Ce comand azi: airan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Airan (sau ayran) este o bautura nealcoolica de origine turceasca. Se regaseste si in gastronomia arabeasca, bulgara si armeana. La noi e obisnuita varianta simplificata numita lapte batut sau chefir.

In uscaciunea Orientului Mijlociu racoarea trebuie gasita in interior. Al sinelui sau al burtii. In acest scop a fost inventata una din cele mai racoritoare bauturi: airanul. Ce ii da airanului prospetimea? Iaurtul rece si menta invioratoare.

Cum se face?

Iaurtul se amesteca bine cu o cantitate egala de apa (eventual carbogazoasa) si se adauga putina sare (care va retine umezeala). Se poate adauga menta proaspata, bine maruntita si eventual putin usturoi pisat. Pentru o condimentare mai puternica se adauga o lingurita de suc de lamaie sau o lingurita de chimen pisat.

Se serveste cu gheata in pahare inalte si se savureaza inainte sau dupa masa. Este o bautura satioasa, sanatoasa si care taie setea. Merge foarte bine cu shaorma sau kebab si cu produse de patiserie. Loco - traditional cu mamaliga :-P

O varianta exotica de airan este cea indiana, numita lassi, care spre deosebire de bauturile cu iaurt arabesti este in marea majoritate a cazurilor dulce.

Materia prima de baza este aceeasi: iaurt, apa si putina sare. Se poate adauga apoi un curcubeu de condimente sau de fructe pasate: sofran, nucsoara, menta, vanilie, ghimbir, migdale, apa de trandafiri, banane, mango, litchi, kiwi, etc. si se poate indulci cu miere sau zahar. Se amesteca pana devine spumos, se serveste cu gheata, se regreta repede ca nu ai cumparat mai mult iaurt, se face repede o vizita la magazin, se repeta.

Airan simplu sau cu menta si usturoi gasiti in absolut toate restaurantele turcesti si arabesti si chiar pe la shaormerii si kebaberii (la paharel elegant de plastic :-). Lassi-ul nu prea l-am vazut pe meniurile indiene, insa ceva similar (iaurt cu fructe) se poate gasi in restaurantele asiatice care servesc sushi.




2 comentarii

Ce comand azi: airan
omu lazar
#1 -

ayran cu menta

ayran cu menta la matache la shaorma. super bun. bine, merge dupa shaorma ca uns.

Ce comand azi: airan
inelush
#2 -

airan

cunosc aceasta bautura din copilarie, insa in varianta bulgareasca fara menta. de curind am inceput sa-i adaug menta, si e mai bun. am vazut asta in varianta turceasca a tzatziki-ului (tarator la bulgari, djadjik la turci). by the way, la bulgari airanul se vinde gata 'imbuteliat' chiar si de firma danone :))
p.s. 1. menta se poate adauga si uscata; 2. mie mi se pare ca apa cu bule ii da un gust salciu

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera