Carte: Russell Banks - Deriva continentelor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Asadar, obiectivele acestei carti ar fi sabotajul si subversiunea". Cu aceste cuvinte incheie Russell Banks romanul Deriva continentelor (Editura Univers, Bucuresti, 2007), primul sau mare succes de critica si de public. Cartea a aparut in 1985 iar actiunea sa se petrece intre 1979 si 1981, insa prin, daca vreti, nespectaculosul tragic al celor povestite, ramane la fel de relevanta azi ca si atunci. Semnul unui adevarat clasic.

Personajul central al cartii este Bob Dubois, un reparator de sobe dintr-un orasel inzapezit din New Hampshire cu o viata bine asezata: are o nevasta, doua fetite, o casa, rate la masina si la o barca de pescuit (singurul sau hobby), o amanta cu care se intalneste saptamanal si o multime de frustrari. Revelatia brusca a asemanarii vietii sale cu a tatalui sau, existentele ambilor penduland intre o slujba neinteresanta si prost platita si seri soporifice petrecute in fata televizorului, il face ca la 29 de ani sa ia totul de la capat mutandu-se in Florida, unde fratele sau afacerist ii da in seama un magazin de bauturi.

In paralel, Banks ne spune povestea lui Vanise Dorinville, o haitiana care imigreaza in America, insa este deturnata pe drum in Bahamas si apoi intr-un orasel sordid din Florida, unde sfarseste in mainile unor interlopi. Daca Dubois este atras inspre Florida de promisiunea unei evadari din viata sa inchisa si plictisitoare, dar totusi relativ confortabila, Vanise isi paraseste tara natala pentru a fugi de o mizerie foarte reala (dar, din nou, comoda, asa cum este orice rau familiar).

Speranta unei vieti mai bune ii face pe amandoi sa indure o degradare de neimaginat in vietile lor anterioare: Bob Dubois este silit sa impuste niste talhari care ii ameninta magazinul, apoi, dupa ce paraseste aceasta slujba, sa se implice in transportul ilegal al imigrantilor folosind barca unui prieten al sau. In acest timp, Vanise, in lungul ei drum spre America, e posedata de cam toti barbatii cu care intra in contact, doar pentru a fi apoi parasita pe vreo insulita caraibiana sau in vreun orasel soios in locul Miami-ului mult visat.

Russell Banks e fascinat de aceasta mecanica a vietilor comune si neimportante, de procesele care ii duc inexorabil pe oameni inspre deznodaminte tragice. Sfarsitul nefericit al protagonistului din Deriva continentelor si al haitienei, cu care se interesecteaza abia in ultimele pagini, sunt produsul unui mecanism imens sinemilos, care porneste de la scara geologica mentionata in prolog si merge pana la istoriile lor de familie si temperamentele fiecaruia. Este de fapt o poveste despre speranta de a schimba mersul masinariei sau macar de a evada din ea, chiar daca de cele mai multe ori aceste incercari sfarsesc tragic. Spiritul uman, pare a zice Banks, nu poate renunta la speranta nici chiar atunci cand a-i da curs il duce la pierzanie: de aici, subversiunea.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera