Carte: Torturati-l pe artist

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Se spune ca adevarata Arta si adevaratii Artisti (cu A mare, neaparat) se nasc din suferinta si durere. Si avand in vedere ca exemplele sunt numeroase (Dostoievski, Zola, Keats, Coleridge, Poe, Rilke, Kafka, Woolf, Joyce, Lowell, Plath, Lawrence, Pound, Beethoven, van Gogh etc.), lucrul nu este deloc greu de crezut.

Urmand aceasta reteta, Joey Goebel scrie un roman, Torturati-l pe artist, in care isi imagineaza cum ar fi daca si adevaratii artisti ar avea impresari si alti oameni de acest fel in spate (urmand modelul din industria entertainmentului). Romanul lui Goebel este demential, ironic si provocator, demn de a fi pus pe acelasi raft cu Fight Club-ul lui Palahniuk, si probabil ca nu o sa treaca mult pana o sa apara si pe marile ecrane.

Nu doar romanul este interesant, ci si biografia autorului, daca tinem cont doar de faptul ca are 27 de ani si ca pana sa ajunga scriitor a cantat in doua formatii punk (The Mullets si Novembrists). Pentru a-l cunoaste mai indeaproape, va sugeram interviul de aici    

Torturati-l pe artist
Joey Goebel, Torturati-l pe artist, Editura Humanitas Fiction, Colectia "Raftul Denisei", 2007, 338 p.

Torturati-l pe artist este o adevarata provocare, daca vreti sa acceptati jocul pe care vi-l propune Goebel. Cum ar fi ca la un moment dat sa aflam ca cineva are grija ca adevaratii artisti sa nu fie nici o data in criza de inspiratie? Ca cineva lucreaza tot timpul, zi si noapte, in spatele artistului pentru a-i manipula viata in asa fel incat acesta sa produca Opere? Un pic cam scary, nu? Da, mai ales cand asta presupune o serie de torturi psihologice si provocarea unor traume, cum ar fi omorarea catelului mult iubit (pe nume Wynona) sau mituirea potentialelor iubite pentru ca acestea sa ii dea papucii, sau incendierea casei in care a copilarit.

Ei bine, despre asta este romanul lui Goebel, iar personajul narator, Harlan Eiffler, angajat al Noii Renasteri, care are grija ca toate aceste lucruri "minunate" sa i se intample tanarului artist (Vincent), nu este deloc unul pe care sa il uram, dimpotriva, pe masura ce citim cartea, devenim din ce in ce mai atasati de el.

Goebel reuseste sa scrie o carte indreptata impotriva industriei divertismentului, un fel de pumn in gat dat tuturor celor care pur si simplu inghit pe nemestecate absolut tot ce zboara pe calea undelor si prin mass media (un exemplu pe care ni-l da Goebel este cel al lui Neil Armstrong care, atunci cand a pasit pe Luna, a spus: Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire. Nimeni nu a sesizat greseala, in acest caz om si omenire sunt sinonime si pentru a suna corect ar fi trebuit ca Armstrong sa spuna un pas mic pentru un om. Greseala nu a fost sesizata pentru ca publicul, in acel moment maret, era dispus sa consume imediat, fara sa stea prea mult pe ganduri, orice iesiea pe gura astronautilor). Torturati-l pe artist ne invita sa aruncam o privire si in culise, in spatele scenei, pentru a face cunostinta cu mecanismele si cu masinistii.  
1 comentariu vrei sa comentezi?

Carte: Torturati-l pe artist
niky
#1 -

Comentariu nou

daca ar trebui sa ma pronunt intr un singur cuvant..EXTRAORDINAR ar fi prea putin.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera