Ce comand azi - Absint

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Absint egal boema. Sau mai bine zis era egal boema, pe vremea cand artistii europeni isi gaseau muza in licoarea verzuie, foarte tare si cu gust amar. Cand bem un pahar de absint, ne putem crede, cu un pic de imaginatie, prieteni cu Rimbaud, Verlaine sau Picasso. Sau macar demni urmasi ai acestora, chiar si numai cand vine vorba de alcool, ca o ureche, ca van Gogh, sper ca nu ne taiem nici unul dintre noi. :)

"Dupa primul pahar vezi lucrurile cum ai vrea sa fie. Dupa al doilea, vezi lucrurile asa cum nu sunt. La sfarsit ...vezi lucrurile asa cum sunt si asta este cel mai rau lucru din lume." spunea Oscar Wilde. Cum altfel dupa ce bei un pahar ce poate sa aiba pana la 80 de grade?  Teoretic, pentru ca practic nu s-a demonstrat ca ar fi avut vreodata mai mult de 74. :)

Absintul propriu-zis a fost distilat pentru prima data in 1792 in Elvetia, fiind considerat un remediu pentru afectiunile stomacului. Ce este de fapt? Este vorba de un alcool foarte tare, distilat, contine extract de pelin, fenicul, anason si, eventual, alte ierburi aromatice. Amar si aromat deci, dar suficient de tare incat sa nu-i simti gustul daca-l bei la shot, asa cum il gasim in barurile autohtone.

degas
Degas - Absint (Foto de aici)

la inceput absintul era folosit ca tratament, pe de-o parte in afectiunile biliare (datorita gustului amar), pe de alta parte, cand trupele franceze au luptat in Algeria, ca antibiotic, impotriva febrei. De aici, a ajuns bautura artistilor, intelectulilor, si chiar a burghezilor, dedicandu-i-se poezii (Baudelaire de exemplu) si tablouri (Degas) si fiind bauta dupa cinci seara, cand lume aiesea de la lucru. Tocmai de aceea, dupa-amiaza se numea "Green Hours" (nu banuiati d eunde vine numele unuia dintre cluburile noastre preferate, nu?) sau "l'Heure Verte".

S-a crezut mult timp ca absintul provoaca halucinatii, te innebuneste, este un drog si ca, pana la urma, provoaca moartea, in special datorita unei substante gasita in pelin, numita tujon. Tocmai de aceea, dupa un secol in care absintul era simbolul boemei si poate al fericirii, la inceputul secolului 20 Zana Verde, cum a fost numit, a fost interzisa in majoritatea tarilor europene.

Cum se bea absintul? Nu la shot, cum spuneam. Metoda clasica franceza cere o lingura speciala, perforata. Se pune absint pe fundul paharului, lingura deasupra iar acolo asezam un cub de zahar, preferabil nerafinat. Peste zahar se picura usor apa foarte rece pana acesta se dizolva si picura, la randul sau, in pahar. De obicei, se pun trei parti apa si una absint. Un adevarat ritual deci, nu e deloc simplu.

Cum absintul este foarte popular si iubit in Cehia, avem si de-aici o reteta. In primul rand inca o reteta de preparare, care nu se bazeaza pe distilare, ci pe macerarea plantelor in alcool foarte puternic. Si inca o reteta de baut, peste cubul de zahar din lingura se picura absint, apoi i se da foc. Se pune in pahar, ceea ce inseamna ca si alcoolul de aici va lua foc si se stinge cu apa rece. Puristii spun ca aceasta e o metoda moderna si nu respecta traditia orginala. :)

absint
foto de aici

De facut nu puteit sa-l faceti acasa (decat daca folositi instalatia de distilat tuica a bunicului, devenita si ea ilegala intre timp), dar, daca mergeti la Praga, puteti lua o sticla de absint, fie macerat, fie distilat, pe care s-o beti acasa, in cantitati moderate, cu cativa prieteni. Daca nu, se gaseste in Amsterdam, in Laptarie, in Green Hours sau in Underworld. Daca stiti voi vreun loc unde se gasesc linguri perforate si se serveste absintul ca la carte, suntem si noi curiosi.




15 comentarii

Ce comand azi - Absint
krapulax
#1 -

absinthe

rip-off din revista 'bucataria pentru toti', numarul curent

Ce comand azi - Absint
Faust
#2 -

Comentariu nou

always wanted to try this

Ce comand azi - Absint
krapulax
#3 -

Comentariu nou

am vrut sa cumpar azi... 2oo de lei sticla?!!? am renuntat, wtf

Ce comand azi - Absint
absinthe-shop.eu
#4 -

Absint

Buy Absinthe at our onlineshop !!

www.absinthe-shop.eu

Ce comand azi - Absint
yo
#5 -

Comentariu nou

bah frate eu unu am incercat sa fac absint......kiar in alambicul de tuica a bunicului meu........
1.i'am stricat vrep 15litri de vin
2.nu mi'a iesit mare lucru
3.intradevar era verde dar nu fluorescent cum se presupune
4.dupa absint am tras un jojan shi a fost sooper tare.....
SFAT:lasati absintu trageti o iarba buna k isi face efectu mai repede shi mai sigur

Ce comand azi - Absint
Sebi
#6 -

absinth ca la carte servit

absinth servit ca la carte..in Cluj Napoca intr-o mica cafenea numita Umbra de Noapte...undeva pe laanga Euphoria...Piata muzeului..recomand...amabilitatea barmanilor este absolut incredibila si servirea ireprosabila...dezavantajul poate fii pt unu muzica...se cam asculta rock gothic , etc.

Ce comand azi - Absint
Ode
#7 -

Club The Absinth

Aici se gasesc linguri & restu' :p http://www.theabsinth.com/comanda.html

Ce comand azi - Absint
Radu
#8 -

linguri

am gasit un magazin in germania. avea si absint si linguri. cam scump ce-i drept. o sa vad daca a meritat

Ce comand azi - Absint
gelu
#9 -

absinth

Am ramas putin uimit cand am vazut astazi in Real (Targu Mures)cateva sticle de absinth ,daca am retinut bine pretul 99 lei, nu am fost atent la concentratie dar era recomandat pentru coctailuri, deci e concentrat ,stiam ca e sau a fost ilegal dar nu si din ce cauza. Bun articolul mersi de info ; poate cumpar o sticla

Ce comand azi - Absint
Claudiu Udrea
#10 -

pelin dospit cu alcool 96*
pelin ,il gasesti cam pe toate drumurile. alcool 96*,il gasesti la supermarket. Ie-i frunzele de pelin si le pui intro sticla,torni alcoolul peste ele,agiti sticla de cateva ori si la-si amestecatura la dospit(fermentat) vreo 2 saptamani,puteti pune si cateva bete din lemn de par pt o aromatizare fina si cateva cuisore alcoolul va extrage singur substantele,inclusiv pe cea un pic halucinogena.Dupa cele 2 saptamani puneti licorea intrun pahar 2/3 si restul 1/3 suc de kiwi.Luati putina sare pe limba caci gustul sarat in contact cu gustul amar al pelinului va deveni dulce. Poate k nu-i chiar asa de gustos, dar te ameteste si iti da o "efervescenta a amintirilor refulate", iti exorcizeaza din esecurile vietii. Merita sa incerci
Ce comand azi - Absint
bogdan
#11 -

Absint

Din 28 iulie 2009 se deschide in Bucuresti "Absintherie Sixtina" pe Str.Covaci Nr.6 Etaj 1 (deasupra Amsterdam Cafe). Pe langa absint puteti gasi si alte rude ale sale (anasoane, pastisuri,ouzo).Toate aceste bauturi se pot bea in mod traditional folosind un pahar special tip Pontarlier, o fantana cu robinet pt apa, lingurita si zahar cubic brun nerafinat din trestie de zahar. Programul zilnic este 12-24 de marti pana joi, apoi incepe Weekendul cel Lung, de vineri de la ora 12 pana duminica la ora 24. Reduceri si promotii la Ora Verde in fiecare zi la ora 18, iar in weekend si la ora 6 !!!

Ce comand azi - Absint
Imparatul Utopic al Balcaniei
#12 -

Comentariu nou

Halucinogen, aberatii.

Alcool foarte, foarte tare si cu un gust placut de ierburi. Cum le place cehilor (caci de la ei e absintul din hipermarketurile noastre).

Ce comand azi - Absint
bogdan
#13 -

Comentariu nou

hmm, nu chiar ... daca mai cauti o sa gasesti si Pernod68, asta se revendica de la tatal tuturor absinturilor, nu e rau deloc

Ce comand azi - Absint
alin
#14 -

Comentariu nou

la real e 100 de lei cu a fost mentionat mai sus, are 70* dar am vazut la cluj cu 55 lei si iar la cluj se geseste in barul numit karjcar cu 3 lei shottul

Ce comand azi - Absint
cornel.ep
#15 -

Comentariu nou

Dragii mei, cel putin la Nisa si Antibes, daca nu pe toata Coasta de Azur se gaseste setul sticluta cu 100 ml plus lingurita speciala perforta la 12 EUR. Aproape sigur, la cautare amanuntita gasesti si mai ieftin

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera