Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti? Ne-am intrebat de multe ori care este rata de criminalitate, mai ales ca Bucurestiul este de multe ori perceput de catre romani prin prisma miturilor si a legendelor urbane, care se transmit asemeni basmelor, de la o generatie la alta.

De exemplu, se spune ca Rahova este o zona cu o faima nu foarte buna in peisajul urban al Bucurestiului.

De fapt noi credem ca este vorba doar despre o nefericita traditie, care dateaza inca din secolul al XVII-lea, pe cand limita de S-E a Bucurestiului era trasata de cursul Dambovitei. Rahova, care se intindea in afara acestei limite era populata de cateva asezari saracacioase, pe un teren mlastinos acoperit de dealuri si vii si era cunoscuta sub numele de Mahalaua Calicilor, fiind populata de oameni saraci.

Mergand mai departe cu ideea de cartiere rau famate din Bucuresti ne-am gandit sa aflam, direct de la sursa, cat de periculos este sa traiesti in capitala, fara sa mai aplecam urechea la barfe sau povesti pescaresti. Oamenii de la Politia Capitalei au fost foarte prompti, oferindu-ne o serie de date despre rata criminalitatii din Bucuresti, pe care le-am pus intr-un infografic frumos.

Infografic rata criminalitate

Unde ne plasam in Uniunea Europeana...

Bucurestiul este pe locul sase ca densitate de locuitori. Nu este chiar rau, daca luam in calcul faptul ca Uniunea Europeana are 27 de tari, iar Bucurestiul se afla in top zece al oraselor din aceste tari, ca numar de locuitori.

In raport cu populatia Romaniei, in Bucuresti traiesc 10,2% din totalul cetatenilor, adica aproximativ doua milioane de persoane, iar asta pe o suprafata de peste 220 de kilometri patrati. Nota bene: In cele doua milioane nu sunt luati in considerare oamenii care fac zilnic naveta ca sa munceasca in Bucuresti.

Desi avem momente in care ne plangem de transportul public din Bucuresti, oficial orasul are a 4-a retea de transport urban ca marime din Europa. Cat despre autoturisme, in Capitala se afla aproximativ 20% din parcul auto al Romaniei (cel mai probabil de aici si problema cu parcarile).

Siguranta versus infractionalitate...

Desi e usor sa ne plangem sau sa ne gasim motive legate de rata de criminalitate din Bucuresti este important de notat ca de la an la an cifrele indica o scadere a acesteia.

Astfel anul trecut, conform cifrelor Bucurestiul a fost un oras mai sigur, in comparatie cu ultimii patru ani. Din toata tara, in Capitala s-au raportat 12,9% infractiuni, respectiv 15,9% din apelurile la numarul de urgenta 112.

Asta inseamna ca in 2012 numarul total al infractiunilor a scazut cu 4,5%, respectiv aproximativ 90.000 de infractiuni pe an, ceea ce nu credem ca inseamna ca este periculos sa traiesti in Bucuresti. Sau nu atat de mult pe cat ne-am fi gandit pana sa vedem cifrele.

Cati infractori au fost...

Politia Capitalei spune ca anul trecut au fost cercetate peste 15.000 de persoane, in timp ce au fost sesizate peste 1.800 de talharii. Din nou, cifrele spun ca talhariile comise prin amenintare sau lovire au scazut semnificativ fata de anii trecuti (37%).

Cat se fura...

Numarul furturilor in Bucuresti a scazut in 2012 cu 0,6% in comparatie cu 2011 si au fost cercetate pentru asta peste 8.000 de persoane. Interesant este ca 91% din furturi sunt gainarii, adica au avut un pericol redus, respectiv furturi din magazine, din buzunare/posete/genti, din si de la auto, de fier vechi si de cablu.

Nici din autovehicule nu se mai fura cum se fura in ultimii patru ani. Furturile de acest gen au scazut cu 13,3% anul trecut, in comparatie cu 2011.

Cati bucuresteni detin arme in mod ilegal...

Anul trecut Politia Capitalei a ridicat peste 1.300 de arme de la persoane care nu erau autorizate sa le detina. Au mai anulat 617 autorizatii si la 49 de persoane le-a fost suspendat dreptul de detinere si folosire al armelor.

Evaziunea fiscala in Bucuresti...

Se comite in principal cand e vorba de tigari, mancare, constructii si materiale de constructii, produse energetice si munca la negru si gri. Astfel Politia Capitalei estimeaza ca au fost cercetate peste 1.000 de persoane pentru evaziune fiscala, prejudiciul cauzat fiind de peste 100 milioane de lei, din care au fost recuperati peste 40 milioane de lei.

Ce trebuie sa mai stiti...

Politia Capitalei are in evidenta si se ocupa de monitorizarea unei retele stradale de 3.193 de kilometri, de 102 mari centre comerciale, de peste 1.000 de sucursale bancare, de 108 obiective cultural-sportive si de peste 230.000 societati comerciale, de 114 ambasade si consultate, de 4 centre universitare cu 161 de facultati, de 80 de licee si de 219 scoli generale.

In loc de concluzie...

Ne place ca datele oficiale ne ofera suficiente motive sa vedem partea plina a paharului cand vorbim de Bucuresti. Evident mai este mult de lucru, dar lucrurile nu par asa de dramatice pe cat ne-am fi asteptat.

Totusi nu e cazul sa oferiti motive evidente pentru a va transforma in victime. Nu mergeti pe strada sau in mijloacele de transport in comun cu fermoarul deschis la poseta,nu va lasati bunuri de valoare la vedere in masina sau nu faceti plimbari nocturne pe strazi laturalnice.

Pentru cei care vor sa cunoasca orasul mai bine: Minoritatile din Bucuresti - Cifre intre mit si realitate.

Pe aceeasi tema:12 comentarii

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
alleyah
#1 -

foarte fain, dar nu foarte informativ

cifrele absolute sunt bune, dar ar fi fost si mai interesant de aflat cum se compara criminalitatea din Bucuresti cu cea din alte orase mari din Romania si respectiv cu cea din alte capitale Europene. dar poate fi un inceput pentru a afla toate aceste lucruri :)

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
lucian
#2 -

Date gresite

Trebuie refacut tot infograficul cu datele populatiei de la recensamantul din 2011.

Bucurestiul este pe locul 10 in Europa ca populatie ( http://en.wikipedia.org/wiki/Largest_cities_of_the_European_Union_by_population_within_city_limits ) si proportiile infractionalitatii trebuie raportate la 1.7 milioane

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
dragos
#3 -

Datele nu sunt gresite

datele sunt primite direct de la Politia Capitalei, deci sunt oficiale si la zi, conform statului roman.

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
Silvia
#4 -

abordare mai specifica

Cand ma gandesc la ideea de "cat de periculos e sa traiesti in..." nu imi trec prin minte chestii gen gainarii, trafic de alcool si tigari fara timbru. Ma gandesc in principal la:
- crime
- violuri
- rapiri
- retele de traficanti de droguri/arme/persoane
- jaf calificat (cu/fara victime)
- incendieri de locuinte/automobile
- grupari care practica taxe de protectie
Cand o sa avem o statistica punctuala pe aceste elemente?

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
Andrei Stefan
#5 -

Dragut infograficul, bravo!

Dar oare ce inseamna "a 4-a cea mai mare retea de transport urban" ? A 4-a dupa ce criteriu?

Cautati pe google:
London tube map
Berlin metro map
Frankfurt metro map
Paris metro map
Bucharest metro map

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
Andrei Stefan
#6 -

Bucuresti vs Londra

Doar in cartierul Westimnster al Londrei (ultracentral), in 2012 s-au comis 66332 de infractiuni:

http://maps.met.police.uk/access.php?area=00BK&sort=rate&order=a

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
lucian
#7 -

@ Date - Dragos

Politia nu se ocupa cu numarul locuitorilor - nu cred ca v-a trimis politia capitalei datele despre numarul locuitorilor cand institutia care se ocupa cu "buletinele" (evidenta populatiei) apartine de Primaria/Consiliul Mun. Bucuresti.

Iar numarul locuitorilor pentru un oras este dat in toata Europa de Institutul de Statistica care face recensaminte si update-uri anuale.

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
dragos
#8 -

@lucian

Cifrele sunt primite de la Politia Capitalei, in mod oficial.

Probabil ca si ei si le-au luat de la INS, ar fi fost culmea sa ii intrebam de unde si-au luat cifrele. :-) Cred insa ca sunt oricum mai credibile decat cele de pe wikipedia.

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
Iulian
#9 -

Comentariu nou

Bucurestiul, la fel ca si celelalte mari orase din Romania este foarte, foarte sigur comparat cu restul oraselor/capitalelor din Europa (nu mai vorbesc de restul lumii)

De la lipsa masinilor incendiate (ce e fapt cotidian in vest) la cea a talhariilor la drumul mare suntem safe. Nu mi-e frica sa umblu pe strada indiferent de ora (evident ca unele zone e recomandat totusi sa le eviti:) Iar metroul este unul foarte sigur.

E drept ca e destul de greu sa nu observi ca rata criminalitatii a inceput sa scada abrupt incepand cu 2002 (cand s-au scos vizele) si a continuat scaderea si dupa 2007 cand am intrat in EU :) Inainte de 2000 lucrurile in Bucuresti cel putin nu erau foarte vesele.

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
adrian
#10 -

densitatea si calitatea vietii

recititi ca sa intelegeti si comparati cu alte orase de marimea acestuia. o densitate mare aduce cu ea aglomerarea si implicit neplaceri. nu doar olfactive. stres. apoi analizati serios calitatea vietii din index mercer unde Viena este pe primuloc. in lume. reluati subiectul apoi si vom vedea cum stam. am spus cumva de noxe si spatii verzi si sportive? hmmm

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
alexa
#11 -

date adevarate sau nu

Mie mi-e mai frica acasa la Constanta decat in Bucuresti. In Constanta nu exista zi in care un tigan sa nu se ia de tine sau vreun idiot care sa nu te pipaie. Sa nu mai zic de puradeii din centru, de langa Tomis Mall care scuipa. In Bucuresti n-am avut probleme in astia 6 ani si am locuit in toate sectoarele, inafara de 5. Ce ma deranjeaza la Bucuresti sunt mosii libidinosi. Hoti de buzunare sunt foarte multi pe 123, spre Calea Vitan.

Cat de periculos este sa traiesti in Bucuresti - Infografic rata criminalitate
Miruna
#12 -

Siguranta cetateanului

Mai bine decat <a href="http://www.obiectiv.info/mai-sunt-sigure-strazile-din-capitala_19866.html">Elena Constantin</a> nu cred ca pot sa o spun, insa este clar ca autoritatile nu sunt focusate 101% pe ceea ce conteaza, si anume, siguranta publica a cetateanului. Si ca vina toata sa nu cada in curtea politiei, primariei etc., putem sa mai gasim un vinovat noi insine. Individualismul cu care suntem crescuti, distruge orice urma de umanitate, nu este posibil ca in plin centrul Capitalei, strigatele de ajutor ale jurnalistei violate sa nu fie receptionate de nimeni iar copiii ce se plimba singuri prin parcuri sa nu fie intrebati de oameni, de mine, de tine unde le sunt parintii si ce cauta singuri acolo.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera