotararile Comisiei se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul membrilor Comisiei.

Astazi, comisia este alcatuita din 23 parlamentari:

Deputati

PSD (5) - Florin Iordache, Nicolae-Ciprian Nica, Gheorghe Emacu, Daniel Florea, Gabriela-Maria Podasca,

PNL (4) - Petre Roman, Alina-Stefania Gorghiu, Adrian George Scutaru si Dan-Stefan Motreanu

PDL(2) - Gabriel Andronache si Valeria-Diana Schelean

PP-DD (1) - Catalin-Daniel Fenechiu

UDMR (1) - Mate Andras-Levente

Minoritati nationale (1) - Varujan Pambuccian

PC (1) - Liviu-Bogdan Ciuca de la PC.

Senatori

PSD (4) - Ioan Chelaru, Toni Grebla, Ovidiu-Liviu Dontu si Viorel Chiriac

PNL (2) - George-Crin Laurentiu Antonescu (care este si presedintele Comisiei) si Tudor-Alexandru Chiuariu

PDL (1) - Alin-Paunel Tise

PP-DD (1) - Haralambie Vochitoiu

Ce modificari vor sa faca in concret...

Pe lista modificarilor, din materiale (PDF) primite de la comisia de revizuire a Constitutiei, reiese ca momentan interesul se invarte in rezolvarea problemelor care au fost actuale pe scena politica romaneasca, cu precadere, in ultimul an.

Pe scurt, cele mai importante sunt:

1.Cei de la PSD si cu cei care apartin minoritatilor nationale cer ca alegerile locale, parlamentare si prezidentiale sa se desfasoare la date fixe. Asta pentru ca au existat discutii contradictorii pe marginea duratei mandatului alesilor locali, parlamentarilor sau al presedintelui.

2. UDMR nu mai vrea ca presedintele tarii sa mai participe la sedintele Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca de multe ori Traian Basescu a atras atentia asupra minusurilor din Justitie in cadrul intalnirilor de la CSM.

3. PSD si PNL vor interzicerea traseismului politic, adica mutatul de la un partid la altul. Mai mult, PP-DD propune ceva mai de substanta: cei care isi dau demisia din partidul in care au fost ales ar trebui sa isi piarda mandatul de parlamentar.

Asta, in principal, pentru ca traseismul politic este o practica frecventa la parlamentari, in functie de un interes sau altul, de moment. De exemplu, Victor Ponta a ajuns premier in luna mai 2012 dupa ce Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost dat jos prin motiune de cenzura, care a trecut in urma unor dezertari masive din partidele care formau atunci Coalitia de guvernare: PDL, UDMR si UNPR.

4. Parlamentarii de la PP-DD ar mai vrea ca Senatul si Camera Deputatilor sa fie dizolvate in cazul in care un referendum de suspendare al presedintelui nu este validat de popor. Motiv pentru a organiza din nou alegeri.

Ca bonus am aflat si de o propunere prin care Biserica Ortodoxa vrea ca predarea religiei in scoli sa fie prevazuta in Constitutie.

Revizuirea Constitutiei, pe baza a ceea ce stim pana acum despre politicienii romani, va fi o sursa inepuizabila de absurd, scandal si contradictii. Dar asta face parte din farmecul traiului in Romania.
4 comentarii

Ce presupune proiectul de modificare al Constitutiei 2013, in cuvinte simple
Sergent
#1 -

doua treimi

Autorul are probleme grave cu matematica?
"Doua treimi" din 23 inseamna 15,33. Nu inseamna nici 8 si nici 11-12, asa cum se afirma in doua paragrafe consecutive.

Si era dragut daca autorul recitea macar o data articolul inainte de publicare, sa mai scoata si din erorile de scriere.
Pacat de articolul asta care pare ca a fost documentat cat de cat.

Ce presupune proiectul de modificare al Constitutiei 2013, in cuvinte simple
iUrsul
#2 -

Multumesc

@Sergent Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia. Am corectat.

Ce presupune proiectul de modificare al Constitutiei 2013, in cuvinte simple
Cavalary
#3 -

Comentariu nou

Ce presupune e ca rezultatul probabil ar fi de ras daca n-ar fi de plans. Restul sunt detalii :/

Si, er, "Daca mai putin de 51% din cetatenii cu drept de vot nu sunt de acord, atunci totul se opreste." Cred ca-i un "nu" in plus acolo.

Ce presupune proiectul de modificare al Constitutiei 2013, in cuvinte simple
Iosif
#4 -

Pentru modificarea Constitutiei

Doua lucruri sunt esentiale in modificarea Constitutiei: Ridicarea pragului electoral la cel putin 7%. ,si confiscarea oricarei averi ce nu poate fi justificata. Astfel va disparea de la sine coruptia,hotia si jaful din Romania.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera