Carte: Românul. O autobiografie erotica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

E de asteptat ca un roman ce poarta titlul Românul, subtitlul "o autobiografie erotica" si semnatura unui autor american pe coperta sa fie citit mai ales prin lupa "brandului de tara". Cu atat mai mult cu cat aflam din primele pagini ca românul cu pricina (Romulus) este un prostituat agatat de povestitor in Budapesta. Cu toate astea, cartea nu e despre români in general si nu isi propune sa surprinda "sentimentul românesc al fiintei". Insa detaliul ca Romulus e român nu e complet lipsit de importanta, fiindca povestitorul nu se indragosteste doar de tanarul intalnit pe podurile din Budapesta, ci isi dezvolta treptat un viu interes pentru cultura din care vine el.

Traseul catre cititori al cartii se complica si mai mult prin faptul ca, pe langa susceptibilitati nationale, mai are de intampinat si prejudecatile locale legate de homosexuali. Povestea cartii o reprezinta iubirea (homosexuala) durabila - desi inceputa ca o aventura cam sordida - dintre narator si Romulus. O iubire deloc conventionala si foarte proteica, in care se regasesc tristeti, satisfactii, doruri, elanuri, reticente. Si o iubire cosmopolita - nu atat prin natura subiectului, ci mai ales prin pendularea intre locatii si culturi diferite: Budapesta, New York, Bucuresti, Paris; America, Europa, Romania.

Bruce Benderson nu e un autor militantist; in interviuri declara ca il irita mainstreamizarea homosexualitatii - insa se refera la societatea americana, nu la cea romaneasca, fiindca aici pericolul mainstreamizarii e concurat puternic de pericolul delapidarii. Chiar si asa, nici macar recomandarea de a citi carti scrise de autori gay pe teme gay nu este o miza in sine. Iar Românul nu e in primul rand un roman gay, asa cum nu e neaparat nici un roman prin excelenta erotic. Bruce Benderson nu face exces in nici unul din aceste sensuri, stilul lui fiind mai degraba stapanit de o buna stiinta a masurii. Nici exhibitionist, nici pudibond, nici idealist, nici militant, nici cinic - tonul si povestea sunt in egala masura firesti, relaxate si captivante. Ca urmare, nici nu veti simti cand vor trece cele 500 de pagini ale cartii.

Bruce Benderson
Bruce Benderson, Românul. O autobiografie erotica, Editura Trei, Colectia "Eroscop", 2008, 496 p., 39 RON

Romanul a fost publicat initial in Franta, cultura pe care Bruce Benderson o cunoaste foarte bine si de care pare sa se simta foarte apropiat, avand in vedere ca o serie de alte carti i-au aparut mai intai acolo si ca scriitorul se ocupa si cu traducerea unor autori francezi precum Alain Robbe-Grillet, Pierre Guyotat, Philippe Sollers, plus romanul lui Virginie Despentes, Baise-moi (ecranizat în 2000) şi autobiografia lui Céline Dion. In Franta, Românul a obtinut, in 2004, Prix de Flore (ai carui laureati au mai fost Michel Houellebecq, Virginie Despentes si, cel mai recent, Amélie Nothomb). În 2006, romanul a fost publicat si in spatiul anglo-saxon, cu titlul The Romanian. Story of an Obsession. Doua fragmente din roman au fost publicate în 2004 in revista respiro (aici si aici), pe vremea cand romanul era inca in manuscris.

O mare calitate a scrisului lui Bruce Benderson este dozarea - inainte de a te plimba prin introspectii prelungite sau prin patetisme oricat de reusite (care si-ar fi putut gasi o sursa generoasa in distanta de toate felurile dintre cei doi iubiti), romanul isi schimba frecvent registrul: devine cinic cand nu te astepti, narativ in miezul descrierii, dialogat in plina autoscopie. Mereu atent si la context, Benderson surprinde foarte bine orase in doar cateva scene si oameni in doar cateva gesturi. Iar despre Romania retine, cred, esentialul: Brancusi, familia regala, Panait Istrati si scandalul maidanezilor de pe vremea lui Basescu.

In aceeasi nota, trebuie subliniata directetea scrisului - Românul povesteste o iubire contemporana fara sa se fereasca de cuvinte, dar si fara sa le supraliciteze. Cei care vor trece peste senzationalism si ofense imaginare vor descoperi o poveste de dragoste deloc banala, fluida si lucida, plimbata prin locuri in care ochiul proaspat al lui Bruce Benderson descopera ineditul, pitorescul si esentialul.

Interesul lui Benderson pentru societate, real si lumea din jur nu e nou; si in celelalte carti ale sale, de fictiune sau eseistice, se regasesc teme contemporane: User este un roman despre legendarul Times Square din NY; eseul Sexe et Solitude (1999)/ Sex and Isolation (2007) are tema disparitiei spatiului urban in relatie cu extinderea internetului; eseul Toward the New Degeneracy (1997) discuta relatia dintre cultura boemei si avangarda urbana; Concentré de contreculture (2007) e o enciclopedie subiectiva a anilor '60-'70.

Pagina de myspace a lui Bruce Benderson aici




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera